Panzanella met spruitjes, appel en spek

Panzanella met spruitjes, appel en spek

Een winterse variant op een typisch zomers gerechtje en dan heb ik het over deze panzanella met spruitjes, appel en spek. Panzanella is een salade die hier vaak in de zomer op tafel komt, een super simpele salade die altijd smaakt. De originele versie bestaat uit oud brood, tomaat, komkommer, kruiden en olijfolie. Als je dat weet kan je natuurlijk met de seizoenen en ingrediënten gaan spelen. Zo maakte ik afgelopen zomer een panzanella met nectarine. Nu in de winter kan je met wintergroente en fruit gaan spelen en daarom deze combi van spruitjes, spek, appel en natuurlijk krokante stukjes brood.

Panzanella met spruitjes, appel en spek

De combi spekjes en spruitjes werkt gewoon altijd. Doe daarbij stukjes zoete appel, gekarameliseerde ui en krokante stukjes brood. Zalig gewoon! En misschien een leuk ideetje om eindelijk spruitjes te leren eten?

Panzanella met spruitjes, appel en spek

Ingrediënten (4 personen)

 • 150gr brood/stokbrood
 • 16 plakjes spek
 • 1 ui
 • 2 teentjes look
 • 300gr spruitjes
 • 1 appel
 • Margarine/Olijfolie/Boter
 • Peper en zout

Ingrediënten vinaigrette

 • 1el mosterd
 • 2el honing
 • 1el azijn
 • 1 teentje look
 • Peper en zout
 • 100ml olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
Leg de plakjes spek op de beklede bakplaat.
Snij het brood of stookbroodjes in gelijke blokjes, leg ze in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie.
Zet beide in de oven. De plakjes spek hebben ongeveer 8 a 10 min nodig alvorens ze goudbruin zijn. Haal dan uit de oven en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze lekker krokant. Het brood heeft iets meer nodig om mooi krokant te worden (hussel af en toe door het brood), haal uit de oven wanneer ze mooi goudbruin en krokant zijn.
Zet even opzij.

Ondertussen pel de ui en snij in dunne reepjes.
Pel de look en hak fijn.
Maak de spruitjes schoon en hak fijn.

Verhit een stoofpot met een klontje margarine of een royaal scheutje olijfolie en stoof hierin de ui mooi glazig (ongeveer 10min). Laat dit zachtjes stoven, roer regelmatig zodat de ui niet aanbakt maar wel mooi karameliseert.
Voeg na 10min de look en de fijngehakte spruitjes toe en laat verder stoven (ongeveer 8 a 10min) tot de spruitjes gaar zijn. Roer regelmatig en voeg eventueel nog een klein klontje boter of scheutje olijfolie toe als het te droog is. Breng alles op smaak met peper en zout.

Terwijl de ui en spruitjes aan het stoven zijn. Kan je de vinaigrette maken.
Pel hiervoor het teentje look en hak heel fijn en meng met de overige ingredienten (mosterd, azijn, honing, snuifje peper en zout en olijfolie).

Vlak voor het serveren, snij de appel (zonder te schillen) in kleine blokjes.
Meng de spruitjes, ui, appel, krokante blokjes brood, plakjes spek en een beetje van de vinaigrette. Serveer direct (als je dit te lang laat staan worden de blokjes brood en spek wak) met de resterende vinaigrette.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.