Deze lasagne van ravioli is echt “my kind of food”! Dit is puur comfort food dat gewoon in elk seizoen zal smaken. Maar tijdens de wintermaanden nog dat tikkeltje meer. In de zetel duiken na een koude winterse dag met een goed gevulde kom van deze lasagne, dat is genieten! Het leuke aan deze lasagne is dat je er alle kanten mee op kan. Zelf nog extra’s aan toevoegen of maak hem 100% vegetarisch, het kan allemaal. Nog heel handig om te weten is dat deze lasagne enorm makkelijk en snel te maken is en je kan hem ook perfect op voorhand al maken.
Waaruit bestaat een klassieke lasagne? Je heb het laagje bolognesesaus, de kaassaus en de pastavellen. Deze lagen zal je ook terugvinden in deze versie. Aan de bolognesesaus ga ik niet veel veranderen, natuurlijk heeft iedereen zijn eigen versie. Ik deel jullie mijn versie maar heb je zelf een succesrecept, gebruik deze dan zeker! In mijn saus gaat sowieso ook gehakt, wil je een veggie versie, dan laat je deze gewoon weg. De saus kan je trouwens al weken op voorhand maken, invriezen in porties en dan hoef je ze enkel maar te ontdooien.
Voor de kaassaus, deze maak je vaak op basis van een bechamelsaus. Dat gaan we nu niet doen. We gaan voor een snelle versie door gewoon ricotta te mengen met wat geraspte Parmezaanse kaas en wat kruiden. Een super snelle versie, iets lichter en even lekker!
Geen lasagne zonder lasagnevellen denk je nu, wel we gaan die vellen achterwege laten. We gaan ravioli gebruiken. Nee, we gaan deze vooral niet zelf maken. In de supermarkten tegenwoordig kan je heel lekkere versie ravioli’s vinden. Zelf ben ik enorme fan van de Ravioli Bolognese en Ravioli formaggio e pomodore van AH. Een mix van beide heb ik dan ook gebruikt in dit recept.
Hoe maken we deze lasagne van ravioli?
Het begint natuurlijk met de bolognese saus, misschien heb je nog een portie in de diepvries steken. Anders zal je deze eerst dienen te maken. Maak ineens een grote hoeveelheid, vries in porties in en je hoeft deze enkel maar op tijd uit te halen. Ik gebruikte dit receptje voor de bolognese saus. Natuurlijk heb je een eigen succesrecept, dan kan je deze natuurlijk ook gebruiken.
Kook alvast de ravioli’s met een scheutje olie in het water. Giet af en meng opnieuw direct met wat olijfolie om het plakken tegen te gaan.
Ondertussen kan je nog snel de kaassaus maken. Hiervoor hoef je enkel de ricotta te mengen met wat Parmezaanse kaas, wat gedroogde basilicum, oregano, peper en zout.
Neem een ruime ovenschaal en begin met de bodem te bedekken met de bolognese saus. Bedek volledig met een deel van de ravioli, verdeel hierover een deel van de kaassaus gevolgd door weer wat bolognese saus. Vul de schaal zo met de rest van ravioli’s, kaassaus en bolognese. Strooi er nog wat geraspte kaas over en werk eventueel af met wat gehalveerde kerstomaten.
Bak voor zo’n 30 a 40min in de oven, op het laatste kan je nog even de grill aanzetten voor een krokant goudbruin korstje.
Tips en vragen voor het maken van deze lasagne van ravioli
- Kan ik hier makkelijk een vegetarische versie van maken? Ja heel gemakkelijk! Laat het gehakt weg in de bolognese saus en kies voor ravioli’s gevuld met kaas
- De gemakkelijke kaassaus, zou ik die ook kunnen gebruiken in de klassieke versie van lasagne? Ja zeker! Deze snelle kaassaus kan je gebruiken in heel wat recepten.
Lasagne van ravioli
Ingrediënten
- 1 portie bolognese saus zie notities
- 500 gr ravioli
- 500 gr Ricotta
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 kl oregano (gedroogd)
- 1/2 kl basilicum (gedroogd)
- Peper en zout
- Geraspte kaas
- Olijfolie
Instructies
- Heb je nog geen bolognesesaus, dan dien je deze eerst te maken. Zie hiervoor bij de notities. Heb je een portie in de diepvries zitten, laat deze dan eerst ontdooien.
- Kook vervolgens de ravioli's gaar in licht gezouten water met ook een scheutje olijfolie in. Giet af en meng opnieuw met wat olijfolie om het plakken tegen te gaan.
- Maak ondertussen de snelle kaassaus. Hiervoor meng je de ricotta met de Parmezaanse kaas, oregano, basilicum, peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een ruime ovenschaal en begin met de bodem te bedekken met de bolognese saus. Bedek volledig met een deel van de ravioli, verdeel hierover een deel van de kaassaus gevolgd door weer wat bolognese saus. Vul de schaal zo met de rest van ravioli's, kaassaus en bolognese. Strooi er nog wat geraspte kaas over en werk eventueel af met wat gehalveerde kerstomaten. Bak voor zo'n 30 a 40min in de oven, op het laatste kan je nog even de grill aanzetten voor een krokant goudbruin korstje.
- Serveer directSmakelijk!
Notities
Ik gebruikte deze versie. Het is altijd handig om een grote portie bolognesesaus te maken, verdeel in porties en vries in.
Wat een topper is dit!
Zo gemakkelijk en zo lekker!
De kindjes hebben ook gesmuld
Bedankt voor je leuke receptjes
Wat een topreceptje!
Gaat hier nog vaak op tafel komen
Gisteren gemaakt en hoe lekker is die!
Bedankt voor het receptje
Wat een top receptje weeral Elien!
Zowel de kinderen als de volwassenen hebben hier van genoten. Was eens wat anders dan de klassieke lasagne.
Gaat nog vaak op op weekmenu komen
Bedankt
Meteen klaargemaakt en de kids en wij hebben gesmuld
Bedankt voor de inspiratie weer
Gisteren gemaakt en wat was ie lekker!
Merci voor het recept
Zo simpel en zo lekker, topper!