Yes yes je leest het goed in de titel, tiramisu koekjes! Eigenlijk tiramisu koekjes met chocolade, ja daf klinkt zelfs nog beter! Het bekendste Italiaanse dessert verwerkt in een koekjes vorm, in een cookie sandwich vorm om precies te zijn. En oh boy, wat zijn ze lekker! Ik kon er eerlijk gezegd geen genoeg van krijgen, gevaarlijk lekker dus. De basis is dus een koekje met lekker veel chocolade en koffie, gewoon de koekjes op zich zijn al super lekker en het wordt nog lekkerder door de mascarpone vulling met een beetje amaretto (hoeft niet per se). Alle elementen van een typische tiramisu verwerkt in koekjes en de goddelijke toevoeging van chocolade. Een must bake zou ik zo zeggen!
En de koekjes op zich zijn al super lekker, dus je kan eventueel de vulling met mascarpone ook weglaten. Natuurlijk is dan het tiramisu element weg maar je hebt dan wel een goddelijk chocoladekoekje met een subtiele toets van koffie.
Ingrediënten koekjes (+/- 20 koekjes)
- 225gr pure chocolade
- 85gr patisseriebloem
- 1/2tl bakpoeder
- 1tl espressopoeder/instant koffie (type nescafe)
- 40gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 100gr suiker
- 2 eieren
- vanille essence
- snuifje zout
Ingrediënten vulling
- 250gr mascarpone
- 2el poedersuiker
- vanille essence
- 1el amaretto (optioneel)
Bereidingswijze
Begin met het smelten van de chocolade op een zacht vuurtje. Roer goed en haal van het vuur eemaal gesmolten, laat even afkoelen.
Meng alvast de bloem, espressopoeder, bakpoeder en een snuifje zout. Zet even opzij.
Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de suiker en klop mooi licht en luchtig. Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed. Voeg de gesmolten chocolade toe samen met een beetje vanille essence en meng goed. Doe op het laatste de droge ingredienten bij het chocolademengsel en meng tot een mooi glad deeg. Het is normaal dat dit deeg redelijk vloeibaar is.
Laat het deeg ongeveer 30min opstijven in de koelkast.
Na het opstijven, rol je balletjes van het deeg en duw dan een beetje platter tussen je handen. Leg op een beklede bakplaat. Je kan de koekjes het best in porties bakken want ze zetten nog wat uit tijdens het bakken.
Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de koekjes 15min in de oven.
Haal na 15min uit de oven, ze zullen nog heel zacht aanvoelen. Laat even afkoelen op de bakplaat (tijdens het afkoelen zullen ze uitharden) en leg de koekjes dan op een rooster om verder af te koelen.
Voor de vulling.
Doe de mascarpone samen met de poedersuiker, vanille essence en amaretto in een mengkom en mix tot een mooie gladde massa.
Neem een afgekoeld koekje, lepel hierop ongeveer 1el van het mascarpone mengsel en sluit met een tweede koekje. Doe hetzelfde met de rest van de koekjes.
Smullen maar!
Tip!
Heb je nu nog enkele koekjes op overschot, daarmee kan je nog een lekker dessertje in elkaar flansen. Meng daarvoor 200gr mascarpone met 200gr griekse yoghurt en 4el honing. Zet opzij.
Neem 3 rijpe bananen, snij in stukjes en doe in een kookpotje met 1el water. Zet op een middelhoog vuurtje en laat 5min zachtjes sudderen. Plet dan de banaan met een vork en voeg 1el honing en 1el citroensap toe zodat je een compote krijgt.
Laat de compote volledig afkoelen en verdeel dan over 4 glaasjes gevolg door het mengsel van yoghurt en mascarpone en verkruimel hierover wat van de koekjes.