Pannenkoeken, het smaakt altijd, zeker deze heerlijke boekweitpannenkoeken met chocoladesaus! Op eender welk moment van de dag smaken ze. Als ontbijt, als tussendoortje, als lunch, als “post-workout” snack … mij mag je ze altijd voorschotelen. In dit receptje ruilen we de klassieke bloem door een glutenvrije versie namelijk boekweitbloem. Ook de chocoladesaus kent een leuke ietwat gezondere toets.
Boekweit, het heeft wel een aparte smaak maar daar heb ik een trucje voor om die een beetje te “verdoezelen”. We voegen de nodige vanille toe aan het deeg namelijk wat vanillesuiker en vanille essence. Geloof mij, de speciale smaak van boekweit zwakt hierdoor heel wat af waardoor je deze zeker gaan lusten.
En dan die heerlijke chocoladesaus, die is ondertussen uitgegroeid tot mijn “favoriete topping” voor bijna alles wat ik maak tegenwoordig. Op mijn havermoutpapjes, wafels, bij yoghurt, granola, … zo zalig is ie! Hij smaakt zelfs wat naar Snickers. Normaal maak je een chocoladesaus, die je vaak serveert bij een dame blanche, op basis van chocolade (of course) en room. Deze versie is op basis van pindakaas, melk, cacaopoeder en wat maple syrup. HEER-LIJK! Gruwel je nu van pindakaas, je kan deze ook vervangen door bijvoorbeeld amandelboter of eender welke notenpasta.
Hoe maken we deze boekweitpannenkoeken met chocoladesaus?
Het leuke aan dit receptje is dat dit heel weinig werk, tijd of moeite vraagt. Zowel de pannenkoeken en saus is gewoon de ingrediënten samenvoegen en mengen. Voor de pannenkoeken, kluts je eerst de eieren, melk en vanille essence los. Daar voeg je de vanillesuiker en boekweitbloem aan toe, mix goed door tot een glad beslag. Dit beslag is vrij lopend maar dat is normaal.
Voor de chocoladesaus, doe je de pindakaas, cacaopoeder, maple syrup (kan vervangen worden door een andere zoetstof) en melk in een kookpotje. Dit zet je op een zacht vuurtje zodat de pindakaas rustig kan smelten tot je een mooie gladde saus verkrijgt. Heb je nog wat saus over, dan giet je dit gewoon in een afsluitbaar potje en bewaar je dit koel. Warm terug zachtjes op als je deze terug wenst te gebruiken.
Tips en vragen voor het maken van boekweitpannenkoeken met chocoladesaus
- Kan ik deze pannenkoeken ook maken met gewone bloem? Dat kan zeker, of gebruik een glutenvrije bloem voor een glutenvrije bloem.
- Kan je dit receptje ook 100% lactosevrij maken? Ja, dit kan heel gemakkelijk. Vervang de halfvolle melk in zowel de pannenkoeken als de saus door amandelmelk of andere notenmelk.
Boekweitpannenkoeken met chocoladesaus
Ingrediënten
Boekweitpannenkoeken
- 4 eieren
- 400 ml melk (halfvolle melk of amandelmelk)
- 1/2 tl vanille essence
- 8 gr vanillesuiker
- 200 gr boekweitbloem
- Zonnebloemolie
- 1 a 2 bananen
Chocoladesaus
- 100 gr pindakaas (of amandelpasta)
- 2 el cacaopoeder (ongezoet)
- 2 a 3 el maple syrup (of agavesiroop of honing)
- 150 ml melk (halfvolle melk of amandelmelk)
Instructies
Boekweitpannenkoeken
- Kluts de eieren, melk en vanille essence los.Voeg de vanillesuiker en bloem toe en mix tot een glad mengsel. Dit zal ietwat lopender zijn dan normaal pannenkoekendeeg, maar dit is normaal.
- Verhit een koekenpan met wat olie. Giet wat van het deeg in de pan en bak dunne pannenkoekjes. Terwijl je de pannenkoeken bakt, kan je de chocoladesaus maken.
Chocoladesaus
- Doe de pindakaas, cacaopoeder, maple syrup en de melk in een kookpotje.Zet op een zacht vuurtje zodat de pindakaas kan smelten.Roer tot een mooie gladde saus.
- Serveer de pannenkoekjes met de chocoladesaus en wat schijfjes banaan. Smakelijk!
Zin in nog meer pannenkoeken ideetjes? Check dan zeker ook even deze receptjes.