Loempia’s met zalm en miso

Een origineel hapje nodig voor de feestdagen? Dan zijn deze eenvoudige loempia's met zalm en miso perfect. Rijstvellen gevuld met stukjes gebakken zalm op smaak gebracht met wat miso. Simpel en snel te maken, je kan deze ook al makkeklijk voorbereiden.

Op zoek naar een origineel hapje voor de feestdagen, dan zijn deze loempia’s met zalm en miso wat je zoekt! Je zal nu denken wat is er nu origineel aan loempia’s. Dan geef ik je 100% gelijk. We gaan echter een typisch Japanse smaakmaker gebruiken, meer bepaald miso, waardoor dit toch niet zo maar een loempia wordt. Een heel eenvoudig receptje, waar je weinig werk mee hebt, op voorhand kan maken en waarmee je kan uitpakken tijdens je kerstmenu.

Wat is dat nu eigenlijk die miso? Miso is een Japanse smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft nogal een aparte smaak, lichtjes zoet, maar ook een zoute en zurige smaak. Miso valt ook wel onder “umami” ofwel de vijfde smaak. Je kan deze paste gebruiken in combinatie met vlees, vis, groenten of je soep op smaak brengen. Je hoeft tegenwoordig ook niet ver meer te zoeken, bij de meeste supermarkten kan je miso makkelijk vinden. Check bij de Aziatische producten.

Hoe maken we deze loempia’s met zalm en miso?

Je begint met het kort bakken van de zalm, je bakt deze mooi goudbruin langs beide kanten. Zorg dat de zalm nog niet volledig gaar is binnenin aangezien we deze later nog even verder bakken in de pan.
Laat de zalm volledig afkoelen.

Vervolgens kan je lente-ui en een jalapeno peper fijn hakken.
De gebakken zalm snij je in hapklare stukjes van zo’n 2,5cm.
Roer de miso los met wat citroensap en olijfolie.
Nu kan je de loempia’s gaan samenstellen. Week hiervoor eerst het rijstpapier kort in warm water, leg hierop het stukje zalm en smeer in met wat miso. Strooi over de zalm wat lente-ui en 2 a 3 kleine stukjes jalapeno. Vouw de loempia dicht. Doe hetzelfde met de resterende stukjes zalm.
Dit kan je makkelijk een paar uur op voorhand al maken en koel bewaren in de koelkast.

Ook de dressing kan je enkele uren op voorhand al maken. Hiervoor meng je yoghurt met miso, azijn en wat honing.
Vlak voor het serveren, bak je kort de loempia’s mooi goudbruin in een pan met olie. Serveer direct.

Een origineel hapje nodig voor de feestdagen? Dan zijn deze eenvoudige loempia's met zalm en miso perfect. Rijstvellen gevuld met stukjes gebakken zalm op smaak gebracht met wat miso. Simpel en snel te maken, je kan deze ook al makkeklijk voorbereiden.

Tips en vragen over het maken van deze loempia’s met zalm en miso

  • Waarmee kunnen we de miso vervangen? Sojasaus komt het dichtst bij de smaak van miso. Echter qua textuur is sojasaus veel lopender. Je zou de zalm dan eerst kunnen marineren in sojasaus (4el sojasaus mengen met het sap van een halve citroen en 1 grof gehakt teentje look). Laat 1h marineren.
  • Kan ik de zalm vervangen? Je kan deze vervangen door een stukje kip of kabeljauw.
  • Is dit hapje makkelijk op voorhand te maken? Je kan dit hapje grotendeels op voorhand al maken. De loempia’s kan je op voorhand al samenstellen en oprollen. Bewaar deze koel in de koelkast en bak ze mooi goudbruin en krokant in een pan net voor het serveren. Ook de dressing kan je makkelijk op voorhand al maken en koel bewaren.
Een origineel hapje nodig voor de feestdagen? Dan zijn deze eenvoudige loempia's met zalm en miso perfect. Rijstvellen gevuld met stukjes gebakken zalm op smaak gebracht met wat miso. Simpel en snel te maken, je kan deze ook al makkeklijk voorbereiden.

Loempia’s met zalm en miso

Een origineel hapje nodig voor de feestdagen? Dan zijn deze eenvoudige loempia's met zalm en miso perfect. Rijstvellen gevuld met stukjes gebakken zalm op smaak gebracht met wat miso. Simpel en snel te maken, je kan deze ook al makkeklijk voorbereiden.
Gang Borrelhapje, hapje
Porties 5

Ingrediënten
  

Loempia's met zalm & miso

  • 500 gr zalmfilet
  • 2 lente-uitjes
  • 1 jalapeno peper
  • 1 pak rijstpapier
  • Miso pasta
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout
  • Zonnebloem- of maisolie

Yoghurt miso dressing

  • 150 gr griekse yoghurt
  • 1 el miso
  • 1 tl honing
  • 1 tl azijn

Instructies
 

Loempia's met zalm & miso

  • Verhit een pan met wat olie.
    Kruid de zalmfilet met peper en zout.
    Bak de zalmfilet mooi goudbruin langs beide kanten. Bak de zalm niet te lang, deze hoeft binnenin nog niet gaar te zijn aangezien deze later nog verder zal garen.
  • Hak de lente-ui fijn.
    Hak de jalapeno fijn.
    Snij de zalm in hapklare stukjes (van zo'n 2,5cm)
    Schep zo'n 3 a 4el miso in een kommetje en roer deze los met het citroensap & olijfolie.
  • Week een rijstvel in warm water voor zo’n 20 a 30sec, week ze niet te langs anders zal het moeilijk worden om ze te vouwen.Leg de geweekte rijstvel op je snijplank of werkblad. 
    Leg in het midden van de rijstvel een stukje zalm, wrijf de zalm in met wat miso.
    Strooi een paar stukjes lente-ui en 2 a 3 kleine stukjes jalapeno over de zalm.
    Vouw een zijde over de vulling, vouw dan de zijkanten naar binnen (er onstaat een envelopje) en rol dan stevig op.
    Dit kan je makkelijk al op voorhand doen en de loempia's bewaren in de koelkast.

Dressing

  • Meng de yoghurt, miso, honing en azijn tot een gladde saus.
    Bewaar de dressing koel.
    Deze kan je makkelijk op voorhand al maken.
  • Vlak voor het serveren, verwarm je een ruime pan met een royale scheut olie.
    Bak hierin kort de loempia's mooi goudbruin langs alle kanten.
    Serveer direct
    Smakelijk
Trefwoord borrelhapje, feestdagen, feestmenu, hapje, kerstmenu, kerstmis, miso, rijstpapier, zalm

Nog meer feestelijke inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker volgende receptjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.