Speculaas broodjes

Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Heerlijk als ontbijt of brunch
Naar recept gaan

Cinnamon rolls / buns, kanelbulle in het Deens of kaneelbroodjes in het Nederlands iedereen kent ze wel. Zachte broodjes (meestal briochedeeg) gevuld met kaneel afgewerkt met glazuur. Onweerstaanbaar lekker zijn ze vooral als ze net uit de oven komen. Een receptje waar je volop mee kan experimenteren. Ik liet mij inspireren op de komst van Sinterklaas om deze versie van speculaas broodjes te maken. De kaneelvulling werd vervangen door een mix van speculaaspasta en stukjes speculoos.
Hoe goed klinkt dat 😉

Het recept voor deze speculaas broodjes vraagt om gistdeeg, iets wat ik jarenlang gewoon niet aandurfde. Zodra er gist aan te pas kwam, dan brak het angstszweet mij altijd al uit. Gist in deeg betekend, veel tijd. De gist moet haar werk kunnen doen om het deeg te kunnen laten rijzen. Aangezien geduld niet in mijn woordenboek staat, was de “goesting” al over nog voor ik er aan moest beginnen. Nog zo’n afknapper was al dat kneden, echt niet aan mij besteed. En dan steek je al energie en tijd in het maken van het deeg, dat ie uiteindelijk gewoon niet rees. Frustraties alom dus daarom moest ik er jarenlang niets van weten. Toch kon ik uren naar filmpjes zien van de bereiding van deeg en van dergelijke buns.

Zo fascinerend, sinds enkele maanden ben ik mij daarom ook volop aan het verdiepen in het maken van gistdeeg/briochedeeg met de verschillende vullingen. Ik vind het zelfs enorm ontspannend het maken van het deeg, het rustig laten rijzen van het deeg, het heerlijk “brood aroma” dat in huis hangt.
Oke ik geef toe, er passeren vaak nog mislukkingen. Dit recept is echter een “no fail” en tegenwoordig één van mijn basisrecepten die ik nu maar al te graag met jullie deel!

Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Heerlijk als ontbijt of brunch

Hoe maak je deze speculaas broodjes

Het begin natuurlijk met het maken van het deeg. Ter info, ik maak mijn deeg steeds deels met mijn Kitchenaid keukenmachine en deels met de hand.
Je begint met de boter te smelten en voeg vervolgens melk toe. Dit zet je even opzij. In een ruime mengkom van je keukenmachine doe je suiker en droge gist, dit meng je al even. Hier voeg je de bloem, suiker, zout en wat kaneelkruiden aan toe. Meng weer even kort. Zo ben je zeker dat het zout en gist niet direct met elkaar in contact komt. Vervolgens giet je hier het mengsel van boter en melk toe samen met het ei. Laat de machine het deeg goed kneden tot je een mooi deegbal hebt.

Je kan de machine het deeg zo’n 10min laten kneden tot een mooi elastisch deeg. Persoonlijk vind ik het beste resultaat een combinatie van met de hand kneden en door de machine laten kneden. Kneed zo’n 3 a 4min met de hand vervolgens door de machine, nog eens met de hand en met de machine. Ja hier kruipt wel wat werk in, maar het resultaat mag er wel wezen. Nu mag zowel jezelf als het deeg gaan rusten 🙂

Vet een hoge kom in met wat olie, leg hierin de deegbal en laat een uurtje afgedekt rijzen op een warme plaats. Het afdekken kan je het best doen met een vochtige handdoek.
Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap. Dit smeer je in met speculaaspasta en verbrokkelde speculaas. Rol stevig op tot een lange worst. Snij deze in plakjes van zo’n 2,5cm en leg ze in een bakvorm (best rechthoekig) of op een bakplaat tegen elkaar aan.
Nu laat je de broodjes nog eens een uurtje afgedekt rijzen op een warme plaats. Na het rijzen mogen ze eindelijk de oven in om mooi goudbruin gebakken te worden.

Als ze gebakken zijn, haal je ze uit de oven, laat heel even afkoelen, strooi er wat glazuur over en serveer ze warm/lauw. Deze speculaas broodjes zijn dan echt op hun best.

Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Heerlijk als ontbijt of brunch

Tips en vragen voor het maken van deze speculaas broodjes

  • Kan ik eender welke bloem gebruiken voor het gistdeeg? Nee, zeker niet. Gebruik hiervoor enkel broodbloem en vooral geen patisseriebloem. Ik gebruikte vaak bloem van Soubry of bij Aveve hebben ze ook een ruim assortiment.
  • Kan je de droge gist vervangen door verse gist? Ja dat kan perfect. Hiervoor dien je de hoeveelheid droge gist met 3 te vermenigvuldigen. In dit geval heb je 15gr droge gist daarvoor heb je 45gr verse gist nodig. Als je verse gist gebruikt, los deze dan op in het lauwe melk-boter mengsel.
  • Als je niet veel tijd hebt, is er een snel alternatief voor het gistdeeg? Die is zeker in de vorm van bladerdeeg of croissantdeeg. Ze zijn dan minder fluffy en iets meer krokanter maar is ook super lekker.
  • Zijn er nog andere vullingen mogelijk? Ja die zijn er zeker! Denk maar aan Nutella met stukjes hazelnoten of roomkaas met jam.
Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Heerlijk als ontbijt of brunch

Speculaas broodjes

Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Deze rolletjes zijn een must bij het volgende uitgebreide ontbijt of brunch
Gang brunch, dessert, Ontbijt
Porties 8

Equipment

  • Rechthoekige bakvorm of bakplaat
  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 2 el boter
  • 125 ml melk
  • 300 gr bloem (voor brood te bakken)
  • 15 gr droge gist
  • 1 el suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei
  • 5 el speculaaspasta
  • 6 a 7 speculaasjes
  • 50 gr bloemsuiker
  • 1 el melk
  • 1 el citroensap

Instructies
 

  • Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur en giet er de melk bij. Roer even en zet opzij.
    Meng de suiker met het gist in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
    Voeg hier de bloem en zout aan toe. Meng kort Voeg het boter-melk mengsel toe samen met het ei. Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal
    Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.
    TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden.
    Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een vochtige handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.
  • Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap.
    Dit smeer je in met speculaaspasta en verbrokkelde speculaas.
    Rol stevig op tot een lange worst. Snij deze in plakjes van zo'n 2,5cm en leg ze in een beklede bakvorm (best rechthoekig) of op een beklede bakplaat tegen elkaar aan.
    Nu laat je de broodjes nog eens een uurtje afgedekt rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Bak de speculaasbroodjes zo'n 20 a 25min mooi goudbruin en gaar in de oven.
    Haal uit de oven en laat ze eerst zo'n 5 a 6min afkoelen
  • Ondertussen kan je de glazuur maken door de poedersuiker te mengen met de melk en citroensap. Strooi de glazuur over de broodjes.
    Serveer direct
    Smakelijk
Trefwoord briochedeeg, brunch, dessert, gistdeeg, ontbijt, speculaas, speculaaspasta

Ook zo’n fan van speculaas? Probeer dan zeker ook eens deze receptjes :
> Broodpudding met speculaas
> Wafels met speculaas en appel
> Tiramisu met speculaas en sinaasappel
> Omgekeerde perencake met speculaasijs

Cinnamon rolls ofwel kanelbulle ofwel kaneelbroodjes, ieders favoriet! Ik liet mij inspireren op al dat lekker van Sinterklaas en maakte deze speculaas broodjes. Heerlijk luchtig briochedeeg gevuld met speculaaspasta en krokante stukjes speculoos. Heerlijk als ontbijt of brunch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.