Standaard in mijn keukenkast, standaard in mijn koffer als ik op vakantie ga, standaard elke dag op mijn maïskoek met een “drizzle” honing … kan je al raden wat die “standaard” is? De titel verraadt mij een beetje, ja ik hebt over pindakaas. Vele gruwelen er van, ik een paar jaar geleden ook, maar ondertussen ben ik er van gaan houden, noem het maar een kleine “gezonde” verslaving. En van deze pindakaas koekjes ga je ook gewoon houden, deze worden ook verslavend lekker 😃
Iedereen die gruwelt van pindakaas, stel ik voor om deze toch eens uit te proberen. Door de bruine suiker in de koekjes en de confituur waarmee we ze gaan vullen, vlakt de smaak van pindakaas wat af. Dus deze koekjes zijn “toegankelijk” voor iedereen.
Je kan zelfs een “kerstige” versie maken van deze koekjes. Je vult de koekjes dan niet met confituur. Je bakt gewoon ronde koekjes en met behulp van wat zoute stokjes, rode M&M’s en chocolate chips creëren je rendier koekjes. Alleja met een beetje verbeelding zie je er rendiertjes in. Een super leuke bezigheid om samen met de kids te doen tijdens de feestdagen.
Hoe maken we deze pindakaas koekjes?
Het is eigenlijk een vrij klassiek koekjes recept. We mixen de zachte boter met bruine suiker (cassonade) romig en luchtig voor een paar minuten. Daar voegen we de pindakaas, vanille, ei en snufje zout aan toe. Als laatste voegen we de bloem toe.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol kleine balletjes van het deeg, gebruik ongeveer 1el deeg per balletje. De koekjes zetten redelijk uit tijdens het bakken dus leg ze niet te dicht bij elkaar. Als ze allemaal gerold zijn, duw je met je pink of knokkel een kuiltje in het midden van het balletje. Schep een half theelepeltje confituur in het kuiltje. Bak de koekjes voor zo’n 10 a 12min tot deze mooi goudbruin zijn. Hou op het laatste goed in de gaten dat de koekjes niet te bruin worden. Als ze uit de oven komen, zijn ze nog heel zacht maar deze zullen uitharden bij het afkoelen.
Wil je er rendier koekjes van maken? Dan rol je gewoon de balletjes van het deeg, maar je duwt geen kuiltje in de balletjes. Bak de balletjes in de oven, tijdens het bakken zullen ze mooi rond worden. Als de koekjes gebakken zijn, haal uit de oven en laat zo’n 5 a 8min afkoelen. De koekjes dienen nog wat warm te zijn. Je gebruikt kleine zoute stokjes voor de hoorntjes (duw deze voorzichtig wat in het koekje), chocolate chips voor de ogen en een rode M&M voor de neus. Laat zo verder volledig afkoelen.
Tips en vragen voor het maken van deze pindakaas koekjes
- Kan ik ook een andere notenpasta gebruiken ipv pindakaas? Ja, dit kan zeker. Gebruik amandelpasta, cashewpasta, …
- Welke pindakaas gebruik jij hiervoor? Ik heb altijd en alleen maar de 100% pindakaas van AH. Deze is gemaakt van alleen maar pinda’s, geen toevoegingen. Deze is veel lopender en er ligt ook altijd een laagje olie op. Je kan voor deze koekjes ook de klassieke Calvé bijvoorbeeld gebruiken.
- Is er een alternatief voor de confituur? Je zou de koekjes ook met choco kunnen vullen. Echter, bak de choco niet mee. Je doet dezelfde handelingen namelijk kleine deegballetjes rollen, in het midden een kuiltje duwen met je vinger of lepel, niet opvullen en bakken. Eenmaal gebakken, haal je de koekjes uit de oven. Wanneer de koekjes nog steeds warm zijn, duw met een lepel nog eens in het gemaakte kuiltje. Als de koekjes volledig zijn afgekoeld, kan je ze opvullen met choco.
- Welke confituur gebruik je om de koekjes te vullen? Elke confituur kan je gebruiken, echter de lekkerste bij pindakaas in aardbeienconfituur.
- Zijn de koekjes makkelijk te bewaren? Je kan deze makkelijk 3 a 4 dagen luchtdicht bewaren, ze zijn echter op hun lekkerste op de dag zelf.
Pindakaas koekjes
Equipment
- Voor de rendier koekjes : kleine zoute stokjes (of pretzels), rode M&M's en chocolate chips.
Ingrediënten
- 125 gr boter (op kamertemperatuur)
- 155 gr bruine suiker (cassonade)
- 125 gr pindakaas
- 2 tl vanille essence
- 1 ei
- 1 snufje zout
- 215 gr patisseriebloem
- Confituur naar keuze
Instructies
- Mix de zachte boter met bruine suiker (cassonade) romig en luchtig voor een paar minuten. Daar voegen we de pindakaas, vanille, ei en snufje zout aan toe. Als laatste voegen we de bloem toe en mix tot een stevig deeg.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
- Rol kleine balletjes van het deeg, gebruik ongeveer 1el deeg per balletje. De koekjes zetten redelijk uit tijdens het bakken dus leg ze niet te dicht bij elkaar. Je kan ze ook makkelijk in porties bakken. Als ze allemaal gerold zijn, duw je met je pink of knokkel een kuiltje in het midden van het balletje. Schep een half theelepeltje confituur in het kuiltje. Bak de koekjes voor zo'n 10 a 12min tot deze mooi goudbruin zijn. Hou op het laatste goed in de gaten dat de koekjes niet te bruin worden. Als ze uit de oven komen, zijn ze nog heel zacht maar deze zullen uitharden bij het afkoelen.
- Wil je er rendier koekjes van maken? Dan rol je gewoon de balletjes van het deeg, maar je duwt geen kuiltje in de balletjes. Bak de balletjes in de oven, tijdens het bakken zullen ze mooi rond worden. Als de koekjes gebakken zijn, haal uit de oven en laat zo'n 5 a 8min afkoelen. De koekjes dienen nog wat warm te zijn. Je gebruikt kleine zoute stokjes voor de hoorntjes (duw deze voorzichtig wat in het koekje), chocolate chips voor de ogen en een rode M&M voor de neus. Laat zo verder volledig afkoelen.
Nog meer lekkers maken voor de feestdagen? Check dan zeker ook deze lekkere recepten