Nog een paar weken en we kunnen eindelijk terug gaan genieten van het eerste lentezonnetje en de typische lente ingrediënten (aardbeien, rabarber, asperges, …). Nog even dromen nu en nog even genieten van de winter en haar winterse hartverwarmende gerechtjes zoals deze hartige bladerdeegtaart met gehaktballetjes. Onder dat lekkere goudbruine korstje zal je een zalige vulling vinden met een hele resem aan groentjes, gehaktballetjes in een lekker sausje.
Die hele resem groentjes bestaat uit prei, champignons, aardpeer en pastinaak. Natuurlijk kan je hier zelf mee gaan spelen met wat je in huis hebt of wat er in het seizoen is. Kan je geen aardperen vinden, dan kan je ook knolselder gebruiken. Wanneer binnenkort de heerlijke asperges er weer zijn, dan zou je deze hier ook perfect voor kunnen gebruiken.
Bij deze lekkere winterse groentjes hoort een lekker romig sausje waar we een vleugje dragon aan toevoegen. Het typische kruid dat we ook in een bearnaisesaus terugvinden en ben er echt verzot op! Geen fan, dan kan je deze ook gewoon weglaten.
Hoe maken we deze hartige bladerdeegtaart met gehaktballetjes?
Begin met het rollen van gehaktballetjes of maak het jezelf gemakkelijk en ga voor voorgegaarde gehaktballetjes/soepballetjes. Ga je voor zelfgerolde balletjes, bak deze dan dan eerst goudbruin aan in een stoofpot met een scheutje olijfolie. Korst ze gewoon even aan, deze hoeven nog niet gaar te zijn binnenin. Schep uit de pot.
Ondertussen kan je de groenten gaan schillen en fijnsnijden. In deze bladerdeegtaart verwerkte ik prei, champignons, pastinaak en aardperen.
Stoof deze groentjes aan, in dezelfde pan waarin je de gehaktballetjes hebt gebakken. Strooi wat bloem over de gestoofde groentjes, giet er de bouillon en room bij. Voeg ook de balletjes toe. Roer nog even en laat dan zachtjes sudderen voor zo’n 8min. Haal dan van het vuur en voeg dragon, kaas, wat citroensap, peper en zout toe. De vulling is dan klaar. Laat ietwat afkoelen of volledig afkoelen.
Schep vervolgens de afgekoelde vulling in een ovenschaal en dek af met bladerdeeg. Snij het overtollige deeg weg. Wrijf in met wat losgeklopt ei.
Bak de taart mooi goudbruin in de oven en serveer dan direct
Tips en vragen voor het maken van deze hartige bladerdeegtaart met gehaktballetjes
- Is er een sneller alternatief voor de gehaktballetjes? Dat is er zeker. Je kan ook soepballetjes (rauwe of reeds gegaarde) van de supermarkt/slager gebruiken.
- Kan ik de gehaktballetjes vervangen? Je zou ook kip kunnen gebruiken. Gaar of bak deze wel eerst, snij in stukjes en voeg dan toe aan de groentjes en saus. Of maak er een vegetarisch receptje van en voeg geen vlees toe.
- Kan je dit gerechtje makkelijk meal preppen? De groentevulling kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Wanneer je deze gaat serveren, verwarm dan eerst zachtjes de vulling. Voeg eventueel wat bouillon toe zodat de saus terug ietwat lopender wordt.
Hartige bladerdeegtaart met gehaktballetjes
Ingrediënten
- 400 gr gehaktballetjes (*)
- 2 preien
- 200 gr champignons
- 1 pastinaak
- 250 gr aardperen
- 2 teentjes look
- 55 gr bloem
- 500 ml bouillon (kip of groente)
- 250 ml room
- 1,5 tl dragon (gedroogd)
- 1 citroen
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 vel bladerdeeg
- 1 ei
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Gebruik je reeds voorgegaarde gehaktballetjes/soepballetjes, dan voeg je deze pas toe als de saus klaar is.Gebruik je zelf gerolde gehaktballetjes (zie receptje bij de notities hieronder) dan dien je deze eerst te rollen. Rol ze niet te groot. Verhit vervolgens een ruime stoofpot met een scheut olijfolie en bak de gehaktballetjes mooi goudbruin langs alle kanten. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn. Schep uit de pan en zet even opzij.
- Was de preien en hak ze fijn.Maak de champignons proper en snij ze in dunne plakjes.Schil de pastinaak en aardperen en snij in kleine blokjes. Pel de teentjes look en hak fijn.
- Doe opnieuw een scheutje olijfolie in dezelfde stoofpot en verhit deze. Je hoeft deze niet eerst proper te maken.Doe de prei en champignons in de stoofpot en bak deze mooi aan. Roer regelmatig zodat de prei niet bruin kan worden. Reken op zo'n 5min.Voeg vervolgens de pastinaak en aardperen toe en laat nog eens 5min mee bakken. Roer regelmatig. Strooi er vervolgens de bloem over, roer goed voor zo'n minuutje. Giet er de bouillon en room over. Roer goed en breng zachtjes aan de kook. Voeg nu ook de balletjes toe. Laat vervolgens zo'n 8min zachtjes sudderen.Haal van het vuur en voeg de dragon, kaas, een beetje citroensap en wat peper en zout toe. Roer goed. Laat ietwat afkoelen. Of volledig.TIP! Dit kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken en in de koelkast bewaren.
- Verwarm de oven voor op 200 gradenDoe de vulling in een ovenschaal en beleg met het bladerdeeg. Snij het overtollige deeg weg. Wrijf het deeg in met wat losgeklopt ei. Bak mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.Serveer directSmakelijk
Notities
> Wil je voor de snelle optie gaan. Koop dan reeds voorgegaarde gehaktballetjes/soepballetjes in de supermark of bij de slager. > Ofwel meng je 400gr gehakt met 1 ei, 3el paneermeel, peper en zout. Rol er kleine gehaktballetjes van.