Wortelcake met roomkaas

Dit recept voor wortelcake met roomkaas is gewoon het perfecte dessert voor Pasen of ieder moment voor bij de koffie. Dit basisrecept voor carrot cake is zo lekker, zo gemakkelijk te maken, lekker kruidig en smeuig. Maak hem extra feestelijk door een tulband bakvorm te gebruiken
Naar recept gaan

Voor deze wortelcake met roomkaas halen we nog eens onze “bundt cake” ofwel een tulband bakvorm boven. Vind ik persoonlijk toch iets feestelijker en aangezien deze Carrot cake ideaal is voor Pasen, mag het toch net iets meer zijn. Iedereen kent wel de klassieke worteltaart bestaande uit de kruidige cake met daarop een zalig laagje roomkaascrème. In deze wortelcake verwerken we de roomkaas in de cake, dus wanneer je de cake aansnijdt zal die “Cream cheese swirl” tevoorschijn komen. Een lekker verrassingseffect in dit zalige dessertje.

Wat maakt dit cakeje nu net zo lekker onweerstaanbaar? Het kruidige, stukjes rozijnen en walnoten, ietwat karamelig door de bruine suiker, het lekker smeuïge door de roomkaas en die zoete glazuur die van de cake loopt. In de klassieke versie gebruiken we gewoon wat kaneel voor die kruidige toets te geven, dat kan nu ook. Echter ik koos voor een Chinese smaakmaker in dit geval namelijk “Five spice” ofwel vijfkruidenpoeder. Deze bestaat ook uit kaneel en wordt verder aangevuld door peper, venkel, steranijs en kruidnagel.

Dit recept voor wortelcake met roomkaas is gewoon het perfecte dessert voor Pasen of ieder moment voor bij de koffie. Dit basisrecept voor carrot cake is zo lekker, zo gemakkelijk te maken, lekker kruidig en smeuig. Maak hem extra feestelijk door een tulband bakvorm te gebruiken

Hoe maken we deze wortelcake met roomkaas?

Als je voor een tulband cake gaat, dan is de eerste belangrijke taak het invetten en bebloemen van je cakevorm. Vet elk kantje en hoekje zeer goed in, wees niet te zuinig met de boter. Daarna strooi je er de bloem in en ook nu zorg je dat elk hoekje en kantje bedekt is met de bloem. Dit zijn mijn ultieme tips om dit soort cake te kunnen ontvormen.

De volgende stap is de vulling van roomkaas, hiervoor mix je eerst de roomkaas romig en voeg je suiker, eitje en vanille toe. Meng nog even kort tot een egale masse. Zet dit even opzij.

Dan is het tijd voor de wortelcake zelf. Meng daarvoor alvast de droge ingrediënten namelijk gezeefde bloem, bakpoeder, baking soda en five spice kruiden (of kaneel). Dit zet je even opzij terwijl je de overige ingrediënten gaat loskloppen namelijk bruine suiker, zonnebloemolie, eitjes, appelmoes, vanille en zeste van sinaasappel. Je hoeft dit echt niet schuimig of bleek te kloppen, gewoon mengen zodat je geen stukjes of brokjes meer hebt. Daar voeg je dan de droge ingrediënten aan toe, mix kort tot een mooi glad deeg. Als laatste gaat hier nog fijngeraspte wortel bij samen met rozijnen walnoten. Meng nog even kort.

Doe de helft van het deeg in je bakvorm gevolgd door het roomkaas mengsel en het resterende deeg. Bak de cake nu goudbruin en gaar in de oven. Reken op zo’n 1h a 1h10, dit is verschillende van oven. Check zeker na 50min bakken de cake al even. Misschien wordt ie te bruin dan kan je deze best even afdekken met wat aluminiumfolie.

Eenmaal gebakken (check dit goed met een satéprikker), haal uit de oven en laat de cake gewoon zo 10min staan op kamertemperatuur. Daarna ga je hem omdraaien met behulp van een rooster of bord. Normaal moet ie er mooi uitkomen, geef de vorm eventueel een kleine tik. Laat de Carrot cake verder volledig afkoelen alvorens af te werken met het glazuur.

Dit recept voor wortelcake met roomkaas is gewoon het perfecte dessert voor Pasen of ieder moment voor bij de koffie. Dit basisrecept voor carrot cake is zo lekker, zo gemakkelijk te maken, lekker kruidig en smeuig. Maak hem extra feestelijk door een tulband bakvorm te gebruiken

Tips en Vragen

  • Kan je ook een klassieke cakevorm hiervoor gebruiken? Ja dat kan perfect! Waarschijnlijk zal je dan iets te veel deeg overhebben. Met het resterende deeg kan je eventueel nog muffins bakken. Niets verloren laten gaan he 😉
  • Waar kan je five spice kruiden vinden? Ik gebruikte de five spice mix van Mill & Mortar (te koop bij Good Food Shop) maar tegenwoordig kan je deze ook makkelijk vinden bij AH, Colruyt en Delhaize. Geen zin in een zoveelste potje kruiden, enkel met kaneel wordt deze cake ook top hoor
  • Wat zijn je ultieme tips om een tulband cake makkelijk te ontvormen? Invetten en bebloeden, daarmee begint het! Neem je tijd en wrijf elk hoekje en kantje echt goed in met boter. Wees niet te zuinig met de boter. Daarna strooi je er bloem in en zorg dat heel de binnenkant (elk hoekje en kantje) bedekt is met een laagje bloem, klop de rest van de bloem er uit. Als je cake eenmaal gebakken is (check eerst goed met een satéprikker of ie helemaal gebakken is), laat je deze gewoon 10min staan, dit is misschien wel het lastigste. Daarna draai je de cake om (op een rooster of bord). Misschien moet de vorm een kleine tik geven. Maar als je de vorm goed hebt ingevet en bebloemd, moet ie er mooi uitkomen.
Dit recept voor wortelcake met roomkaas is gewoon het perfecte dessert voor Pasen of ieder moment voor bij de koffie. Dit basisrecept voor carrot cake is zo lekker, zo gemakkelijk te maken, lekker kruidig en smeuig. Maak hem extra feestelijk door een tulband bakvorm te gebruiken

Wortelcake met roomkaas

Dit recept voor wortelcake met roomkaas is gewoon het perfecte dessert voor Pasen of ieder moment voor bij de koffie. Dit basisrecept voor carrot cake is zo lekker, zo gemakkelijk te maken, lekker kruidig en smeuig. Maak hem extra door een tulband bakvorm te gebruiken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Tulband bakvorm

Ingrediënten
  

Roomkaas laagje

  • 330 gr roomkaas (type philadelphia)
  • 50 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille essence

Wortelcake

  • 315 gr Patisseriebloem
  • 6 gr bakpoeder
  • 3 gr baking soda
  • 1,5 tl five spice kruiden (of vervang door kaneel)
  • 350 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 135 gr appelmoes
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 1,5 tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
  • 250 gr gerapste wortelen
  • 150 gr rozijnen
  • 90 gr walnoten (grof gehakt)

Glazuur

  • 120 gr poedersuiker
  • 2 a 3 el sinaasappelsap (vers)

Instructies
 

Roomkaas laagje

  • We gaan beginnen met het roomkaas laagje voor binnenin de cake.
    Hiervoor doe je de roomkaas in een mengkom en klop deze romig (met handmixer of keukenmachine als je deze hebt) voor zo'n 1min.
    Voeg hier vervolgens de suiker, ei en vanille essence aan toe en mix nog even kort tot een mooi glad egaal mengsel. Zet even opzij terwijl je het deeg van de cake gaat maken.

Wortelcake

  • Vet je bakvorm goed in met boter, wees niet te zuinig met de boter. Elk hoekje en kantje dient ingevet te zijn
    Bebloem vervolgens de vorm goed zodat de hele binnenkant van de vorm bedekt is met een laagje bloem. Klop de resterende bloem er uit.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • We beginnen met eerst de droge ingredienten te mengen.
    Zeef de bloem en voeg hier het bakpoeder, baking soda en five spice kruiden aan toe.
    Meng kort en zet even opzij.
  • Doe de bruine suiker, olie, appelmoes, eitjes, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot een mooi gladde massa. Zorg dat je geen stukjes meer hebt van de suiker.
    Voeg hier vervolgens de droge ingrediënten aan toe en mix op de laagste stand tot een mooi glad egaal deeg.
    Doe er de fijngeraspte wortel bij, de rozijnen en walnoten. Mix nog even kort.
  • Giet de helft van het deeg in de bakvorm gevolgd door het roomkaasmengsel en de rest van het deeg.
  • Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 1h a 1h10
    Check alvast na 50min even hoe ver de cake is. Misschien wordt ie te bruin dan kan je bovenkant afdekken met wat aluminiumfolie.
  • Als de cake gaar is, haal hem uit de oven en laat deze eerst 10min zo staan op kamertemperatuur.
    Daarna draai je hem met behulp van een bord of rooster. Normaal moet de cake er nu gemakkelijk uitkomen of geef een kleine tik.
    Laat de cake nu zo verder volledig afkoelen.

Glazuur

  • Als de cake volledig is afgekoeld, kan je de glazuur gaan maken.
    Zeef hiervoor eerst de poedersuiker en voeg dan 1el van het sinaasappelsap toe. Meng goed, is het nog te droog, voeg nog een eetlepel toe. Het mag echt niet te vloeibaar zijn, anders zal je niets van de glazuur zien. Het moet echt een dikkere massa zijn maar niet droog.
    Giet de glazuur bovenop de cake en duw een beetje met een lepel zodat de glazuur van de cake kan lopen.
    Laat de glazuur nog even uitharden
    Smakelijk
Trefwoord bakken, bundt cake, cake, carrot cake, roomkaas, tulband, wortelcake

Nog meer feestelijke en vooral lekkere tulband cake ofwel bundt cake inspiratie nodig? Check dan zeker ook deze receptjes :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.