Zandkoekjes met confituur en meringue

Zandkoekjes met confituur en meringue

#BlijfInUwKot #KookInUwKot #BakInUwKot … drie dingen die ik heel braafjes doe en volg 😁! Vooral dat laatste volg ik heel goed op. Tja, weet je het is voor niemand plezant die “lockdown”en we moeten er gewoon het beste van maken. Blijf gewoon braafjes in jullie kot, volg de regels dan kunnen we hopelijk binnenkort weer gezellig een restaurantje doen, een terrasje … nu blijven we gezellig thuis, we draaien die oven aan en bakken deze cute zandkoekjes met confituur en meringue. 

Zandkoekjes met confituur en meringue

Die lockdown kan misschien wel vervelend zijn, hij is wel lekker. Ik bak en kook momenteel naar hartenlust, heb ineens veel meer tijd aangezien ik nog maar 1 dag in de week mag werken omwille van het coronavirus (tja, werken in de reisindustrie is momenteel niet echt de juiste sector). Dus ineens komt daar immens veel vrije tijd vrij die ik niet alleen invul met koken en bakken. Eens rustig alles poetsen, ons terras zomer klaar maken, kleerkast oprommelen, kasten herorganiseren…  Ja, ik verveel mij niet hoor!

Zandkoekjes met confituur en meringue

En ondertussen nog gezellig wat bakken, rustig de setting voor de foto klaarzetten (wat normaal altijd rush rush rush is), spelen met de styling, op het gemakje foto’s nemen. Alles op het gemak, is ook wel eens leuk dus mij hoor je echt niet klagen hoor 😉

Zandkoekjes met confituur en meringue


Zandkoekjes met confituur en meringue
Zandkoekjes met confituur en meringue


Zandkoekjes met confituur en meringue

Ingrediënten

  • 150gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
  • 10gr vanilesuiker
  • 140gr + 100gr suiker
  • 1 ei + 2 eiwitten
  • 300gr bloem
  • Confituur (smaak naar keuze)
  • Extra : spuitzak + spuitmondje

Bereidingswijze

Begin met het maken van de zandkoekjes.
Doe de zachte margarine/boter samen met de vanillesuiker en 140gr gewone suiker in een mengkom van je keukenmachine. Mix los.
Voeg het ei toe en meng goed.
Voeg de bloem toe en meng/kneed tot een stevig deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30min opstijven in de koelkast.
Tip > Je kan het deeg de dag voordien al maken en in de koelkast bewaren.

Rol het opgesteven deeg uit (ongeveer 1cm dikte), dit gaat het gemakkelijkste op wat bakpapier. Plakt het deeg nog een beetje, strooi wat bloem op je werkoppervlak.
Steek rondjes uit. Ik koos voor een uitsteker van zo’n 5cm, maar hier ben je vrij in. Ik wilde kleine koekjes,
Leg de koekjes voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Je zal dit in porties moeten bakken. De koekjes zetten amper uit dus je kan ze redelijk dicht bij elkaar leggen.
Bak de koekjes mooi goudbruin in de oven (voorverwarmd op 175 graden) voor zo’n 10 a 15min (afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt).
Haal uit de oven, ze zullen nog wat wak zijn, laat ze afkoelen op de bakplaat. Bij het afkoelen zullen ze harder worden.

Voor de meringue.
Heel belangrijk voor je begint, zorg dat je mengkom & klopper vetvrij is. Dit kan je doen met wat azijn of citroensap.
Doe de 2 eiwitten in de mengkom en begin te kloppen. Wanneer het eiwit schuimig begint te worden, voeg lepel per lepel de suiker toe en mix of hoge snelheid tot je een stevige meringue hebt.
Verwarm de oven voor op 90 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Doe het spuitmondje in de spuitzak, schep de meringue in de spuitzak en spuit kleine meringues op de bakplaat. Probeer ze even groot als de koekjes te maken.
Bak de meringue zo’n 1h30 in de oven. Zet de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat zo volledig afkoelen.

Voor de afwerking.
Neem een koekje, lepel hierop wat confituur naar keuze en werk af met een meringue.

Smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.