Loaded Hummus

Loaded Hummus

Hummus, we kennen het ondertussen allemaal. Een puree gemaakt van kikkererwten extra op smaak gebracht met tahini en kruiden,perfect voor bij een apéro als dip. Ik maak hem ook vaak voor bij de lunch op een toast met wat groentjes, heerlijk! Hummus is ook weer zo’n gerecht waar je echt volop mee kan gaan experimenteren met ingredienten en smaken. Ik heb ondertussen al kilo’s zelfgemaakte hummus gemaakt maar nog nooit twee keer dezelfde. Dan gebruik ik eens kikkererwten, dan weer eens witte bonen, ik voeg wat curry toe of ik voeg wat geroosterde aubergine toe. Experimenteren, spelen en ingredienten gebruiken die je in huis hebt, super leuk vind ik dat :-). En ondertussen is er een nieuwtje in de “hummus wereld” namelijk Loaded Hummus.

Loaded Hummus

A new player in town
Loaded hummus, weer zo’n term dat beter in het Engels klinkt dan in het Nederlands … geladen hummus. Nee, klinkt toch echt niet :-). Maar we laden bij wijze van spreken de hummus met extra toppings zoals groentjes, noten, falafel, … “A new player in town” die de laatste maanden echt super populair aan het worden en met de feestdagen in het verschiet, ideaal als hapje en om meteen de toon te zetten van je gezellig feestelijk avondje.

Loaded Hummus

Preparation Preparation Preparation
Hummus is naar mijn mening een ideaal gerechtje voor met de feestdagen. Waarom? Ten eerste, het is gewoon super lekker en ten tweede je kan dit al een dag op voorhand maken. Dus geen gestress of te veel werk de dag van je feestje zelf. Vind ik super belangrijk bij de bepaling van mijn gerechtjes

Loaded Hummus

The power of curry
Zoals ik al had gezegd, je kan met hummus oneindig gaan varieren qua smaken, ingredienten en kruiden. Voor deze loaded hummus gebruikte ik curry, madras curry om exact te zijn. Het resultaat is een super smaakvolle hummus met de nodige pit en smaak. Ik werkte de loaded hummus af met wat groentjes en granaatappelpitjes en serveerde er homemade za’atar chips bij.

Ingrediënten

  • 400gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 1el curry madras
  • 1tl kerrie
  • 1/2tl komijnpoeder
  • 100ml bouillon (groente of kip)
  • 3el griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Toppings > komkommer – tomaten – granaatappelpitten – geroosterde pijnboompitten – feta
  • 4 tortilla’s
  • 2el za’atar

Bereidingswijze

Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel goed af. Laat even uitlekken.
Pel de sjalot en look en hak fijn.
Verhit een pan met een scheut olijfolie en fruit hierin de sjalot mooi glazig.
Voeg de look, curry madras, kerrie en komijnpoeder toe en laat 1min meebakken. Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe samen met een snuifje zout en peper. Meng even laat weer 1min meebakken.
Giet de bouillon bij in de pan en laat 10min zachtjes sudderen.
Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Eenmaal afgekoeld doe alles in een blender samen met de griekse yoghurt en wat citroensap. Mix tot een gladde smeuige massa.
Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Doe in een kommetjes, bedek met plasticfolie en zet in de koelkast tot voor het serveren.

Voor de za’atar chips
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de tortilla’s in kleinere stukjes, wrijf in met wat olijfolie en leg op de bakplaat. Strooi over de stukjes tortilla de za’atar en bak ongeveer 8 a 10 min in de oven tot ze mooi krokant en goudbruin gebakken zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de afwerking van de loaded hummus.
Snij de komkommer en tomaat heel fijn.
Spreid de hummus uit in een ruime schaal. Werk af met de fijngesneden groentjes, wat granaatappelpitjes, geroosterde pijnboompitten en feta.
Serveer met de za’atar chips (of andere crackers)

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.