April is aangebroken, we zijn weer een tikkeltje dichter bij de zomer. Maar eerst nog genieten van de mooie lente. Genieten van de eerste fietstochtjes, de eerste ijsjes, de eerste oogst aardbeien en rabarber. En ook Pasen is in aantocht! En het handige dit jaar dat Pasen zo laat valt, is dat we volop receptjes met aardbeien en rabarber op tafel kunnen zetten. Echt de lente op tafel brengen! Natuurlijk mogen de verplichte paaseitjes niet ontbreken en een receptje met lam. Bij Pasen hoort iets met lamsvlees en daarom deel ik met jullie dit receptje van lamsvlees met hummus.

Een gerechtje dat je kan serveren als hoofdgerecht met een couscoussalade of bulgursalade. Maar kan ook even goed als mezze gerechtje! Ja, kom dit jaar eens lekker origineel uit de hoek en hou een mezze feestje met Pasen met deze topper met Midden-Oosterse vibes.

In dit gerechtje heb ik lamsstoofvlees traaggegaard met enkele doodsimpele ingrediënten. Maar dankzij de baharat kruiden wordt het lekker speciaal, kruidig en heel smaakvol. Baharat is één van de oudste Arabische kruidenmengeling met een warm zoet aroma. De samenstelling van Baharat kan van streek tot streek verschillen maar bestaat meestal uit paprika, kaneel, koriander, kardemom, nootmuskaat, komijn en kruidnagel. Wees gerust je hoeft niet al deze kruiden in afzonderlijke potjes te kopen. In meeste supermarkten kan je gewoon een potje met baharat kruiden kopen.
Ben je nu echt geen fan van lamsvlees of kan je geen lamsstoofvlees vinden. Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor gewoon stoofvlees. Dit werkt ook prima!

Ingrediënten lamsvlees (4 personen )
- 750gr lamsstoofvlees
- 2 aubergines
- 1 ui
- 5 gedroogde vijgen
- 2 teentjes look
- 1,5 el baharat
- 1kl komijnpoeder
- 375ml kipbouillon
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten
- 600gr kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt)
- 1 teentje look
- 4el griekse yoghurt (of tahini)
- 50ml olijfolie
- Snuifje komijnpoeder
- Citroen
- Peper en zout
- Olijven
- Granaatappelpitten
- Amandelschaafsel
- Platbrood – Naanbrood
Bereidingswijze
Begin met het bereiden van het lamsvlees.
Pel de ui en look en hak fijn.
Hak de gedroogde vijgen in stukjes.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie en bak hierin kort het lamsstoofvlees zodat het vlees een mooi korstje krijgt. Schep dan uit de pot. Het vlees hoeft nog niet gaar te zijn, gewoon een korstje krijgen.
Voeg in dezelfde stoofpot (voeg eventueel terug een scheutje olijfolie toe) de fijngehakte ui toe. Fruit de ui mooi glazig aan (ongeveer 10min). Roer regelmatig.
Voeg dan de fijngehakte look, vijgen baharat en komijnpoeder toe. Roer even en laat 2min meebakken.
Doe het vlees terug in de stoofpot, meng goed en giet hierbij de bouillon. Breng aan de kook. Eenmaal aan de kook, zet het vuur zacht en laat 1h30 zachtjes sudderen met het deksel op de pot.
Ondertussen kan je de aubergine in blokjes snijden.
Verhit een pan of stoofpot met een royale scheut olijfolie.
Bak hierin de blokjes aubergine mooi goudbruin. Je kan dit het beste in porties bakken en voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe.
Tien minuten voor het stoofpotje klaar is, voeg 2/3 van de gebakken aubergines toe aan de stoofpot met lamsvlees. Zet het deksel nu niet meer op de stoofpot.
Maak ondertussen de hummus.
Doe de kikkererwten in een blender samen met een gepeld teentje look, komijnpoeder, olijfolie, griekse yoghurt (of tahini), een beetje citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde hummus.
Proef en breng verder op smaak met peper, zout en citroensap.
Schep de hummus op een groot bord en spreid goed uit.
Lepel hierop het zachte stoofvlees (probeer niet te veel vocht mee te scheppen – hou dit wel bij, dit kan je er nog apart bij serveren), de resterende gebakken aubergines, olijven, granaatappelpitten en wat amandelschaafsel.
Seveer met platbrood of naanbrood.
Tip > Je kan het stoofpotje ook 1 dag op voorhand al maken.