Roomkaas balletjes

Christmis is coming en deze roomkaas balletjes zijn het perfecte originele hapje voor de feestdagen. Met slechts een paar ingredienten, in weinig tijd creër je deze eenvoudige kaasballetjes. Speel met kruiden en krokant spek om de balletjes in te rollen.

Originele, simpele, snel te maken, zo weinig mogelijk ingrediënten & op voorhand klaar te maken … 5 elementen die ik super belangrijk vind voor het kiezen van mijn recepten voor het kerstmenu. Natuurlijk is er nog het zesde element, dat nog belangrijker is namelijk de “yumminess”. Deze kaasballetjes vinkt elk vakje met verve af en van dit hapje gaat zowel groot als klein smullen! Dat garandeer ik jullie.

Als basis van deze balletjes koos ik voor 2 nieuwe producten van Boursin namelijk “Zacht & Romig Basilicum & Bieslook” en “Zacht & Romige Knoflook en fijne kruiden”. Deze verse roomkaas verstevigde ik met wat fijn geraspte Parmezaanse kaas om er zo kleine kaasballetjes van te rollen. Vervolgens krijgen ze 2 verschillende “coatings” of omhulsels. Voor de ene helft rolde ik in een kruiden-spek omhulsel, en andere helft in een kruiden-sesam jasje. Het speelt niet echt een rol welke Boursin smaak je welk “jasje” geeft. Ze matchen met beide. Je kan ook perfect voor slechts 1 soort van kruidenroomkaas kiezen

Wil je ze extra origineel maken, haal dan lolly stokjes in huis en steek de balletjes op een stokje (een papieren lolly stokje of ga voor zoute stokjes). Opgelet! Als je de balletjes op de stokjes steekt, kan het zijn dat deze ietwat scheuren (ze zullen zeker niet uit elkaar vallen), knijp of “boetseer” waar het scheurtje zit.

Christmis is coming en deze roomkaas balletjes zijn het perfecte originele hapje voor de feestdagen. Met slechts een paar ingredienten, in weinig tijd creër je deze eenvoudige kaasballetjes. Speel met kruiden en krokant spek om de balletjes in te rollen.

Hoe maken we deze roomkaas balletjes?

Begin met het maken van de kruiden-spek jasjes meer bepaald het spek.
Gebruik hiervoor dunne plakjes (gerookt of gezouten) en bak deze mooi goudbruin in de oven. Haal uit de oven en laat uitlekken op keukenpapier, tijdens het afkoelen wordt het spek krokant. Eenmaal het spek is afgekoeld, maal je dit fijn in een blender tot fijne kruimels.

Doe het fijngemalen spek in een eerste kom en voeg hier fijngehakte bieslook en peterselie aan toe. Dat is je eerste jasje.
Voor het tweede omhulsel, meng je fijngehakte bieslook, peterselie en sesamzaadje (ik gebruikte een mix van wit en zwart sesamzaad).

Voor de balletjes te maken, meng je de roomkaas met fijngeraspte Parmezaanse kaas en rol je er kleine balletjes van. Deze balletjes rol je door één van de 2 kruidenjasjes. Steek ze nu ook eventueel op een stokje.
Bewaar in de koelkast tot voor het serveren.

Tips & Vragen over het maken van deze roomkaas balletjes

 • Kan ik deze balletjes makkelijk op voorhand maken? Ja hoor! Rol ze, omhul ze met een kruidenkorstje, steek ze eventueel op een stokje en bewaar ze in de koelkast.
 • Waarin kan ik de balletjes nog rollen? Je zou aan het kruiden-spek jasje ook nog wat fijngehakte noten kunnen toevoegen zoals bijvoorbeeld pecannoten of pistachenoten. Voeg eventueel ook wat fijngehakte gedroogde veenbessen toe
 • Kan ik voor de balletjes ook een klassieke neutrale roomkaas gebruiken? Ja dit kan ook, zo heeft Boursin ook een “natuur” smaak. Je kan deze zelf op smaak brengen met verse kruiden.
 • Kan ik de Parmezaanse kaas in de balletjes vervangen? Je kan deze deels of helemaal vervangen door fijn geraspte cheddar kaas.
Christmis is coming en deze roomkaas balletjes zijn het perfecte originele hapje voor de feestdagen. Met slechts een paar ingredienten, in weinig tijd creër je deze eenvoudige kaasballetjes. Speel met kruiden en krokant spek om de balletjes in te rollen.

Roomkaas balletjes

Christmis is coming en deze makkelijk snelle roomkaas balletjes zijn het perfecte originele hapje voor de feestdagen. Met slechts een paar ingredienten, in weinig tijd creër je deze eenvoudige kaasballetjes. Speel met kruiden en krokant spek om de balletjes in te rollen. Een simpel borrelhapje om je kerstmenu en kerstdiner te starten
Gang Borrelhapje, hapje
Porties 4

Equipment

 • Optioneel : lolly stokjes of zouten stokjes

Ingrediënten
  

 • 6 plakjes spek
 • 1 bosje peterselie
 • 1 bosje bieslook
 • 1,5 el sesamzaad (witte of zware of een mix)
 • 250 gr kruidenroomkaas (Type Boursin)
 • 60 gr Parmezaanse kaas

Instructies
 

 • Begin met het bakken van het spek.
  Verwarm de oven voor op 190 graden.
  Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop de sneetjes spek, laat ze niet overlappen.
  Bak de plakjes voor zo'n 8 a 10min in de oven tot deze mooi goudbruin zijn.
  Haal uit de oven en laat uitlekken op keukenpapier. Eenmaal volledig afgekoeld maal fijn in een blender.
  Doe het fijngemalen spek in een eerste kommetje
 • Hak de peterselie en bieslook fijn.
  Verdeel beide kruiden over het eerste kommetje en ook een tweede kommetje.
  Voeg aan het tweede kommetje ook nog sesamzaadjes toe. Eventueel kan je deze nog eerst even kort roosteren.
 • Voor het maken van de balletjes, meng je de Parmezaanse kaas met de kruidenroomkaas.
  Rol balletjes van het mengsel en haal ze door één van de kruidenmengsels.
  Wil je ze op een stokjes steken, doe dat dan nu. Het kan zijn dat de balletjes ietwat zullen scheuren. Druk ze dan voorzichtig wat aan waar de scheur zit. Haal eventueel nog eens door de kruiden.
  Zet de balletjes tot voor het serveren in de koelkast.
  Smakelijk
Trefwoord borrelhapje, buikspek, feestdagen, feestmenu, hapje, kerstmenu, kerstmis, kruiden, roomkaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.