Ga terug
Dit recept voor wortelcake met roomkaas is gewoon het perfecte dessert voor Pasen of ieder moment voor bij de koffie. Dit basisrecept voor carrot cake is zo lekker, zo gemakkelijk te maken, lekker kruidig en smeuig. Maak hem extra feestelijk door een tulband bakvorm te gebruiken

Wortelcake met roomkaas

Dit recept voor wortelcake met roomkaas is gewoon het perfecte dessert voor Pasen of ieder moment voor bij de koffie. Dit basisrecept voor carrot cake is zo lekker, zo gemakkelijk te maken, lekker kruidig en smeuig. Maak hem extra door een tulband bakvorm te gebruiken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Tulband bakvorm

Ingrediƫnten
  

Roomkaas laagje

  • 330 gr roomkaas (type philadelphia)
  • 50 gr suiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille essence

Wortelcake

  • 315 gr Patisseriebloem
  • 6 gr bakpoeder
  • 3 gr baking soda
  • 1,5 tl five spice kruiden (of vervang door kaneel)
  • 350 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 135 gr appelmoes
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 1,5 tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
  • 250 gr gerapste wortelen
  • 150 gr rozijnen
  • 90 gr walnoten (grof gehakt)

Glazuur

  • 120 gr poedersuiker
  • 2 a 3 el sinaasappelsap (vers)

Instructies
 

Roomkaas laagje

  • We gaan beginnen met het roomkaas laagje voor binnenin de cake.
    Hiervoor doe je de roomkaas in een mengkom en klop deze romig (met handmixer of keukenmachine als je deze hebt) voor zo'n 1min.
    Voeg hier vervolgens de suiker, ei en vanille essence aan toe en mix nog even kort tot een mooi glad egaal mengsel. Zet even opzij terwijl je het deeg van de cake gaat maken.

Wortelcake

  • Vet je bakvorm goed in met boter, wees niet te zuinig met de boter. Elk hoekje en kantje dient ingevet te zijn
    Bebloem vervolgens de vorm goed zodat de hele binnenkant van de vorm bedekt is met een laagje bloem. Klop de resterende bloem er uit.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • We beginnen met eerst de droge ingredienten te mengen.
    Zeef de bloem en voeg hier het bakpoeder, baking soda en five spice kruiden aan toe.
    Meng kort en zet even opzij.
  • Doe de bruine suiker, olie, appelmoes, eitjes, vanille en zeste van sinaasappel in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot een mooi gladde massa. Zorg dat je geen stukjes meer hebt van de suiker.
    Voeg hier vervolgens de droge ingrediƫnten aan toe en mix op de laagste stand tot een mooi glad egaal deeg.
    Doe er de fijngeraspte wortel bij, de rozijnen en walnoten. Mix nog even kort.
  • Giet de helft van het deeg in de bakvorm gevolgd door het roomkaasmengsel en de rest van het deeg.
  • Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 1h a 1h10
    Check alvast na 50min even hoe ver de cake is. Misschien wordt ie te bruin dan kan je bovenkant afdekken met wat aluminiumfolie.
  • Als de cake gaar is, haal hem uit de oven en laat deze eerst 10min zo staan op kamertemperatuur.
    Daarna draai je hem met behulp van een bord of rooster. Normaal moet de cake er nu gemakkelijk uitkomen of geef een kleine tik.
    Laat de cake nu zo verder volledig afkoelen.

Glazuur

  • Als de cake volledig is afgekoeld, kan je de glazuur gaan maken.
    Zeef hiervoor eerst de poedersuiker en voeg dan 1el van het sinaasappelsap toe. Meng goed, is het nog te droog, voeg nog een eetlepel toe. Het mag echt niet te vloeibaar zijn, anders zal je niets van de glazuur zien. Het moet echt een dikkere massa zijn maar niet droog.
    Giet de glazuur bovenop de cake en duw een beetje met een lepel zodat de glazuur van de cake kan lopen.
    Laat de glazuur nog even uitharden
    Smakelijk
Trefwoord bakken, bundt cake, cake, carrot cake, roomkaas, tulband, wortelcake