We halen wat tropische vibes in huis met deze kokos tartelettes met ananas. Mijn “no-fail” krokante tartelettes gevuld met een kokos frangipane afgewerkt met ananas. Niet zo maar wat schijfjes ananas, deze worden eerst gekarameliseerd in de oven in een marinade op basis van passievrucht en banaan. Onweerstaanbaar lekker gewoon en een tropisch feestje op je bord! Ideaal om je aan om te trekken tijdens de kille wintermaanden zonder een duur ticket naar een tropische bestemming te hoeven boeken.
Hoe maken we deze kokos tartelettes met ananas?
We beginnen met het maken van het deeg voor de tartelettes. Ik gebruik al jaren hetzelfde het receptje hiervoor, een no fail recept van “Le Petit Gateau”. Het bestaat uit bloem, amandelmeel, poedersuiker, koude boter en ei. Dit kneed je tot een mooie deegbal en laat je eerst nog even opstijven alvorens uit te rollen en de taartringen ermee te bekleden. Vervolgens zet je dit nog eens in de koelkast terwijl je de kokos vulling maakt.
Voor de kokos frangipane, gaan we kokosrasp en amandelmeel even kort goudbruin bakken in een pan. Daarna gaan we zachte boter losroeren met poedersuiker, het kokosrasp en amandelmeel. Hier gaat nog een eitje bij en maizena. Je frangipane is nu klaar en daarmee vullen we de taartjes en bakken we ze mooi goudbruin.
En dan is er nog die ananas, niet zo maar wat ananas. Wel heerlijk gebakken ananas gemarineerd in een mengsel van banaan en passievrucht. Je snijdt hiervoor de ananas in blokjes of reepjes, overgiet deze met een zelfgemaakte passievrucht-banaan siroop en laat deze zachtjes garen en bakken in de oven. Dit alleen al is zo lekker, serveer met het taartje en krijgt een magisch lekker toetje!
Tips en vragen voor het maken van deze kokos tartelettes met ananas
- Kan ik ook taartdeeg van de winkel gebruiken? Ja zeker, dit kan perfect. Toch raad ik aan om dit no-fail taartdeeg eens te maken. Zo makkelijk en toch dat tikkeltje lekkerder
- Wat als je geen kokos lust? Geen probleem, dan vervang je de kokos door amandelmeel in de vulling.
- Waarbij kan ik de gebakken ananas nog serveren? Gewoon met wat yoghurt … zo lekker! Of bij pannenkoeken, wafels, ijs …
Kokos tartelettes met ananas
Equipment
- 6 taartringen (7 a 8cm) of 1 grote taartvorm (+/- 20 a 22cm)
Ingrediënten
Taartdeeg
- 120 gr patisseriebloem
- 50 gr poedersuiker
- 20 gr amandelmeel
- 75 gr boter (koud – in blokjes)
- 1 ei
Kokos frangipane
- 50 gr kokosrasp
- 20 gr amandelmeel
- 50 gr boter (op kamertemperatuur)
- 50 gr poedersuiker
- 1 ei
- 5 gr maizena
Gebakken ananas
- 12 passievruchten
- 40 gr (rijpe) banaan (gepureerd)
- 1 vanillestokje
- 130 gr rietsuiker
- 1/2 ananas
Instructies
Taartdeeg
- Doe de bloem met het amandelmeel en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en meng even.Voeg de blokjes koude boter toe en meng tot je kleine kruimels hebt.Begin met 1el losgeklopt ei toe te voegen. Laat even mengen, blijft het deeg nog wat droog voeg nog 1el toe tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg niet te vlug ei toe, het duurt namelijk even alvorens je resultaat zietVerpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
- Rol het deeg dun uit (2 a 3mm dikte), steeks rondjes uit die iets groter zijn dan je tartelette vormpjes en bekleed je vormpjes met het deeg. Duw goed aan en verwijder het overtollige deeg. Laat opstijven terwijl je de vulling maakt.
Kokos frangipane
- Doe de kokosrasp en amandelmeel in een pan en rooster deze kort tot deze lichtjes beginnen te kleuren. Hou dit goed in de gaten zodat deze niet te bruin worden.
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe de boter in een mengkom en klop deze licht en romig voor een paar minuten. Voeg vervolgens de kokosrasp, amandelmeel en de poedersuiker toe en mix kort tot een gladde massa.Doe hierbij het ei en de maizena en mix nog even kort. Verdeel de frangipane over de taartjes en bak de taartjes in de oven mooi goudbruin. Reken op zo'n 20 a 25min.Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Gebakken ananas
- Halveer de passievruchten en schep de pulp in een zeef, laat uitlekken en vang het sap op. Roer goed doorheen de pulp zodat je al het sap verkrijgt. Doe het sap van de passievruchten in een kookpotje samen met de gepureerde banaan, de zaadjes van de vanillestok en de rietsuiker. Breng dit aan de kook en hal dan van het vuur.Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Ondertussen kan je de schil van de ananas verwijderen en de ananas in blokjes of in reepjes snijden. Leg ze in een ovenschaal en overgiet met het passievrucht-banaan mengsel. Dek de ovenschaal af met de aluminiumfolie en zet voor zo'n 1h in de oven. Probeer tijdens het bakken af en toe het sap over de ananas te lepelen, en draai de ananas ook zeker een keertje tijdens het bakken.
- Haal uit de oven en laat afkoelen. Ik vind de ananas op z'n best als ie nog wat lauw is.Vlak voor het serveren, schep je wat van de gekarameliseerde ananas over de taartjes.Serveer direct.Smakelijk
Nog meer tartelettes inspiratie nodig? Check dan zeker ook deze even