Dat je een wafelijzer enkel maar kan gebruiken voor klassieke vanillewafeltjes, Luikse of Brussels wafels … die tijd is zo passé! Pizza wafels, croque monsieurs wafels, hartige wafels … het kan gewoon allemaal. We laten het creatieve in onszelf helemaal losgaan. Dus wat dacht je van deze wafel wentelteefjes & croissant wafels (ook wel croiffles genaamd). Twee super easy recepten ideaal voor bij het ontbijt of brunch voor Kerstmis of Nieuwjaar of eender welke dag tijdens het jaar 😉
Smaken doen deze wafels sowieso! Ik creëerde een zoet “ontbijt” of “brunch” apérobordje met beide in combinatie met wat fruit. Super origineel om dit tijdens het Kerstontbijt of brunch op tafel te zetten. Hiermee scoor je bij zowel groot als klein, dat garandeer ik jullie!
Veel heb je niet nodig om deze wafels te maken, wat ook altijd handig is met de feestdagen. Voor de wafel wentelteefjes heb je wat restjes oud brood nodig, deze heb je misschien nog over van bij je feestmaaltijd. Verder heb je de klassieke wentelteefjes ingrediënten nodig namelijk eitjes, melk, wat (vanille)suiker en kaneel.
Voor de “croiffles” heb je een blik croissantdeeg nodig, wat roomkaas en confituur naar keuzen. Deze wafels krijgen een heerlijke “cheesecake” vulling. Zoals je ziet, veel heb je niet nodig en het meeste zal je wel al in huis hebben. Veel tijd of moeite hoef je hier ook niet in te steken en toch zorgen deze voor een WOW effect aan tafel.
Vul je zoete apéroplank verder aan met vers fruit, wat yoghurt, bruine suiker, honing/maple syrup, choco, pindakaas, eventueel wat granola …
Hoe maken we deze wafel wentelteefjes & croissant wafels?
Voor het maken van de wafel wentelteefjes, gaan we een klassiek recept gebruiken namelijk eitjes loskloppen met melk, vanillesuiker en wat kaneel. Je doopt je sneetjes brood in dit mengsel, leg het direct in het wafelijzer en bak ze mooi goudbruin. Serveer direct of hou ze warm door ze in de oven te leggen (op zo’n 120 graden).
Voor de croissant wafels, ga je eerst de roomkaas losroeren met wat poedersuiker. Vervolgens rol je het croissantdeeg open, duw de naadjes dicht. Snij nu (rechthoekige) plakjes uit deeg van zo’n 5 a 6cm breedte, zorg dat de plakjes in het wafelijzer kunnen. Neem 1 plakje deeg, schep in het midden wat van het roomkaas mengsel en een koffielepel confituur. Vouw het deeg dicht en duw de zijkanten goed aan. Bak ze mooi goudbruin in het wafelijzer voor zo’n 6 a 7min. Serveer ze warm. Ook deze kan je weer warmen houden in de oven.
Tips & vragen voor het maken van deze wafel wentelteefjes & croissant wafels?
- Waarmee kan ik de croiffles nog vullen? Hier kan je nu eens zelf volop mee gaan spelen. Nog lekkere opties zijn natuurlijk Nutella, pindakaas met confituur, speculaaspasta met appeltjes … laat je gaan zou ik zeggen 😀
- Kan ik het croissantdeeg vervangen? Je zou deze kunnen vervangen door bladerdeeg.
- Wat als je geen wafelijzer hebt en toch deze zoete apéroplank wilt maken? Geen probleem, de wentelteefjes bak je gewoon in de pan en de croiffles in de oven. Je kan van de croiffles vierkante pakjes maken zoals de wafels of rol ze en vorm een croissant.
Wafel wentelteefjes & croissant wafels
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
Wentelteefjes wafels
- 5 sneden (oud) brood (kan ook met stokbrood, rozijnenbrood, …)
- 150 ml melk
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snuifje kaneel
- Olie
Croissant wafels
- 200 gr roomkaas
- 1 kl poedersuiker
- 1 blik croissantdeeg
- 1/2 tl vanille essence
- confituur (naar eigen smaak)
Instructies
Wafel wentelteefjes
- Verwijder de korstjes van het oude brood. Gebruik je sneetjes stokbrood dan verwijder je natuurlijk niet de korstjes.Snij het brood in kleinere reepjes zodat deze in het wafelijzer passen.
- Kluts de melk los met de eieren, vanillesuiker en kaneel
- Verwarm je wafelijzer en vet in met wat olie.
- Laat de sneetjes brood even weken in het ei-melk mengsel, leg in het wafelijzer en bak de wentelteefjes mooi goudbruin.
- Hou de gebakken wentelteefjes warm in een oven van 120 graden.
Croissant wafels
- Roer de roomkaas los met de poedersuiker en vanille essence.
- Vervolgens rol je het croissantdeeg open, duw de naadjes dicht. Snij nu (rechthoekige) plakjes uit deeg van zo'n 5 a 6cm breedte, zorg dat de plakjes in het wafelijzer kunnen. Neem 1 plakje deeg, schep in het midden wat van het roomkaas mengsel en een koffielepel confituur. Vouw het deeg dicht en duw de zijkanten goed aan. Bak ze mooi goudbruin in het wafelijzer voor zo'n 6 a 7min. Serveer ze warm. Ook deze kan je weer warmen houden in de oven.
- Serveer beide wafels op een apéroplank in combinatie vers fruit, yoghurt, zoetstof (honing, bruine suiker, maple syrup), choco … Smakelijk
Nog meer lekkers maken voor de feestdagen, probeer dan zeker ook dit lekkers eens :