Kerststronk

Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de kerstmis en de feestdagen. Meestal een opgerolde biscuit gevuld met een lekkere crème. Dit recept is een heel eenvoudig en makkelijk recept dat je makkelijk op voorhand kan maken afgewerkt met de typische Gingerbread koekjes.
Naar recept gaan

Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de feestdagen. Je zal ze weer bij elke bakker zien opduiken. Waarom dit jaar deze eens niet zelf maken? Ik heb namelijk een super eenvoudig recept voor jullie in petto waarmee je echt zal kunnen uitpakken zonder het jezelf maar een tikkeltje moeilijk te maken. Klinkt toch als muziek in de oren!

Wat is er dan zo eenvoudig aan dit recept? We gaan de biscuit vooral niet oprollen want dat is toch altijd voor problemen en stress vragen. Bij mij toch 😀. Ik bakte eerst mijn biscuits in een klassieke rechthoekige cakevorm. Na het volledig afkoelen, snij je elke biscuits horizontaal in 2 gelijke delen. Deze stap is al easy, qua vullen gaan we het ook simpel houden namelijk met slagroom en vers fruit. Klassiek maar zo lekker!

Voor het maken van de slagroom gebruikte ik de Belgische room van Inex 40%. Deze is lekker smaakvol, zorgt voor een optimale binding en is gemakkelijk bruikbaar voor alle bereidingen. Omwille van zijn stevigheid en het ook lang behouden van zijn stevigheid, kan je deze kerststronk makkelijk even op voorhand al maken.

Wil je de kerststronk die extra feestelijke toets geven, versier deze dan met koekjes in dit geval typische “gingerbread cookies”. Deze kan je trouwens makkelijk een paar dagen op voorhand al bakken, gebruik feestelijke uitsteekvormpjes (gingerbread mannetjes, sterren, kerstboom, …). Met dit koekjes recept zal je een hele lading koekjes hebben die je gewoon nog extra op tafel kan zetten voor bij de koffie. Ben je geen fan van gingerbread kan je ook klassieke zandkoekjes bakken

Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de kerstmis en de feestdagen. Meestal een opgerolde biscuit gevuld met een lekkere crème. Dit recept is een heel eenvoudig en makkelijk recept dat je makkelijk op voorhand kan maken afgewerkt met de typische Gingerbread koekjes.
Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de kerstmis en de feestdagen. Meestal een opgerolde biscuit gevuld met een lekkere crème. Dit recept is een heel eenvoudig en makkelijk recept dat je makkelijk op voorhand kan maken afgewerkt met de typische Gingerbread koekjes.

Hoe maken we deze kerststronk?

Wil je de kerststronk versieren met de koekjes. Dan bak je deze best eerst. Je kan deze het best al zo’n 2 a 3 dagen op voorhand bakken en luchtdicht bewaren. De koekjes bestaan uit de klassieke ingrediënten namelijk boter en suiker, in dit geval kandijsuiker. Daar gaat een eitje bij, de typische gingerbread kruiden, bloem en kandijstroop. Na het opstijven van het deeg, kan je het uitrollen, figuurtjes uitstekken en bakken. Eenmaal gebakken en volledig afgekoeld, bewaar je ze luchtdicht.

Voor het maken van de biscuit gaan we eieren, suiker en wat vanille schuimig opkloppen. Het volume dient te “verviervoudigen” en vervolgens voegen we (gezeefde) zelfrijzende bloem toe. Meng dit kort anders zal je er alle lucht uithalen. Giet het deeg in een ingevette & bebloemde cakevorm(en) en bak deze mooi goudbruin en gaar in de oven.
Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen. Je kan deze het best de dag voordien al bakken zodat ie goed stevig is.

Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de kerstmis en de feestdagen. Meestal een opgerolde biscuit gevuld met een lekkere crème. Dit recept is een heel eenvoudig en makkelijk recept dat je makkelijk op voorhand kan maken afgewerkt met de typische Gingerbread koekjes.

Het samenstellen van de kerststronk

Voor het maken van de kerststronk, gaan we eerst de biscuits horizontaal in 2 gelijke delen snijden. Je kan best eerst de bovenkant wat egaal bijsnijden. Vervolgens gaan we de room opkloppen met poedersuiker, wat vanille essence en zeste van citroen. De room moet stevig opgeklopt zijn maar ook niet te ver zodat ie boter wordt. Het fruit dat we gaan gebruiken, gaan we ook eerst in schillen en in blokjes snijden. Ik gebruikte mango & ananas. Met het pulp van de passievrucht smeerde ik de biscuits telkens in.

Leg een eerste plak biscuit op je serveerbord, lepel er wat passievruchtpulp over gevolgd door een laagje slagroom. Verdeel hierover wat plakjes fruit. Leg hierop opnieuw een plak biscuit en doe dezelfde stappen. De bovenste laag is gewoon een plak biscuit, leg hierop geen fruit meer. Smeer nu heel de stronk in met de slagroom. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg dat er een gelijke egale laag overzit en dat de gaatjes dicht zijn. Zet alvast 15min in de koelkast.

Vervolgens smeer je de stronk nogmaals in met een laagje slagroom zodat je de biscuit niet meer kan zien. Zorg dat je nog wat slagroom over hebt om toefjes te spuiten. Zet de stronk zo koel weg maar best niet in de koelkast.
Decoreer de koekjes met wat glitters en strooisel. Je kan hiervoor wat glazuur maken (poedersuiker mengen met een klein theelepeltje melk) om het strooisel te doen plakken.
Verdeel de koekjes pas over de stronk als je deze gaat serveren, anders zullen de koekjes wak worden. Spuit nog toefjes room over de bûche en strooi er nog wat glitters en strooisel over.

Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de kerstmis en de feestdagen. Meestal een opgerolde biscuit gevuld met een lekkere crème. Dit recept is een heel eenvoudig en makkelijk recept dat je makkelijk op voorhand kan maken afgewerkt met de typische Gingerbread koekjes.

Tips & vragen voor het maken van deze kerststronk

  • Ik heb enkel maar ronde bakvormen, kan ik deze ook gebruiken? Ja zeker, dan creëer je gewoon een ronde kerststronk. Dan wordt ie nog een tikkeltje creatiever
  • Wat als je maar 1 cakevorm hebt? Dan bak je alvast de eerste helft van het deeg in de bakvorm en je bakt de biscuit. Het resterende deeg bewaar je op een koele plaats. Eenmaal de eerste biscuit is gebakken en zo’n 5 a 8min heeft afgekoeld, ontvorm je deze en kan je het resterende deeg bakken.
  • Kan ik het passievruchtpulp vervangen? Dit kan zeker! Je kan de biscuit ook inwrijven met wat confituur (smaak naar keuze) of gebruik lemon curd.
  • Welk fruit kan ik nog gebruiken? Ik koos voor een exotische versie met de ananas, mango en passievrucht. Ook omdat deze nu volop in het seizoen zijn. Je zou eventueel ook voor blauwe bessen, druiven en frambozen kunnen kiezen.

Kerststronk

Een kerststronk of kerstbûche, het hoort bij de kerstmis en de feestdagen. Meestal een opgerolde biscuit gevuld met een lekkere crème. Dit recept is een heel eenvoudig en makkelijk recept dat je makkelijk op voorhand kan maken afgewerkt met de typische Gingerbread koekjes. Wat dit recept zo simpel maakt, we gaan de biscuit niet oprollen maar stapelen.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • 1 of 2 Rechthoekige cakevormen
  • Koekjesuitstekers
  • Glitters & strooisel
  • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten
  

Gingerbread koekjes

  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 160 gr kandijsuiker
  • 160 gr kandijsiroop
  • 1 ei
  • 1 el gingerbread of speculaaskruiden
  • 300 gr bloem

Biscuit

  • 200 gr suiker
  • 5 eieren
  • 1+1 tl vanille essence
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 800 ml room 40% Inex
  • 3 el poedersuiker
  • 1 ananas (rijp)
  • 1 mango
  • 15 passievruchten

Instructies
 

Gingerbread koekjes

  • Doe de margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine als je die hebt) samen met de kandijsuiker en kandijstroop.
    Mix mooi glad en luchtig.
    Voeg het ei toe en mix weer goed.
    Meng de bloem met de kruiden en voeg in porties toe aan het deeg.
    Meng tot een stevig ietwat plakkerig deeg.
    Verpak het deeg in plasticfolie en laat een paar uur of een nachtje opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
    Beleg een bakplaat met bakpapier.
    Neem ongeveer 1/3 van het deeg en rol uit op een bebloemd werkoppervlak. Steek vormpjes uit en leg op de bakplaat. 
    Je kan de koekjes het best in porties bakken, je gaat ze niet allemaal op een bakplaat kunnen leggen.
    De koekjes zullen tijdens het bakken amper uitzetten.
    Bak de koekjes zo’n 15min in de oven, haal uit de oven, ze zullen nog heel wak en zacht zijn.
    Tijdens het afkoelen zullen ze hard worden.
    Eenmaal volledig afgekoeld, bewaar luchtdicht.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet en bebloem je cakevorm(en).
  • Klop de eieren, suiker en 1tl vanille schuimig. Het volume dient te "verviervoudigen" Vervolgens voegen we (gezeefde) zelfrijzende bloem toe.
    Meng dit kort anders zal je er alle lucht uithalen.
    Giet het deeg in een ingevette & bebloemde cakevorm(en) en bak deze mooi goudbruin en gaar in de oven.
    Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
    Je kan deze het best de dag voordien al bakken zodat ie goed stevig is.

Samenstellen van kerststronk

  • We gaan eerst de biscuits horizontaal in 2 gelijke delen snijden.
    Je kan best eerst de bovenkant wat egaal bijsnijden.
    Vervolgens gaan we de Inex room opkloppen met poedersuiker, wat vanille essence en zeste van citroen. De room moet stevig opgeklopt zijn maar ook niet te ver zodat ie boter wordt.
    Schil de ananas en mango en snij in kleine blokjes.
  • Leg een eerste plak biscuit op je serveerbord, lepel er wat passievruchtpulp over gevolgd door een laagje opgeklopte room.
    Verdeel hierover wat plakjes fruit en leg hierop opnieuw een plak biscuit en doe dezelfde stappen. De bovenste laag is gewoon een plak biscuit, leg hierop geen fruit meer.
    Smeer nu heel de stronk in met de room. Dit hoeft geen dikke laag te zijn. Zorg dat er een gelijke egale laag overzit en dat de gaatjes dicht zijn. Zet alvast 15min in de koelkast.
  • Vervolgens smeer je de stronk nogmaals in met een laagje slagroom zodat je de biscuit niet meer kan zien. Zorg dat je nog wat room over hebt om toefjes te spuiten.
    Bewaar de stronk op een koele plaats maar niet in de ijskast
  • Voor het serveren, werk je de stronk af met de gingerbread koekjes.
    > De koekjes kan je op voorhand alvast decoreren met glitters
    > Leg de gingerbread koekjes pas voor het serveren op de stronk anders zullen ze te wak worden.
    Spuit nog wat toefjes opgeklopte room op de stronk, nog wat glitters en parels en je kan serveren.
    Smakelijk !
Trefwoord biscuit, dessert, feestdagen, feestmenu, fruit, kerstdessert, kerstmenu, kerstrecept, slagroom

Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook deze receptjes :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.