Wat blijft dit toch zo’n zalige klassieker!
En dan heb ik het over “tomate farcie” of op z’n Vlaams gezegd “gevulde tomaten”. Af en toe wordt de tomaat wel eens ingeruild door courgette of aubergine maar het gehakt blijft. Tja, wat wil je met 2 gehaktliefhebbers in huis.
Maar ook dat gehakt wordt soms wel eens wat “gepimpt” door wat extra smaken en kruiden toe te voegen. En dat vind ik nu net zo leuk aan ‘tomate farcie” een oerdegelijke basis klassieker waar je zelf naar hartenlust smaken, ingredienten en kruiden aan kan toevoegen zodat je telkens weer iets anders, iets vernieuwend op je bord tovert.
Dit receptje van gevulde tomaten is ook weer net dat tikkeltje anders met slechts enkele extra ingredienten dat je zonder al te veel moeite of werk op tafel tovert.
Ingrediënten (4 personen)
- 8 tomaten
- 300gr gehakt
- 1 teentje look
- 1 ui
- enkele takjes dille
- 1/2tl gedroogde oregano
- 30gr pijnboompitten (geroosterd)
- 80gr gekookte rijst
- Peper en zout
Bereidingswijze
Snij de hoedjes van de tomaten maar gooi ze niet weg.
Hol de tomaten uit. Dit gaan we niet meer gebruiken.
Verhit een pan en bak hierin de gehakt rul in kleine stukjes.
Ondertussen verwarm de oven voor op 200 graden.
Beleg een bakplaat met een stuk bakpapier.
Pel de look en ui. Als je een foodprocessor of hakmolentje, gebruik deze dan om de ui en look heel fijn te hakken samen met de dille en oregano.
Of hak deze zelf heel fijn.
Meng de gekookte rijst met de geroosterde pijnboompitten, gehakt en het fijngehakte mengel van ui-look-kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
Vul de tomaten met dit mengsel en sluit met het hoedje.
Leg de tomaten op de bakplaat.
Bak de tomaten ongeveer 20 a 25min in de oven.
Serveer direct eventueel met een salade.
Smakelijk
PS, dit receptje uitgeprobeerd? Laat zeker weten wat je er van vond!