Croissant wafels of zoals men ze in het Engels noemt “Croiffles“, is een zalig snel receptje voor wanneer je geen zin hebt om wafeldeeg te maken. Of wanneer je bij het zondagse ontbijt niet kan kiezen tussen croissants of wafels. Het enige wat je in huis dient te hebben is een blik croissantdeeg en natuurlijk ook een wafelijzer. Haal je boodschappenlijstje alvast maar boven.
Met deze croiffles kan je eindeloos gaan spelen met toppings en extraatjes. Zo dien je eerst al te kiezen tussen hartig of zoet. Bij een hartige versie kan je er nog eitjes, spek, avocado, tomaatjes … bij serveren.
Ik ga liever voor zoet, of wat had je ander gedacht. Je kan gewoon plakjes deeg croissantdeeg afsnijden en in je wafelijzer leggen om te bakken. Eens ze gebakken zijn kan je ze serveren met Nutella, jam, suiker, fruit, chocolade, slagroom, … Ik ben fan van “Cheesecake croiffles“, wat een benaming he 😁. Daarvoor belegde ik een stukje croissantdeeg met wat roomkaas en croissant. Hierop leg je vervolgens nog een plakje croissantdeeg en hup je wafelijzer in. Zoals als gezegd, je kan hier echt volop mee gaan spelen. Leef je uit zou ik zeggen 😉
Hoe maak je deze croissant wafels
Croiffles maken is super easy en zo gefixt.
Open het blik croissantdeeg, vind ik altijd super spannend tot die “plof” komt 😄. Rol het deeg uit en duw/knijp de voorgesneden randjes wat dicht.
Smeer één helft in met roomkaas (blijf een cm weg van de rand) en de jam.
Vouw de lege helft van het deeg over het belegde stuk. Duw voorzicht wat aan. Snij nu in plakjes die iets kleiner zijn dan het vak in je wafelijzer.
Bak de plakjes deeg mooi goudbruin in het wafelijzer, reken op zo’n 7 a 8min.
Serveer de croiffles met nog wat extra fruit en eventueel wat yoghurt.
Tips & vragen voor het maken van deze croissant wafels*
- Kan je het croissantdeeg vervangen? Je kan ook bladerdeeg of pizzadeeg.
- Alternatieven voor de roomkaas & jam? Je kan het croissantdeeg ook insmeren met wat Nutella of leg er stukje pure chocolade tussen. Ook een toppertje is speculaaspasta en stukjes appel. Heb je ze liever hartig, beleg het deeg dan met wet kaas en optioneel wat ham. Kortom een “Croque Monsieur Croiffle”
- Ik heb geen wafelijzer, kan ik deze dan ook maken? Ja, ook zonder wafelijzer kan ze maken, natuurlijk zullen ze het geen 100% croiffles zijn. Dan maak je ze gewoon in oven. Gewoon het deeg beleggen en oprollen tot croissants.
Croissant wafels
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
- 120 gr roomkaas
- 1 kl poedersuiker
- 1/2 tl vanille essence
- 1 blik croissantdeeg
- 2 a 3 el jam (naar keuze)
- Vers fruit en Yoghurt (om te serveren)
Instructies
- Verwarm je wafelijzer en vet ietwat in.
- Meng de roomkaas met de poedersuiker en vanille essence.
- Open het blik croissantdeeg. Rol het deeg uit en duw/knijp de voorgesneden randjes wat dicht. Smeer één helft in met roomkaas (blijf een cm weg van de rand) en de jam.Vouw de lege helft van het deeg over het belegde stuk. Duw voorzicht wat aan. Snij nu in plakjes die iets kleiner zijn dan het vak in je wafelijzer.Bak de plakjes deeg mooi goudbruin in het wafelijzer, reken op zo'n 7 a 8min.
- Serveer de croiffles met nog wat extra fruit en eventueel wat yoghurt. Smakelijk
Nog meer ideetjes nodig met croissant? Check dan zeker deze even
> Croissant krans met roomkaas en frambozen
> Croissants met perzik en abrikoos
> Croissant krans met roerei en spehttps://elienscuisine.be/recepten/ontbijt/croissant-krans-roerei-en-spek/k