Meal prep proof, veelzijdig, gezond en weinig werk … deze gevulde Portobello’s met rijst en gehakt heeft het allemaal. Iedereen is bekend met gevulde tomaten, paprika, courgette maar ook deze reuze champignons lenen zich perfect om te vullen. De mogelijkheden zijn eindeloos, in dit receptje koos ik voor een Italiaanse twist met Italiaanse worstjes, venkel, tomaat en een romig licht sausje op basis van ricotta.
Veelzijdigheid troef bij dit receptje. Ik geef jullie de aanzet en jullie kunnen hier naar hartelust nog volop mee gaan spelen. Dit soort receptjes vind ik echt de leukste.
Een receptje dat je makkelijk full veggie kan houden. Laat het gehakt weg en vervang eventueel door halloumi of vegetarisch gehakt.
Ik gebruikte de vulling van typische Italiaanse worstjes (vind je bij de meeste slagerijen wel) maar hier kan je ook gewoon gehakt voor gebruiken (en wat extra Italiaanse kruiden toevoegen). Je zou zelfs wat chorizo kunnen toevoegen.
Ook de rijst kan je perfect vervangen door quinoa of riso pasta.
En ben je nu echt geen champignon liefhebber, vervang dan door tomaten, paprika of courgette. Of maak een leuke mix van groenten.
Veelzijdigheid troef had ik gezegd en dan lieg ik toch niet he š
Oh en had ik al gezegd dat dit ook weer 100% meal prep proof receptje is?
De vulling kan je al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken en koel bewaren. Net zoals de saus op basis van ricotta. De Portobello’s vullen en bakken doe je best op het moment zelf en dit vraagt natuurlijk amper tijd of moeite.
Gevulde Portobello’s met rijst en gehakt
Ingrediƫnten
Gevulde portobello's
- 150 gr rijst (basmati, zilvervlies, … )
- 1 sjalot
- 2 teentjes look
- 1/2 prei
- 1/2 tl venkelzaadjes
- 3 Italiaanse worsten (of 300gr gehakt)
- 100 gr spinazie
- 120 gr passata
- 4 grote portobello's
- 2 el Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- Peper en zout
- Olijfolie
Ricottasaus
- 1/2 prei
- 200 gr spinazie
- 500 gr ricotta
- 200 ml bouillon (kip of groente)
- 1 citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
Gevulde portobello's
- Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking. Giet af en laat goed uitlekken.Pel de look en sjalot en hak fijn.Was de prei en hak fijn.Kneus de venkelzaadjes.
- Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie.Stoof hierin de sjalot en prei eerst mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat de sjalot en prei niet bruin wordt.Voeg de look en gekneusde venkelzaadjes toe. Laat zo'n minuutje mee bakken. Duw het vlees uit de worsten en doe bij in de stoofpot. Bak het vlees mooi rul. Voeg de spinazie toe, roer even en laat slinken. Voeg de passata toe en laat zo'n 10min zachtjes sudderen.Voeg de rijst toe en meng goed.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Snij de harde steeltjes van de portobello's weg. Wrijf de portobello's in met wat olijfolie en vul ze met het rijst-gehakt mengsel. Je zal nog wat over hebben van deze vulling, deze kan je de volgende dag nog gewoon zo serveren.Strooi wat Parmezaanse kaas over de de portobello's en zet voor zo'n 12min in de oven tot een mooi goudbruin korstje.
Ricottasaus
- Was de halve prei en hak fijn.Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie en stoof hierin zo'n 5min de prei mooi glazig.Voeg de spinazie toe en laat slinken. Roer af en toe.Voeg de ricotta en bouillon toe en laat de ricotta smelten. Roer goed tot een mooie gladde saus. Breng tot net onder het kookpunt en haal dan van het vuur.Breng de saus op smaak met wat citroensap en eventueel nog wat peper en zout. Serveer de ricottasaus met de gevulde portobello's Smakelijk