Rijsttaart met mango

Deze rijsttaart met mango is een originele twist op de klassieke versie. Geen korst van bladerdeeg wel een bodem van speculaas daarop een frisse romige rijstpudding afgewerkt met mango. Een gemakkelijke taart om tijdens het weekend te maken en er komt geen oven aan te pas.
Naar recept gaan

“Elien, volgens mij vergis je je nu toch wel hoor”! Nee hoor, geen vergissing met deze heerlijke rijsttaart met mango, dit is wel degelijk een rijsttaart. Niet zoals wij ze allemaal kennen met een korstje van bladerdeeg en daarin rijstpap mooi goudbruin gebakken in de oven. Deze versie lijkt wat op een cheesecake maar dan met rijst. Op de foto kan je heel duidelijk de laagjes zien die bestaat uit een bodem van speculaas gevold door een romige rijstpudding afgewerkt met gepureerde mango.

Deze taart heeft dus de samenstelling van een cheesecake maar proeft voor de volle 100% naar rijsttaart. Super origineel, lekker fris en ook lichtjes kruidig kortom deze moet je gewoon proberen.

Deze rijsttaart met mango is een originele twist op de klassieke versie. Geen korst van bladerdeeg wel een bodem van speculaas daarop een frisse romige rijstpudding afgewerkt met mango. Een gemakkelijke taart om tijdens het weekend te maken en er komt geen oven aan te pas.

Hoe maken we deze rijsttaart met mango?

We beginnen met de bodem. Dit is eigenlijk niet meer dan fijngemalen speculaas te mengen met gesmolten boter. Dit schep je in een beklede springvorm, duw goed aan tot een mooie egale korst. Laat opstijven in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling gaan we rijstpap maken. Hiervoor doe je de rijst en melk in een kookpotje, voor rijstpap gebruik ik het liefst volle melk maar kan ook met halfvolle melk. Voeg de zaadjes van een vanillestok toe alsook kardemompeulen en een halve stengel citroengras. Deze laatste 2 zijn optioneel maar zorgen wel voor een lekkere kruidige toets. Gaar de rijst in de melk tot deze al het vocht heeft opgenomen. Zodra de rijst gaar is, haal je het kookpotje van het vuur en voeg geweekte gelatine toe en suiker. Roer goed zodat beide kunnen oplossen. Laat de rijstpap afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de room stijf op, natuurlijk niet te stijf aangezien we deze nog moeten kunnen mengen. Spatel de room onder de afgekoelde rijstpap, meng niet te lang. Schep de rijstpudding op de opgesteven korst van speculaas en laat minstens 4h of langer (een nachtje) opstijven.

TIP! Het is belangrijk dat de rijstpap afkoelt tot kamertemperatuur aangezien we opgeklopte room gaan toevoegen. Als de rijstpap te warm is wanneer je de room toevoegt, dan zal deze lopend worden.

Voor het mango laagje, hoef je enkel een mango te pureren en te mengen met sinaasappelsap waarin gelatine en suiker is opgelost. Dit giet je over de opgesteven rijstpudding en laat je nog eens een paar minuten opstijven. Daarna is het smullen geblazen!

Tips en vragen voor het maken van deze rijsttaart met mango

  • Is er een alternatief voor de speculaas bodem? Je kan hier eender welk droog koekje voor gebruiken en ja zelfs Oreo’s
  • Kan je de mango vervangen? Dit kan zeker! Je zou ook passievruchtpulp kunnen gebruiken of gepureerde bessen.
Deze rijsttaart met mango is een originele twist op de klassieke versie. Geen korst van bladerdeeg wel een bodem van speculaas daarop een frisse romige rijstpudding afgewerkt met mango. Een gemakkelijke taart om tijdens het weekend te maken en er komt geen oven aan te pas.
Deze rijsttaart met mango is een originele twist op de klassieke versie. Geen korst van bladerdeeg wel een bodem van speculaas daarop een frisse romige rijstpudding afgewerkt met mango. Een gemakkelijke taart om tijdens het weekend te maken en er komt geen oven aan te pas.

Rijsttaart met mango

Deze rijsttaart met mango is een originele twist op de klassieke versie. Geen korst van bladerdeeg wel een bodem van speculaas daarop een frisse romige rijstpudding afgewerkt met mango. Een gemakkelijke taart om tijdens het weekend te maken en er komt geen oven aan te pas.
5 van 1 stem
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm 20 a 22cm

Ingrediënten
  

Speculaad bodem

  • 200 gr Speculaas
  • 75 gr boter

Rijsttaart laagje

  • 100 gr dessertrijst of risottorijst
  • 600 ml melk (halfvolle of volle melk)
  • 1 vanillestokje
  • 1 + 100gr el suiker
  • 3 kardemompeulen (optioneel)
  • 1/2 stengel citroengras (optioneel)
  • 3,5 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 400 ml room

Mango laagje

  • 2 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 1 sinaasappel
  • 25 gr suiker
  • 220 gr mango + extra om te decoreren

Instructies
 

Speculaas bodem

  • Begin met de springvorm te bedekken met bakpapier zowel de bodem als de zijkanten. Zet even opzij.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje.
    Maal de speculaasjes fijn in een blender of foodprocessor.
    Meng de gesmolten boter met de fijngemalen speculaas en doe dit mengsel in de springvorm. Duw goed aan zodat de bodem mooi egaal bedekt is.
    Laat opstijven in de koelkast.

Rijsttaart laagje

  • Doe de rijst samen met de melk in een kookpotje. Voeg ook de zaadjes van de vanillestok toe samen met de kardemompeulen, de halve stengel citroengras en 1el suiker. Breng zachtjes aan de kook.
    Laat zachtjes sudderen voor zo'n 30min tot de rijst mooi gaar is. Roer af en toe zodat de rijst niet kan aanbakken aan de bodem.
  • Week ondertussen alvast de blaadjes gelatine.
  • Als de rijst mooi gaar is en de melk heeft opgenomen, voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en de 100gr suiker. Roer goed zodat de gelatine en suiker kan oplossen.
    Laat de rijstpap afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de room stijf op, natuurlijk ook niet te stijf want je moet deze nog kunnen mengen.
    Meng de opgeklopte room voorzichtig met de afgekoelde rijstpap. Meng niet te lang.
    Giet dit bovenop de opgesteven speculaas bodem en laat minstens 4h of langer opstijven.

Mango laagje

  • Week de blaadjes gelatine in koud water
    Schil de mango en pureer tot een glad papje. Zet even opzij.
    Doe het sap van 1 sinaasappel en de suiker in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Meng het sap met de gepureerde mango en meng goed.
    Giet dit mango mengsel over de opgesteven rijsttaart en laat nog eens 2 a 3h opstijven.
  • Ontvorm de taart en werk deze af met nog wat resterende fijngehakte mango.
    Smakelijk
Trefwoord dessert, mango, rijst, rijsttaart, speculaas

1 thought on “Rijsttaart met mango

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.