We gaan met de chipolata geen typische “AGV maaltijd” creëren, wel dit heerlijke en echt ‘comfort food waardig’ stoofpotje met chipolata. AGV … ‘wat is dat?’ hoor ik nu elke Belg zich afvragen. Wel het is iets typisch van onze noorderburen, het is de afkorting voor een klassieke maaltijd bestaande uit aardappelen, groenten en vlees. Een maaltijd die wij als Belg ook bijna wekelijks, misschien wel dagelijks voor onze neus krijgen.
Chipolata worstjes is zo een klassieker die we vaak serveren in combinatie met gekookte aardappeltjes en groentjes. Een klassieker, die toch steeds altijd smaakt. Ik verwerkte de worstjes nu eens in een super smaakvol stoofpotje met o.a. paprika, witte bonen en een tomatensausje. Serveren deed ik met wat couscous maar je zou er nog een AGV’tje van kunnen maken en er bijvoorbeeld puree bij serveren. Oh en nog een handigheidje met dit receptje, je kan deze makkelijk op voorhand al maken. De smaak van het stoofpotje is nog lekkerder de volgende dag.
Hoe maken we dit stoofpotje met chipolata?
We beginnen met de chipolata worstjes eerst langs beide kanten mooi goudbruin te bakken. De worsten hoeven nog niet gaar zijn binnenin. Haal ze uit de stoofpot. Vervolgens gaan we fijngehakte ui aanstoven, hier voegen we nog blokjes paprika aan toe samen met smaakmakers zoals look en gerookt paprikapoeder. Dit laten we nog kort bakken en daar gaan we tomatenblokjes, passata, tijm, oregano, suiker en een bouillonblokje aan toevoegen. Ook leggen we de worstjes terug in de stoofpot en we laten dit zo’n 20min zachtjes sudderen.De laatste 5min voegen we nog witte boontjes toe aan het stoofpotje. Meer is het niet.
Serveren deed ik met couscous maar kan ook perfect met rijst of aardappelpuree.
TIP!! Ben je nu geen fan van de worstjes, je kan deze perfect vervangen door blokjes kip of kalkoen. Of hou het volledig vegetarisch en werk de schotel af met gebakken halloumi.
Stoofpotje met chipolata
Ingrediënten
- 600 gr chipolata worstjes (of gewone dunne worsten)
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 2 rode paprika's
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl tijm
- 1 tl oregano
- 400 gr tomatenblokjes (blik)
- 500 gr passata
- 1 bouillonblokje (kip of groente)
- 1 tl suiker
- 350 gr witte bonen
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Neem een ruime hoge pan of stoofpot. Verhit deze pet een scheutje olijfolie en bak hierin de worsten langs beide kanten mooi goudbruin aan. Binnenin hoeven ze nog niet gaar te zijn. Haal ze uit pan.
- Terwijl de worstjes bakken kan je de groenten versnijden.Pel de ui en hak fijn.Pel de look en hak ook fijn.Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en hak in kleine blokjes.
- Als de pan iets te droog is geworden, voeg opnieuw wat olijfolie toe. Je hoeft de pan trouwens niet eerst terug proper te maken.Stoof de ui hierin eerst glazig voor zo'n 6 a 7min. Roer regelmatig en laat deze niet bruin worden. Voeg vervolgens de blokjes paprika toe en laat nog eens 3min mee bakken.Doe de fijngehakte look en het gerookt paprikapoeder bij in de pan, roer even en laat 1min mee bakken. Voeg de tijm, oregano, tomatenblokjes, passata, bouillonblokje en suiker toe. Roer even. Leg nu ook de worstjes in de saus en laat zo'n 15min zachtjes sudderen.
- Spoel ondertussen de witte bonen. Voeg deze toe aan het stoofpotje en laat nog eens zo'n 5min sudderen. Breng het stoofpotje nog verder op smaak met wat peper en zout.Serveer met wat rijst, couscous of aardappelpureeSmakelijk