Deze 3x feestelijke dips staan garant voor easiness & yumminess tijdens de feesten! En dat is toch wat je wilt tijdens zo’n dagen. Deze feestelijke dips zijn naar mijn mening de ideale hapjes want je kan ze al makkelijk een dag op voorhand maken dus geen werk meer op de dag zelf. En dips dat staat voor gezelligheid, samen gezellig rond tafel met je mini-bubbel, met een drankje en deze heerlijke dips die 100% veggie zijn trouwens.
De hoofdrol in deze dips is dus weggelegd aan groentjes. In de ene dip schitteren bloemkool en paprika, in de tweede dip is het “mushroom o’clock” en de laatste is er eentje op basis van knolselder en hazelnoten. Lekkere originele dips om echt mee uit te pakken en dat is toch wat je wilt tijdens de feesten!
Drie zeer uiteenlopende veggie dips met allemaal 1 gelijk elementje namelijk de smaakvolle room van Inex.
Een room gemaakt van 100% Belgische weidemelk en volgens een authentiek recept. Een room die bij mij standaard in de koelkast staat om deze nu eenmaal gemakkelijk in gebruik is voor alle bereidingen (dessertje, taarten, cakes, dips, soepjes, … ).
Ingrediënten bloemkool-paprika dip
- 1 (kleine) bloemkool
- 2 rode paprika’s
- 5 a 6 zongedroogde tomaatjes
- 6el Inex room
- 1 citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de bloemkool in kleine roosjes en doe in een ovenschaal.
Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s , snij in reepjes en leg bij de bloemkool. Giet wat olijfolie (1 a 2el) over de groenten en een snuifje zout. Hussel even en rooster voor ongeveer 20 a 25min in de oven tot groenten mooi goudbruin en zacht zijn.
Haal uit de oven en schep de bloemkool en paprika in een blender samen met de zongedroogde tomaatjes, room, 1el citroensap en 1el van de olie van de zongedroogde tomaten. Mix tot een mooie puree.
Proef en breng nog verder op smaak met zout, peper en wat citroensap.
Bewaar in de koelkast.
Ingrediënten Champignon dip
- 2 teentjes look
- 1 sjalot
- 500gr champignons
- 2el Inex room
- 2el Inex zure room
- Peper en zout
- Klontje boter
- Citroen
Bereidingswijze
Pel de sjalot en hak fijn.
Pel de teentjes look en hak fijn.
Maak de champignons proper en snij in plakjes (hoeft niet al te fijn te zijn)
Verhit een stoofpot met een klontje boter.
Fruit hierin eerst de sjalot mooi glazig voor zo’n 5min, roer regelmatig (laat niet bruin worden). Voeg de look toe en laat zo’n 2min mee bakken.
Voeg dan de champignons toe samen met een snuifje peper en zout, meng even en laat zo’n 10 a 15min rustig bakken zodat de champignons mooi zacht zijn. Roer regelmatig.
Eenmaal mooi gebakken, haal van het vuur, voeg een beetje citroensap toe, meng nog even en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe de afgekoelde champignons in een blender samen met de zure room en room. Mix tot een mooi gladde dip.
Proef en breng eventueel verder op smaak met wat citroensap, peper en zout.
Bewaar in de koelkast.
Ingrediënten knolselder-hazelnoot dip
- 3 sjalotten
- 1/2 teentje look
- 400gr knolselder
- 1/4tl komijnpoeder
- 100gr hazelnoten (gepeld)
- 2el zure room
- 3el room
- Peper en zout
- Olijfolie
- Optie : citroen
Bereidingswijze
Pel de sjalotten en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Snij de knolselder in kleine blokjes.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Stoof hierin de sjalot mooi glazig voor een paar minuten. Roer regelmatig zodat de sjalot niet bruin wordt.
Voeg de look en komijnpoeder toe en laat zo’n 1min mee bakken.
Voeg de blokjes knolselder toe samen met snuifje zout & peper, meng even en laat zo’n 8min mee bakken. Roer regelmatig.
Giet hierbij zo’n 75ml heet water en laat z’on 8 a 10min sudderen tot de knolselder mooi zacht is.
Terwijl de knolselder aan het garen is, rooster de hazelnoten mooi goudbruin en laat dan even afkoelen.
Doe de geroosterde hazelnoten met de gare knolselder in een blender samen met de zure room en room.
Mix tot een gladde dip.
Proef en breng verder op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
Bewaar de dip in de koelkast
Serveer de dips met een assortiment crackers en rauwe groentjes (wortel, radijs, selder, bloemkool, …)
TIP !! Heb je nog wat restjes room/zure room over dan kan je dat perfect verwerken in een soepje of puree.
Receptjes gecreëerd in samenwerking met Inex room
Nog meer inspiratie nodig voor op je kerstmenu? Check dan zeker ook even deze receptjes