Nog iets meer dan twee weken en het is weer Pasen. Een dag waarop we lekker lang kunnen uitslapen (daar hoor ik dus niet bij want ik ben standaard om 5h wakker en dat zonder wekker … #nocomment) om vervolgens aan te schuiven voor een rijkelijke paasbrunch. Geen Pasen zonder een typische paasbrunch, altijd super gezellig! En om die paasbrunch dit jaar lekker origineel te maken, ga ik de komende dagen heel wat leuke orginele receptjes delen om jullie te inspireren, deze rösti met rode biet en gerookte zalm is er daar één van!
Rösti is een typisch Zwitsers gerechtje en is eigenlijk gewoon een aardappelkoekje of pannenkoekje. Je raspt hiervoor aardappelen heel fijn die je dan mengt met wat bloem en ei om vervolgens mooi goudbruin te bakken in de pan. Als je dat weet, kan je weer volop gaan spelen met ingredienten. In deze versie voegde ik naast de typische aardappelen ook rode biet toe, heerlijk in combinatie met wat gerookte zalm en een frisse crème op basis van griekse yoghurt en mierikswortel. Eventueel zou je de gerookte zalm ook kunnen vervangen door gerookte makreel.
Resultaat is een lekker origineel receptje ideaal voor de paasbrunch maar ook om gewoon doordeweeks te serveren.
Ingrediënten
- 600gr aardappelen
- 150gr rode biet (reeds voorgekookt)
- 20gr margarine/boter
- 1 ei
- 50gr bloem
- Citroen (zeste)
- 200gr griekse yoghurt
- 2tl mierikswortel
- 1 sinaasappel (zeste)
- Gerookte zalm
- Dille
- Komkommer
- Margarine/boter/olijfolie
Bereidingswijze
Voor de rösti,
Smelt de margarine/boter.
Schil de aardappelen, rasp ze heel fijn en dep heel goed droog met een handdoek of doe in een zeef en duw zo al het vocht uit de aardappelen.
Rasp ook de rode biet fijn.
Meng de fijngeraspte aardappel met de gesmolten margarine/boter, bloem, ei, zeste van citroen, een beetje fijngehakte dille, peper en zout.
Voeg op het laatste de fijngeraspte rode biet toe en meng nog kort.
Verhit een ruime pan met een klontje margarine/boter of olijfolie.
Je hebt de keuze nu om kleine rösti’s te maken of één grote. Ik maakte één grote.
Schep het aardappel-rode biet mengsel in de pan, duw goed aan tot één mooie dikke pannenkoek. Bak ongeveer 6 a 7min aan één kant tot deze mooi goudbruin is en draai dan voorzichtig (als je voor 1 grote rösti gaat, dan kan je de rösti beter eerst voorzichtig op een bord storten om zo terug in de pan aan de andere kant te laten bakken).
Ondertussen meng je de griekse yoghurt met de mierikswortel en de zeste van 1 sinaasappel.
Serveer de rösti met de gerookte zalm, plakjes komkommer, mierikswortelcrème en nog wat extra dille.
Smakelijk!