5x worstenbroodjes, dat is 5x heel hard smullen! Een onmisbaar hapje tijdens de feestdagen voor mij, deze hoort gewoon helemaal bovenaan je kerstmenu te prijken. Dit is echt zo’n borrelhapje waarmee je altijd bij iedereen scoort want gehakt en bladerdeeg 😉. Een super makkelijk en snel hapje dat je ook nog eens op voorhand kan maken. Ideaal dus voor tijdens kerst of Nieuwjaar. Wist je trouwens dat je die klassieke worstenbroodjes heel makkelijk kan pimpen met slechts een paar ingrediënten? Ik geef je naast de klassieke versie nog 4 andere leuke varianten die even lekker zijn. Met wat kerriepoeder of kaas of zuiderse variant … wat wordt jouw favoriet?
Tip! Mijn basis van de worstenbroodjes is steeds 175gr gemengd gehakt. Daaraan voeg ik dan steeds mijn smaakmakers. Dit is dus voor 5 verschillende soorten worstenbroodjes en daar kunnen toch zeker 6 personen als hapje van eten. Je kan natuurlijk ook voor slechts 2 soorten of 3 soorten en aanvullen met nog andere hapjes. Ga je voor iets minder soorten gehaktbroodjes dan vermeerder je het gehakt een beetje naar ongeveer 250 a 300gr.
Nog meer hapjes inspiratie nodig voor je kerstdiner? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of wil je je worstenbroodjes op een originele manier serveren? Maak er en dan heuse worstenbroodjes krans van. Hoe je die maakt, lees je hier.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze 5x worstenbroodjes?
- Bladerdeeg
- Ei
- Gehakt (gemengd)
- Nootmuskaat
- Appel
- Kerriepoeder
- Gemalen kaas
- Mosterd
- Pesto
- Zongedroogde Tomaten
- Parmezaanse kaas
- Gedroogde veenbessen
- Dragon
Hoe maak je deze 5x worstenbroodjes?
We beginnen met het maken van de klassieke worstenbroodjes. Hiervoor meng je gewoon het gehakt, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout. Rol er vervolgens kleine worstjes van. Snij stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een strook en rol op. Normaal zou je zo’n 2 a 3 worstenbroodjes uit één strook moeten kunnen halen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grote van het deeg. Leg ze op een beklede bakplaat en zet even opzij zodat je de overige broodjes kan maken.
De overige soorten worstenbroodjes maak je hetzelfde. Voor de curry variant gaan we gehakt mengen met kerriepoeder, peper en zout. Ik voeg daar ook kleine fijne blokjes appel aan toe. Rol er worstjes van en verpak in bladerdeeg. Leg bij op de bakplaat.
Vervolgens de kaas variant gaan we gehakt mengen met geraspte kaas, wat mosterd, peper en zout. Hier rol je weer worsten van en verpak in bladerdeeg. Leg eveneens bij op de bakplaat.
Voor de zuiderse variant mengen we het gehakt met pesto. Voeg hier ook nog wat fijngehakte zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas aan toe. Rol er weer worstjes van en verpak in bladerdeeg. Deze leg je ook op de bakplaat.
De laatste variant is gehakt met gedroogde veenbessen en dragon. Opnieuw gaan we hier worstjes van rollen en verpakken in bladerdeeg. Leg deze ook bij op de bakplaat.
Wrijf de worstenbroodjes in met wat losgeklopt ei en bak ze dan mooi goudbruin en gaar in de oven. Reken op zo’n 25min. Ik verkies ervoor om ze meteen na het bakken te serveren omdat ze dan echt op hun lekkerste zijn. Of laat ze ietwat afkoelen maar ze moeten echt nog warm zijn.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
5x worstenbroodjes
Ingrediënten
- 2 a 3 vellen bladerdeeg
- 1 ei
Klassieke worstenbroodjes
- 175 gr gehakt (gemengd)
- 1 snuifje nootmuskaat
- Peper en zout
Curry worstenbroodjes
- 175 gr gehakt (gemengd)
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1/2 appel (optioneel)
- Peper en zout
Kaas worstenbroodjes
- 175 gr gehakt (gemengd)
- 1 handje geraspte kaas (mag belegen zijn voor de smaak)
- 1/4 tl mosterd
- Peper en zout
Zuiderse worstenbroodjes
- 175 gr gehakt (gemengd)
- 1,5 kl groene pesto
- 4 a 5 stuks semi zongedroogde tomaten
- 1 el Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- Peper en zout
Kerst worstenbroodjes
- 175 gr gehakt (gemengd)
- 1 handje gedroogde veenbessen (of rozijnen)
- 1,5 tl dragon (gedroogd)
- Peper en zout
Instructies
Klassieke worstenbroodjes
- Meng het gehakt met nootmuskaat, peper en zout. Rol kleine worstjes van het gehakt Snij lange stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een strook bladerdeeg en rol op. Normaal moet je zo'n 2 a 3 (afhankelijk van de grote) worstenbroodjes uit één strook kunnen halen.Leg ze op een beklede bakplaat. Bak ze nog niet meteen, maak de overige eerst.
Curry worstenbroodjes
- Schil de halve appel en verwijder het klokhuis. Snij in kleine blokjes. Meng het gehakt met het kerriepoeder, blokjes appel, peper en zout. Rol kleine worstjes van het gehakt.Snij lange stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een strook bladerdeeg en rol op. Normaal moet je zo'n 2 a 3 (afhankelijk van de grote) worstenbroodjes uit één strook kunnen halen.Leg ze bij op de beklede bakplaat.
Kaas worstenbroodjes
- Meng het gehakt met geraspte kaas, mosterd, peper en zout. Rol kleine worstjes van het gehakt.Snij lange stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een strook bladerdeeg en rol op. Normaal moet je zo'n 2 a 3 (afhankelijk van de grote) worstenbroodjes uit één strook kunnen halen.Leg ze bij op de beklede bakplaat.
Zuiderse worstenbroodjes
- Snij eerst de zongedroogde tomaten in kleinere stukjes.Meng het gehakt dan met de pesto, stukjes zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, peper en zout. Rol kleine worstjes van het gehakt.Snij lange stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een strook bladerdeeg en rol op. Normaal moet je zo'n 2 a 3 (afhankelijk van de grote) worstenbroodjes uit één strook kunnen halen.Leg ze bij op de beklede bakplaat.
Kerst worstenbroodjes
- Hak de gedroogde veenbessen eerst wat fijner met een scherp mes.Meng het gehakt dan met de veenbessen, dragon, peper en zout. Rol kleine worstjes van het gehakt.Snij lange stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een strook bladerdeeg en rol op. Normaal moet je zo'n 2 a 3 (afhankelijk van de grote) worstenbroodjes uit één strook kunnen halen.Leg ze bij op de beklede bakplaat.
Bakken
- TIP! Je kan de worstenbroodjes makkelijk al zo'n 2h op voorhand maken en rollen. Bewaar ze dan goed afgedekt in de koelkast. Verwarm de voor op 200 gradenVoor het bakken, wrijf je ze goed in met wat losgeklopt ei.Je kan ze nu ook nog wat decoreren met wat sesamzaad (wit of zwart) of wat geraspte kaas. Bak de worstenbroodjes mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 25min. (Baktijd is afhankelijk van de grote van de worstenbroodjes).
- Ik vind ze het lekkerste om ze meteen na het bakken te serveren. Of laat ze afkoelen tot ze lauw zijn. Maar ze moeten echt wel warm zijn bij het serveren. Smakelijk