Op zoek naar een gemakkelijk en snel dessertje voor Pasen, wel dan is deze trifle met mascarpone en lemon curd echt wat je zoekt! Een trifle is een typisch Engels laagjes dessert geserveerd in een glaasje. Normaal bestaat deze uit stukjes cake, pudding en fruit, maar natuurlijk kan je daar volop mee gaan spelen wat ik dus duidelijk heb gedaan. Dit toetje bestaat uit laagjes fijngemalen speculaas, lemon curd en een mousse op basis van mascarpone en ook wat witte chocolade. Klinkt toch super voor Pasen!
Met de lemon curd geven we het nog een extra “Engelse toets”. Je kan deze makkelijk zelf maken (zie recept), wil je voor de super snelle variant dan koop je gewoon een potje in de supermarkt.
Hoe maken we deze trifle met mascarpone en lemon curd?
Wil je zelf de lemon curd maken dan dien je deze eerst te maken. Aangezien deze moet afkoelen en opstijven, kan je deze best 1 a 2 dagen op voorhand maken en koel bewaren. Hier kan je het gemakkelijke recept vinden voor homemade lemon curd.
Voor de mousse, hiervoor smelt je de witte chocolade samen met de mascarpone au-bain Marie. Eenmaal gesmolten tot een mooie gladde massa, haal van het vuur, voeg er wat vanille en fijn geraspte zeste van sinaasappel aan toe. Laat afkoelen tot zo’n kamertemperatuur, dit mag ook niet te stevig worden aangezien je het nog makkelijk moet kunnen mengen.
Klop de room vervolgens stijf op, niet te stijf want je moet deze nog kunnen mengen onder het chocolade-mascarpone mengsel. Meng dit met een spatel en meng niet te lang zodat deze nog lekker luchtig blijft. Je kan deze mousse makkelijk al even op voorhand maken en bewaren in de koelkast.
Voor de glaasjes samen te stellen, gaan we eerst de speculaas fijnmalen.
Bedek dan de bodem van de glaasjes met wat fijngemalen speculaas gevolgd door wat lemon curd en de mousse. Herhaal met de koekjes kruimels, curd en mousse. Bewaar in de koelkast tot voor het serveren.
TIPS & VRAGEN
- Kan ik de lemon curd vervangen? Ja zeker, je zou hier ook een zelfgemaakte vruchtencompote voor kunnen maken. Qua fruit voor die compote kan je eindeloos gaan variëren. Je kan ook confituur of jam hiervoor gebruiken.
- Kan je de speculaas vervangen? Je kan hier eender welk koekje naar keuze voor gaan fijnmalen of ga voor wat homemade granola of een crumble.
- Kan ik dit toetje makkelijk meal preppen? Ik zou de glaasjes pas samenstellen zo’n 1 a 2h voor het serveren. Doe je het te lang op voorhand dan zullen de koekjes kruimels niet meer zo krokant zijn. Maar je kan de lemon curd (als je deze zelf maakt) al 1 a 2 dagen op voorhand maken, de koekjes verkruimelen kan je de dag ervoor al doen en de mousse kan je ook al makkelijk enkele uren op voorhand maken. Dus je hoeft enkel de glaasjes nog samen te stellen.
Trifle met mascarpone en lemon curd
Equipment
- 4 serveerglaasjes
Ingrediënten
- 250 gr mascarpone
- 100 gr witte chocolade
- 1 tl vanille essence
- 1/2 tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
- 300 ml room
- 250 gr lemon curd (zie notities hieronder)
- +/- 15 speculaas koekjes (of andere koekjes)
Instructies
- Gebruik je zelfgemaakte lemon curd, dan dien je deze eerst te maken. Dit kan je makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand al maken. Zie hieronder bij de notities hoe je deze zelf kan maken.
- Voor de snelle witte chocolade mousse. Breek de witte chocolade in kleine stukejs en doe in een klein kookpotje samen met de mascarpone. Verwarm dit au-bain marie zodat beide samen kunnen smelten tot een mooie gladde massa. Eenmaal gesmolten haal van het vuur, voeg de vanille en zeste toe, laat ietwat afkoelen tot kamertemperatuur. Het moet natuurlijk nog makkelijk te mengen zijn. Klop dan de room stijf op, niet te stijf want je moet dit nog makkelijk kunnen mengen. Spatel de room onder het chocolade-mascarpone mengsel. Meng niet te lang aangezien dit luchtig moet blijven. Als je de glaasjes niet meteen gaat samenstellen, bewaar deze mousse dan koel.
- Als je de glaasjes gaat samenstellen, maal dan eerst de koekjes fijn. Neem de 4 glaasjes en verdeel over de bodem wat fijngemalen koekjes gevold door wat lemon curd en wat van de mousse. Herhaal opnieuw met de koekjes, curd en mousse. Bewaar de glaasjes in de koelkast tot voor het serverenSmakelijk