We maken een tripje naar het zuiden met dit gerechtje van eieren met ratatouille en chorizo, meer bepaald Frankrijk en Spanje. Misschien doet dit receptje ook nog denken aan een ander bekend en trendy ei recept namelijk Shakshuka. Een bekend receptje uit het Midden-Oosten waarbij eitjes gegaard worden in een pittige tomatensaus. In dit receptjes worden ze gegaard in de ratatouille.
Een klassiek ratatouille bestaat eigenlijk gewoon uit gestoofde groenten. Het is vaak een combinatie van tomaten, aubergine, courgette, paprika, ui en look. Heel puur, zo simpel maar o zo lekker! Je kan dat combineren met een stukje vlees of vis of ook heel lekker met wat halloumi. In dit receptje gaan we deze groentjes combineren met chorizo en garen we de eitjes in de ratatouille. Serveer daarbij wat brood of stokbrood en meer heb je niet nodig voor een simpele en vooral lekker doordeweeks maaltje.
Ter info > ik koos niet voor de klassieke ratatouille groenten wel voor de combinatie van courgette, tomaten, paprika, venkel, zoete aardappel, ui en look. Je kan hier trouwens zelf mee spelen.
Hoe maken we deze eieren met ratatouille en chorizo?
We beginnen eerst met het versnijden van zowel de chorizo als alle groentjes namelijk ui, look, venkel, zoete aardappel, paprika, courgette en tomaten. Verhit vervolgens een ruime pan en bak hierin de chorizo eerst kort aan. Je zal zien dat de chorizo olie zal vrijgeven. Schep het vlees uit de pan maar laat de olie in de pan.
Nu gaan we de groentjes in de olie bakken. Doe de ui, venkel, zoete aardappel en paprika in de pan en stoof deze eerst goed aan. Roer regelmatig. Voeg vervolgens de look, courgette, tomaten en de smaakmakers toe. Laat alles rustig garen tot de groentjes mooi beetgaar zijn. Maak kuiltjes in de groenten en breek hierin voorzichtig de eitjes. Laat deze zachtjes garen tot het eiwit is gestold. Serveer direct.
Tips en vragen voor het maken van deze eieren met ratatouille en chorizo
- Kan je de chorizo weglaten? Ja zeker, wil je er een vegetarisch gerecht van maken dan laat je deze gewoon weg. Of geen fan van chorizo dan kan je deze ook maken met bijvoorbeeld spekjes of gehakt.
- Kan ik dit receptje op voorhand maken? Je kan de ratatouille makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Op de dag dat je dit op tafel wilt zetten, warm de ratatouille zachtjes terug op in een pan, maak er vervolgens kuiltjes in en laat daarin de eitjes garen.
- Tip!! Wil je het toch iets “sausig” hebben? Voeg aan de groentjes wat passata of tomatenblokjes uit blik toe. Door het toevoegen van de verse tomatenblokjes, wordt dit sowieso al wat “sausiger”.
Eieren met ratatouille en chorizo
Ingrediënten
- 150 gr chorizo
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1/2 venkel
- 500 gr zoete aardappel
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 3 tomaten (je kan ook kerstomaten gebruiken)
- 1 tl oregano
- 1/2 tl tijm
- 1 snuifje cayennepeper
- 4 of 8 eieren
- Zout
Instructies
- Snij de chorizo in kleine blokjes of fijne reepjes.Pel de ui en hak fijn.Pel de look en hak fijn. Hak de venkel fijn. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Zorg dat je deze fijn snijdt, anders zal deze niet gelijktijdig gaar zijn met de rest van de groenten. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak in fijne blokjes.Snij de courgette in kleine blokjes. Snij de tomaten in kleine blokjes.
- Verhit een ruime pan, zonder vetstof. Bak hierin de chorizo kort aan, je zal zien dat de chorizo olie zal vrijgeven. Schep de chorizo uit de pan, laat de olie in de pan want hier gaan we groentjes in bakken.Voeg de ui, venkel, zoete aardappel en paprika toe aan de pan en stoof deze aan voor zo'n 7 a 8min. Roer regelmatig. Voeg vervolgens de look, courgette, tomaten, oregano, tijm, cayennepeper en zout toe. Meng even en laat nog eens zo'n 10 a 15min zachtjes garen. Zorg dat de groentjes mooi beetgaar zijn.
- Maak kuiltjes in de groentjes en breek hierin voorzichtig de eitjes. Laat de eieren zachtjes garen.Serveer direct wanneer de eieren gaar zijn.Serveer met broodSmakelijk