Wij hebben onze bekende pistolet’jes of sandwiches, in Amerika hebben ze hun bagels ook wel de broodjes met het gat in het midden 😉. Als ik ze zie dan krijg ik meteen heimwee naar onze USA reisjes. Dit recept voor bagel met gezonde tonijnsalade roept daarom ook heel wat leuke herinneringen op. Wie gekend is met de Amerikaanse keuken zal er nu misschien wel een belletje gaan rinkelen, ja de bekende “Tuna Melt“. Ofwel tonijnsalade tussen een broodje met een plakje kaas die dan vervolgens gegrild wordt. HEER-LIJK gewoon en dit receptje is daar een gezond alternatief voor, ideaal voor de lunch.
Ik gebruikte de bagels van New York Bakery Co die te verkrijgen zijn bij Colruyt, Okay en Delhaize. Je hebt de keuze uit de Original (natuur), sesame of meergranen. Alle drie hebben ze een Nutriscore A, een laag vetgehalte en geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Kortom een gezond product, veel gezonder trouwens dan een klassieke sandwich of pistolet. Ideaal dus voor tijdens de werklunch zowel als je thuis werkt of gezellig met de collega’s op het werk. Ik weet zeker dat je met dit receptje van gezonde tonijnsalade al je collega’s jaloers gaat maken!
Werk je thuis dan kan je er een echte Tuna Melt van maken door de bagel te beleggen met de tonijnsalade en een plakje kaas. Leg dan even onder de (oven)grill zodat de kaas mooi kan smelten. HEMELS! Geen oven of grill op het werk, geen probleem want de salade op zich is al zo lekker dat je de kaas ook kan weglaten. Het is gewoon een extraatje 😉.
Hoe maken we deze bagel met gezonde tonijnsalade?
We beginnen met het fijnhakken van de groentjes namelijk de lente-ui, paprika en selder. Laat de tonijn goed uitlekken en prak deze in een kommetje. Voeg de groentjes toe samen met 1 koffielepel mayonaise, een beetje chilisaus (naar eigen smaak) en griekse yoghurt. Meng goed en bewaar tot voor het serveren afgedekt in de koelkast.
Halveer de bagels en smeer de onderste helft in met wat van de tonijnsalade en leg hierop een plakje kaas. Grill deze voor zo’n 6 a 7min onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is. Leg ook de bovenste helft met het snijvlak naar boven onder de grill zodat ook deze mooi goudbruin gegrild wordt. Serveer de bagels meteen met nog wat extra rucola en bijvoorbeeld enkele plakjes avocado
TIPS & VRAGEN
- Kan ik de bagel reeds beleggen en zo meenemen naar het werk? Nee, dit zou ik niet doen. Doe de tonijnsalade in een apart doosje en beleg je bagel op het werk. Het leuke is dat je de salade makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al kan maken en afgedekt kan bewaren in de koelkast.
- Kan je nog extra’s toevoegen aan de tonijnsalade? Ja zeker, je kan deze zelf nog wat gaan pimpen met bijvoorbeeld een geprakt gekookt eitje, blokjes tomaat, stukjes appel, komkommer …
- TIP !! Je kan de bagel ook gewoon toasten in een pan als je geen grill(oven) hebt.
- TIP voor de chilisaus : Je kan deze ook vervangen door wat ketchup
Bagel met gezonde tonijnsalade
Ingrediënten
- 4 New York Bakery Co Sesame bagels
- 300 gr tonijn (uit blik)
- 2 lente-ui
- 1/2 paprika
- 1 takje selder
- 1 kl mayonaise
- 1 kl chilisaus (of vervang door ketchup)
- 2 a 3 el Griekse yoghurt
- 4 plakjes kaas
- rucola & avocado (om te serveren)
Instructies
- Laat de tonijn eerst goed uitlekken. Dit is belangrijk anders zal je salade te vochtig zijn.
- Ondertussen kan je de groentjes fijn snijden. Hak de lente-ui fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak fijn. Hak ook de selder heel fijn.
- Prak de tonijn in een kom en voeg hier de fijngehakte groentjes aan toe. Meng kort. Voeg er de mayonaise, chilisaus en 2el griekse yoghurt aan toe. Meng goed. Wil je de tonijnsalade iets romiger, voeg nog wat extra yoghurt toe.Bewaar de tonijnsalade afgedekt en koel in de koelkast tot voor het serveren.
- Halveer de bagels en beleg de onderste helft met wat van de tonijnsalade. Beleg met een plakje kaas. Leg zo'n 6 a 7min onder de ovengrill. Leg ook de bovenste helft van de bagel met het snijvlak naar boven onder de grill zodat ook deze mooi goudbruin gebakken wordt.
- Serveer direct met nog wat extra rucola en plakjes avocadoSmakelijk