Eén van mijn favoriete gerechtjes uit het Midden-Oosten, Shakshuka ofwel eieren gepocheerd in een kruidige en soms ietwat pittige tomatensaus. Vijf jaar geleden had bijna niemand er over gehoord en nu is het een hot, trendy en populair receptje. Ik ben er dol op en doet me steeds wegmijmeren naar onze Dubai & Abu Dhabi reisjes. Daar eten ze het als ontbijt, ik serveer het liever als brunch, lunch of avondmaal. Deze shakshuka met zoete aardappel smaakt gewoon op eender welk moment van de dag.
Een traditionele shakshuka bestaat eigenlijk gewoon uit kruidige ietwat pikante tomatensaus en daarin worden eieren gepocheerd. Een receptje waar je natuurlijk volop mee kan gaan experimenteren en extraatjes gaan toevoegen. In deze versie voegde paprika, venkel en zoete aardappel toe en als afwerking wat krokant gebakken halloumi. Ideaal dus om de nodige portie groentjes binnen te krijgen. Met Pasen in het verschiet is dit misschien wel al een receptje om in gedachten te houden. Of maak deze gewoon als avondmaal en serveer met wat brood.
Hoe maken we deze shakshuka met zoete aardappel?
Aangezien hier wel wat groentjes (namelijk ui, venkel, paprika, look en zoete aardappel) inkruipen, dienen we deze eerst te gaan schillen en gaan versnijden. Neem dan een ruime (hoge) pan en stoof hierin de ui, paprika en venkel voor een paar minuten aan. Daar gaat vervolgens de zoete aardappel bij samen met de look, gerookt paprikapoeder en komijnpoeder. Dit laat je nog eens een minuutje bakken. Doe er de tomatenblokjes, passata, suiker, peper en zout bij en laat zachtjes sudderen tot de zoete aardappel gaar is.
Dan is het tijd om de eitjes in de saus te gaan garen ofwel pocheren. Hiervoor maak je kuiltjes in de saus en giet er het ei in. Ik vind persoonlijk het gemakkelijkste om de eitjes reeds op voorhand open te breken en ze in afzonderlijke kommetjes te gieten. Met het kommetje kan je het ei makkelijker in het kuiltje gieten. Zet het deksel op de pan en laat de eieren heel zachtjes garen.
Terwijl de eieren garen, kan je de halloumi in blokjes of reepjes snijden. Je kan deze nu goudbruin gaan bakken in een pan, ik vind persoonlijk onder de ovengrill iets makkelijker gaan.
Als het eiwit mooi gestold is, is de shakshuka klaar. Serveer met de halloumi en brood, strooi eventueel wat dukkah (noten-specerijen mengsel) over de eitjes.
Tips en vragen voor het maken van deze shakshuka met zoete aardappel
- Kan je de zoete aardappel ook vervangen door gewone aardappelen? Ja hoor dat kan zeker.
- Is er een alternatief voor de halloumi? Je zou er bij het serveren ook wat verkruimelde feta over kunnen strooien of ga voor wat fijngeraspte Parmezaanse kaas.
- Kunnen we dit receptje makkelijk op voorhand maken? Ja zeker en vast! De tomatensaus kan je makkelijk 2 a 3 dagen op voorhand al maken en koel bewaren. Je hoeft deze dan gewoon opnieuw te verwarmen en de eitjes toevoegen.
- Kan ik nog andere groenten toevoegen? Ja zeker, hier kan je volop mee gaan spelen met wat in het seizoen is of wat je in huis hebt. Je zou ook courgette, aubergine, kerstomaten, pompoen … kunnen toevoegen
Shakshuka met zoete aardappel
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 kleine venkel
- 1 rode paprika
- 400 gr zoete aardappel
- 2 teentjes look
- 1,5 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 400 gr tomatenblokjes (uit blik)
- 400 gr passata
- 1/2 tl suiker
- 4 eieren
- 200 gr halloumi
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het schillen en versnijden van de groenten.Pel de ui en hak fijn.Snij de venkel in fijne blokjesVerwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in kleine blokjes.Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Probeer deze echt niet te groot te snijden, des te langer is de gaartijd.Pel de look en hak fijn.
- Verhit een ruime (hoge pan) met een scheut olijfolie.Stoof hierin de ui, venkel en paprika aan voor zo'n 6 a 7min. Roer regelmatig en laat de ui niet bruin worden.Voeg de zoete aardappel toe samen met de look, gerookt paprikapoeder en komijn. Roer even en laat 1min mee bakken. Doe hierbij vervolgens de tomatenblokjes, passata, suiker, peper en zout. Meng even en laat zachtjes sudderen tot de zoete aardappel gaar is.
- Als de aardappelblokjes gaar zijn, creëer dan kuiltjes in de saus. Breek voorzichtig het ei open en giet dit in het kuiltje. Voor de gemakkelijkheid, kan je de eieren best op voorhand al breken en in een aparte kommetjes gieten. Leg een deksel op de pan en laat de eitjes zachtjes garen. Is het eiwit mooi gestold is de shakshuka klaar.
- Terwijl de eieren garen, kan je de halloumi in blokjes snijden en deze mooi goudbruin bakken in een pan of onder de ovengrill (dit vind ik persoonlijk het gemakkelijkste)
- Serveer de shakshuka met de halloumi en broodSmakelijk