Brioche broodjes met pudding

Heerlijke huisgemaakte brioche broodjes met pudding, perfect voor bij het ontbijt of de brunch. De brood bolletjes worden opgevuld met een heerlijke vanillepudding en wat vruchtencompote.
Naar recept gaan

Onweerstaanbaar lekker zijn deze brioche broodjes met pudding! Oke, ze vragen wat werk, het deeg vraagt namelijk tijd om rustig te rijzen. Toch zijn deze broodjes zo leuk om te maken tijdens de kerstvakantie of in een gezellig winters weekend. Na de eerste hap vergeet je het werk en tijd, je denkt alleen maar wow zo lekker en ook een lichte trots want “ik heb brioche broodjes gemaakt”!

Zelf brioche deeg maken, ik heb er lang niets van moeten weten. Zodra erover gist werd gesproken, haakte ik af. Ik had er namelijk al heel wat mislukkingen mee gekend. Voorbije zomer heeft die angst plaats gemaakt voor doorzetten, proberen en oefenen. Ondertussen heb ik een succesrecept dat gewoon niet meer mislukt en daar ben ik toch wel stiekem trots op. Oke, het vraagt een beetje werk en moeite maar dat neem je er graag bij eenmaal je het resultaat hebt geproefd. Dus proberen maar! En mijn AEG SteamPro combi stoomoven, helpt mij ook wel een heel handje voor het perfecte gerezen deeg te verkrijgen.

Als vulling koos ik voor een heerlijke pudding ofwel banketbakkersroom. Je kan deze ook maken op basis van puddingpoeder (type Imperial). De broodjes gewoon al vullen met pudding is heerlijk. Maak ze nog een tikkeltje lekkerder door wat confituur of compote toe te voegen op het laatste. Ik gebruikte veenbessencompote (uit een potje) omdat we toch wel in de tijd van het jaar zitten.

Heerlijke huisgemaakte brioche broodjes met pudding, perfect voor bij het ontbijt of de brunch. De brood bolletjes worden opgevuld met een heerlijke vanillepudding en wat vruchtencompote.

Hoe maken we deze brioche broodjes met pudding?

Begin met het maken van de banketbakkersroom, deze kan je makkelijk de dag voordien al maken. Daarvoor breng je melk rustig tot net onder het kookput, voeg hier ook de zaadjes van een vanillestok aan toe.
Mix ondertussen eigelen en suiker luchtig en romig, vervolgens voeg je hier maizena en bloem aan toe. Giet hierbij wat van de warme melk, roer los en giet nu alles bij de rest van de warme melk. Laat al roerend indikken.
Giet de pudding in een ovenschaal, bedek met plasticfolie. De folie dient echt direct op de pudding te liggen om een velletje te voorkomen. Laat volledig afkoelen op kamertemperatuur en zet vervolgens in de koelkast.

Dan gaan we aan het briochedeeg beginnen. Hiervoor smelt je de boter en voeg vervolgens melk toe. Dit zet je even opzij. In een ruime mengkom van je keukenmachine doe je suiker en droge gist, dit meng je al even. Hier voeg je de bloem, suiker, zout en wat kaneelkruiden aan toe. Meng weer even kort. Zo ben je zeker dat het zout en gist niet direct met elkaar in contact komt. Vervolgens giet je hier het mengsel van boter en melk toe samen met het ei. Laat de machine het deeg goed kneden tot je een mooi deegbal hebt.

Je kan de machine het deeg zo’n 10min laten kneden tot een mooi elastisch deeg. Persoonlijk vind ik het beste resultaat een combinatie van met de hand kneden en door de machine laten kneden. Kneed zo’n 3 a 4min met de hand vervolgens door de machine, nog eens met de hand en met de machine. Ja hier kruipt wel wat werk in, maar het resultaat mag er wel wezen. Nu mag zowel jezelf als het deeg gaan rusten voor een uurtje 🙂

Heerlijke huisgemaakte brioche broodjes met pudding, perfect voor bij het ontbijt of de brunch. De brood bolletjes worden opgevuld met een heerlijke vanillepudding en wat vruchtencompote.

Laten we de broodjes gaan samenstellen!

Begin alvast met een muffin/cupcake bakvorm in te vetten.
Vervolgens rol je het briochedeeg uit tot een grote rechthoekig lap van zo’n 30x35cm op een bebloemd oppervlak. Het is belangrijk dat je het deeg niet meer kneed! Gewoon direct uit de kom op je werkoppervlak storten en uitrollen. Smeer het deeg in met de banketbakkersroom, je zal nog wat pudding over hebben, deze kan je er gewoon extra bij serveren of is ook lekker als tussendoortje.

Rol het briochedeeg stevig op tot een worst, begin te rollen vanaf de langste kant. Snij nu plakjes van zo’n 5cm van de worst en leg elk plakje in een muffinvormpje. Zorg dat het snijvlak naar boven ligt. Dek de vorm weer volledig af, zet op een tochtvrije warme plaats en laat nog eens 45min rijzen.

Na de laatste rijs, verwarm je de oven alvast voor op 180 graden.
Wrijf de broodjes in met wat losgeklopt ei. Met de achterkant van een lepel maak je nu een kuiltje in het midden van elk broodje en doe hierin een klein lepeltje confituur of compote. Nu kan je ze eindelijk gaan bakken voor zo’n 20 a 25min tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze na het bakken even afkoelen, ze zijn namelijk op hun lekkerste als ze nog wat lauw zijn.
Natuurlijk zijn ze koud ook super lekker!

AEG SteamPro combi stoomoven

Werken met een gistdeeg, dat is natuurlijk ook deeg laten rijzen. Zoals aangegeven in het recept dien je dit deeg 2x laten rijzen op een tochtvrije warme plek. Dit kan soms wel eens voor problemen zorgen. Op mijn AEG SteamPro combi stoomoven staat een super handige functie namelijk “deeg laten rijzen”. Je hoeft dus niet in je huis eerst een warm tochtvrij plekje te gaan zoeken en hopen op het beste 😀. Met deze automatische ovenfunctie, valt die stress al weg. De SteamPro zorgt voor de juiste atmosfeer om het deeg te laten rijzen.

Eenmaal perfect gerezen in de combi stoomoven komt het volgende “trucje” voor perfecte brioche broodjes. Broodjes die een lekker krokant korstje hebben en binnenin lekker luchtig en fluffy. Om dat te verkrijgen, selecteer je de “brood bakken” functie, een functie die stoom zal toevoegen tijdens het bakken waardoor het deeg nog beter zal rijzen. Hierdoor krijg je een luchtige binnenkant en een krokante buitenkant.

Psst, check zeker ook even mijn andere verrassende recepten die ik het afgelopen jaar heb klaargemaakt in mijn AEG SteamPro combi stoomoven. Het bewijs dat je met een stoomoven niet alleen maar groenten kan klaarmaken. En dat stoom voor magie zal zorgen voor elk soort van gerecht!

Tips en vragen voor het maken van deze brioche broodjes met pudding

 • Is er een simpel en snel alternatief voor de brioche broodjes? Ja die is er zeker in de vorm van bladerdeeg of croissantdeeg.
 • Kan ik de banketbakkersroom ook maken met puddingpoeder? Je kan inderdaad ook gewone vanillepudding maken met puddingpoeder (type Imperial). Gebruik dan iets minder melk dan op de verpakking staat aangezien de pudding ietwat stevig moet zijn.
 • Waarmee kan ik de broodjes nog vullen? Hier kan je volop mee spelen. Je zou ze ook kunnen vullen met wat choco en grof gehakte noten of speculaaspasta met stukjes appel.
Heerlijke huisgemaakte brioche broodjes met pudding, perfect voor bij het ontbijt of de brunch. De brood bolletjes worden opgevuld met een heerlijke vanillepudding en wat vruchtencompote.

Brioche broodjes met pudding

Heerlijke huisgemaakte brioche broodjes met pudding, perfect voor bij het ontbijt of de brunch. De brood bolletjes worden opgevuld met een heerlijke vanillepudding en wat vruchtencompote.
Gang brunch, dessert, Ontbijt
Porties 6

Equipment

 • Muffin/Cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

Banketbakkersroom

 • 500 ml melk
 • 1 vanillestok
 • 6 eigelen
 • 90 gr suiker
 • 20 gr maizena
 • 15 gr bloem
 • Veenbessencompote of confituur

Briochedeeg

 • 2 el boter
 • 125 ml melk
 • 300 gr bloem (om brood te bakken)
 • 15 gr droge gist
 • 1 el suiker
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl kaneel
 • 1 ei + 1 extra

Instructies
 

Banketbakkersroom

 • Doe de melk in een ruime kookpot.
  Snij de vanillestok overlangs door en schraap de zaadjes uit.
  Doe de zaadjes bij de melk en doe ook de vanillestok bij de melk. Breng zachtjes tot net aan het kookpunt (niet laten koken).
 • Doe ondertussen de eigelen in een mengkom (van bijvoorbeeld je keukenmachine) en mix al even los.
  Doe hierbij de suiker en mix tot een bleke luchtige massa
  Voeg hierbij de maizena en bloem en meng nog even.
  Giet bij dit mengsel een beetje van de hete melk en laat even mengen.
  Doe dit mengsel bij de rest van de hete melk en roer nu heel goed op een zacht vuur tot een mooie dikke pudding.
  Haal de vanillestok uit de pudding. Giet de pudding in een ovenschaal en bedek meteen met keukenfolie.
  Zo zal er geen vel op de pudding komen.
  Laat de pudding eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet vervolgens in de koelkast.

Briochebroodjes

 • Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur en giet er de melk bij. 
  Roer even en zet opzij.
 • Meng de suiker met het gist in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
  Voeg hier de bloem en zout aan toe. Meng kort.  
 • Voeg het boter-melk mengsel toe samen met het ei. Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal. Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.
  TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden. 
  Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een vochtige handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.

Samenstelling

 • Vet alvast de muffin/cupcake bakvorm in met wat boter
 • Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en roer deze goed los tot een mooie gladde pudding.
 • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een rechthoekige vorm van zo'n 30x35cm
 • Smeer het deeg in met de banketbakkersroom. Je zal niet alle pudding gebruiken, de rest kan je apart bij de broodjes serveren.
 • Rol het deeg nu stevig op, rol vanaf de langste kant.
  Snij plakjes/rolletjes van zo'n 5cm en leg deze in de muffin/cupcakebakvorm met één van de snijkant naar boven.
  Dek de bakvorm nog eens af met een handdoek en laat opnieuw 45min rijzen op een tochtvrije warme plaats.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Na het rijzen van zo'n 45min, kluts je het resterende ei los en wrijf er de broodjes bovenaan mee in.
  Duw nu met de achterkant van je lepel in het midden van elk broodje zodat er een klein kuiltje ontstaat. Doe hierin een klein lepeltje confituur of compote.
  Bak de broodjes mooi goudbruin voor zo'n 20 a 25min.
  Haal uit de oven, laat ze ietwat afkoelen en serveer ze.
  Je kan ze ook koud serveren, maar ze zijn op hun best als ze nog wat lauw zijn.
  Smakelijk
Trefwoord briochedeeg, broodpudding, brunch, dessert, ontbijt, veenbessen

Wil je nog meer lekkers maken tijdens de kerstvakantie of tijdens een gezellig winters weekend? Check dan zeker ook even deze receptjes :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.