Dutch Baby met citroen en ricotta

Dutch Baby met citroen en ricotta

“Dutch baby met ricotta en citroen” 
Dutch baby, ik vind het gewoon zalig klinken en het is ook zalig om op te eten! Maar wat is in godsnaam een “dutch baby”? Welja, eigenlijk is het een pannenkoek die in de oven wordt gebakken en die er altijd raar of ontploft uitkomt 😁. Ik kan het niet anders omschrijven. 
En ook al komt die ovenpannenkoek er in een vreemde vorm/formaat uit, hij is echt zalig lekker en fluffy. Net een wolkje!
Een heel leuk origineel alternatief op een gewone pannenkoek en ook veel makkelijker om maken. Je maakt het deeg, doet dit in een ovenschaal en je bakt hem ongeveer 25min goudbruin in de oven. En klaar! 

Je zou misschien denken dat dit gerechtje afkomstig is uit Nederland (omwille van het woordje Dutch). Maar nee hoor, 2x raden van waar dit komt … Amerika natuurlijk! Een echte traditionele dutch baby bestaat net zoals gewone pannenkoeken uit bloem, suiker, eieren en melk. Als je dat weet kan je weer gaan spelen met ingredienten en smaken. In deze versie van dutch baby voegde ik wat ricotta en citroen toe voor een frisse toets.
Met Pasen in zicht is dit echt een leuk, origineel en simpel receptje om op tafel te zetten bij het Paasontbijt of brunch.

Dutch Baby met citroen en ricotta

Ingrediënten (4 personen )

 • 4el margarine/boter
 • 4 eieren
 • 160ml melk
 • 60gr ricotta (+extra om te serveren)
 • 85gr patisseriebloem
 • vanille essence
 • snuifje zout
 • zeste van 1 citroen
 • Lemon curd (zie recept)
 • Vers fruit (blauwe bessen, frambozen, banaan, …)
 • Honing of maple syrup

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 230 graden.
Neem een ruime ovenschaal en doe daarin 2el van de margarine/boter (niet op voorhand laten smelten). Zet de ovenschaal in de oven zodat deze kan opwarmen en de margarine/boter kan smelten.

Smelt de overige 2el margarine/boter.
Doe de eieren, melk, ricotta, bloem, vanille essence, zeste van citroen, snuifje zout en de gesmolten boter in een blender. Mix tot een glad beslag.
Je kan dit eventueel ook glad mixen met een keukenmachine of mixer.

Als de oven 230 graden is, haal dan voorzichtig de warme ovenschaal met de gesmolten boter uit de oven.
Giet hierin het beslag en zet meteen terug in de oven.
Bak de dutch baby ongeveer 20 a 22min in de oven tot hij mooi gaar en goudbruin is. Doe vooral de ovendeur de eerste 15min niet open anders kan hij eventueel inzakken.

Haal de dutch baby uit de oven en serveer direct met lemon curd, vers fruit, honing of maple syrup en eventueel kan je nog wat ricotta losroeren met wat honing en hier ook bij serveren.

Smakelijk!


Dutch Baby met citroen en ricotta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.