We gaan nog eens koekjes bakken! Altijd leuk en super lekker voor bij de koffie of thee. Of met Valentijn dat op komst is, het ideale cadeautje om mee te scoren. Scoren dat ga je sowieso doen met deze koekjes met witte chocolade en frambozen. Krokant en lichtjes “chewy” binnenin en enorm makkelijk om te maken. Dat horen we toch graag he 😉.
De frambozen die ik aan het deeg toevoegde, waren gevriesdroogd. Deze kan je makkelijk online vinden en kopen. De smaak is iets intenser en de textuur wordt beter behouden in het baksel. Je zou verse frambozen kunnen gebruiken maar bij het mengen van het deeg zullen helemaal kapot gaan en lopend worden. Oke, gevriesdroogde frambozen zijn in aankoop niet zo goedkoop maar je kan deze ook perfect verwerken in granola of is ook heerlijk bij yoghurt.
Hoe maken we deze koekjes met witte chocolade en frambozen?
Zoals bijna ieder koekjes recept start je met zachte boter glad en romig te kloppen met zowel gewone suiker als bruine suiker. Hier gaan nog eitjes, bij wat vanille essence gevold door bloem, baking soda en bakpoeder. De klassieke ingrediënten voor koekjes dus. Op het laatste voegen we nog wat witte chocolate chips (of gewone fijngehakte witte chocolade) en de gevriesdroogde frambozen. Nog even mixen, laten opstijven in de koelkast, balletjes rollen en bakken maar.
Na het afkoelen en opstijven, kan je de koekjes nog een tikkeltje lekkerder maken. Hiervoor smelt je nog wat extra witte chocolade en “drizzle” over de koekjes en strooi er meteen wat verbrokkelde frambozen over.
Tips en vragen voor het maken van deze koekjes met witte chocolade en frambozen
- Kan je de frambozen vervangen? Dit kan zeker, ga voor rozijnen of gedroogde veenbessen. Deze kan je makkelijk vinden in de winkel. Of laat het fruit weg en voeg wat speculaaspasta toe op het laatste, wat ook super lekker is met de chocolade.
- Kan ik ook melk of pure chocolade gebruiken? Dit kan zeker!
- Waar kan ik gevriesdroogde frambozen kopen? Ik koop deze online bij Koro of bij De Notenshop .
Koekjes met witte chocolade en frambozen
Ingrediënten
- 420 gr patisseriebloem
- 4 gr baking soda
- 4 gr bakpoeder
- 225 gr boter (op kamertemperatuur)
- 200 gr suiker
- 220 gr bruine suiker (cassonade)
- 1 tl vanille essence
- 150 gr witte chocolade (*) + extra
- 140 gr gevriesdroogde frambozen (**) + extra
Instructies
- Zeef de bloem samen met de bakpoeder en baking soda. Zet even opzij
- Doe de zachte boter, suiker en bruine suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop deze licht romig. Mix voor zo'n 2 a 3min op hoge snelheid (schraap de zijkanten ook even los). Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds goed tot een mooi glad deeg. Doe er ook nog de vanille essence bij en mix nog even voor 30sec op hoge snelheid.Zet de mixer op de laagste snelheid, voeg het bloemmengsel toe. Mix tot alles gemengd is.Voeg nu de witte chocolade (*) en de gevriensdroogde frambozen toe en mix nog even kort.Laat het deeg 15min opstijven in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 175 gradenBekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol balletjes van het deeg van zo'n 3 a 4cm en leg ze op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te duwen, ze zullen plat worden tijdens het bakken. Leg de balletjes niet vlak bij elkaar omdat ze tijdens het bakken ietwat zullen uitzetten. Je zal de koekjes dus in porties moeten bakken of gebruik meerdere bakplaten. Bak de koekjes mooi goudbruin voor zo'n 12 a 15min. Als je ze uit de oven haalt, zijn ze nog heel wak maar tijdens het afkoelen zullen ze harden worden. Laat de koekjes eerst 10min op de bakplaat ietwat afkoelen, leg ze vervolgens op een rooster om verder te laten afkoelen.Bewaar de koekjes luchtdicht
- Je kan de koekjes nog wat extra decoreren door wat extra witte chocolade te smelten en deze over de koekjes te strooien. Verkruimel direct wat extra gevriesdroogde frambzen en strooi deze over de witte chocolade. Doe dit meteen zodat de verkruimelde frambozen in de chocolade kunnen plakken.
Notities
Nog meer lekkere koekjes inspiratie nodig? Check dan zeker deze even.
Hoi! 👋🏻 ik sta op het punt de koekjes te maken alleen nu zie ik in de ingrediëntenlijst geen eitjes staan en wel in de omschrijving… hoeveel eitjes zijn er nodig?
Hallo, dit is 1 ei
Groetjes
Lekker, simpel en snel te maken! Meer moet dat niet zijn 😀
Heb ze gisteren samen met de kids gemaakt en wat hebben we al gesmuld!
Ik heb de frambozen weggelaten omdat ik deze niet makkelijk kon vinden maar ze zijn nog steeds top
Mercikes voor het receptje
Wat zijn deze koekjes lekker! Super simpel en snel te maken
Bedankt voor het receptje
Heb ze ondertussen al 3X gemaakt, zo lekker zijn ze!
De frambozen laat ik weg aangezien ik ze niet gemakkelijk kan vinden
Elien, wat zijn deze lekker! Heb de frambozen vervangen door gedroogde veenbessen, super lekker!
Supersimpel recept, leuk om met kindjes te bakken
Bedankt voor het recept