Kerststronk met speculaas en mascarpone

Lekker makkelijk recept voor Kerststronk met speculaas en mascarpone, een simpel feestelijk dessert voor je kerstmenu. Een perfect toetje voor kerstdiner. Je hebt er geen oven voor nodig, is klaar in 30min en op voorhand te maken. Een soort van speculaas rol met frambozen en mascarpone room. Ideaal voor de feestdagen
Naar recept gaan

Kerststronk met speculaas en mascarpone, een lekker makkelijk dessertje om kerstmenu feestelijk mee af te sluiten. Een kerstbûche waar je geen oven voor nodig hebt en is klaar in amper 30min. Hoe goed klinkt dat! Perfect voor tijdens de feestdagen. De biscuit wordt vervangen door speculaas koekjes. En ook geen zware crème au beurre vulling, wel een heerlijke luchtige mascarpone room. De frambozen binnenin zorgen voor de frisse toets. Je gaat heel wat wow’s horen als je deze op tafel tovert. Zonder dat je het jezelf moeilijk hoeft te maken. En ja, je kan deze eenvoudig op voorhand maken.

Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes voor de feestdagen? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of nog meer ideetjes nodig voor je kerstmenu? Ga dan zeker deze simpele receptjes eens bekijken.

Lekker makkelijk recept voor Kerststronk met speculaas en mascarpone, een simpel feestelijk dessert voor je kerstmenu. Een perfect toetje voor kerstdiner. Je hebt er geen oven voor nodig, is klaar in 30min en op voorhand te maken. Een soort van speculaas rol met frambozen en mascarpone room. Ideaal voor de feestdagen
Lekker makkelijk recept voor Kerststronk met speculaas en mascarpone, een simpel feestelijk dessert voor je kerstmenu. Een perfect toetje voor kerstdiner. Je hebt er geen oven voor nodig, is klaar in 30min en op voorhand te maken. Een soort van speculaas rol met frambozen en mascarpone room. Ideaal voor de feestdagen

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Kerststronk met speculaas en mascarpone?

  • Mascarpone
  • Poedersuiker
  • Vanille
  • Slagroom
  • Speculaas koekjes
  • Frambozen
  • Speculaaspasta

Hoe maak je deze Kerststronk met speculaas en mascarpone?

Begin met het maken van de mascarpone room. Mix hiervoor eerst de mascarpone los met poedersuiker en vanille extract. Vervolgens giet je er de slagroom bij en klop op tot een stevige mousse. Zet even in de koelkast.

Vervolgens leg je twee grote vellen plasticfolie op elkaar op een ietwat vochtig werkoppervlak (zo gaat het niet schuiven). Leg hierop 3 rijen van 7 speculaasje vlak tegen elkaar. De lange kant van het koekje naar je toe. Smeer heel het koek oppervlak egaal in met wat mascarpone room.

Leg nu weer 7 koekjes bovenop de linkste rij en ook 7 koekjes bovenop de rechtste rij zodat de middenstrook helemaal vrij is. In de middenstrook smeer je nog wat extra mascarpone room en verdeel hierover de frambozen. Schep ook boven de frambozen nog wat van de room en smeer egaal uit. Smeer nu ook bovenop de linkse en rechtse rij speculaas een egaal laagje mascarpone room.

Neem nu beide kanten van de plasticfolie vast en vouw ietwat naar binnen. Zo krijgt de stronk een driehoekige vorm. Smeer dan volledig in met de rest van de mascarpone room. Zorg dat alles een egaal laagje krijgt.

Zet dan voor enkele uren in de koelkast. Zo’n 30 a 40min voor het serveren zet je deze best in de diepvries. Zo kan je deze makkelijker op een serveerbord of plank schuiven. Werk af met gesmolten speculaaspasta en frambozen.

Lekker makkelijk recept voor Kerststronk met speculaas en mascarpone, een simpel feestelijk dessert voor je kerstmenu. Een perfect toetje voor kerstdiner. Je hebt er geen oven voor nodig, is klaar in 30min en op voorhand te maken. Een soort van speculaas rol met frambozen en mascarpone room. Ideaal voor de feestdagen
Lekker makkelijk recept voor Kerststronk met speculaas en mascarpone, een simpel feestelijk dessert voor je kerstmenu. Een perfect toetje voor kerstdiner. Je hebt er geen oven voor nodig, is klaar in 30min en op voorhand te maken. Een soort van speculaas rol met frambozen en mascarpone room. Ideaal voor de feestdagen

Kerststronk met speculaas en mascarpone

Lekker makkelijk recept voor Kerststronk met speculaas en mascarpone, een simpel feestelijk dessert voor je kerstmenu. Een toetje om mee uit te pakken op je kerstmenu. Je hebt er geen oven voor nodig, is klaar in 30min en op voorhand te maken. Een soort van speculaas rol met frambozen en mascarpone room. Ideaal voor de feestdagen
Totale tijd 30 minuten
Gang dessert
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 400 gr mascarpone
  • 60 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 200 ml slagroom
  • 100 gr frambozen (*) + extra om te decoreren
  • 21 speculaas koekjes
  • speculaaspasta

Instructies
 

  • We beginnen met het maken van de mascarpone room.
    Doe de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit los tot een gladde crème.
    Giet er dan de slagroom bij en klop op tot een stevige mousse. Zet de kom even in de koelkast.
  • Maak je werkoppervlak nu een beetje vochtig en leg daarop 2 grote vellen plasticfolie op elkaar. Zo gaat de folie niet schuiven.
    Gebruik echt 2 vellen op elkaar voor de stevigheid.
  • Maak nu 3 rijen van 7 koekjes. Leg ze met de langste kant naar je toe.
  • Smeer nu een deel van de mascarpone room op de koekjes. Smeer mooi egaal uit. Alle speculaas moeten mooi egaal bedekt zijn.
    Leg nu weer 7 koekjes bovenop de linkste rij en ook 7 koekjes bovenop de rechtste rij zodat de middenstrook helemaal vrij is. In de middenstrook smeer je nog wat extra mascarpone room en verdeel hierover de frambozen. Schep ook boven de frambozen nog wat van de room en smeer egaal uit.
    Smeer nu ook bovenop de linkse en rechtse rij speculaas een egaal laagje mascarpone room. Het is oke dat de middenstrook ietwat boven de linkse en rechtste rij uitsteekt.
    TIP! Het is normaal dat je nu nog een ruime hoeveelheid mascarpone room overhebt. Hiermee gaan we zo dadelijk de gehele buitenkant insmeren.
  • Nu gaan we met behulp van de plasticfolie de stronk gaan vormen.
    Neem nu folie links en rechts vast en trek naar binnen zodat er met de koekjes een driehoek ontstaat.
    Aan de bovenkant zal je zien dat er gaten zijn in de room. Je kan daarom een beetje van de room in een spuitzak doen en in deze gaten spuiten.
  • Smeer nu de gehele buitenkant in met de room. Dit mag een royale laag zijn.
    Spreid mooi egaal uit. Dit gaat het best met de botte kant van een mes.
    Schuif de stronk met behulp van de folie op een plank.
    Zet dan voor een paar uur in de koelkast zodat deze goed kan opstijven.
  • Zet de stronk zo'n 30min alvorens te serveren in de diepvries. Zo kan je de stronk netjes op een serveerplank schuiven en de plasticfolie verwijderen. Misschien zal je de kantjes moeten bijwerken.
    Smelt dan nog wat speculaaspasta en giet deze over de stronk. Omdat deze goed goed koud is, gaat de pasta meteen opstijven.
    Werk nog af met frambozen
    Smakelijk

Notities

(*) deze tijd kies ik altijd voor diepvries frambozen. Deze gaan veel meer smaak hebben en veel goedkoper. Je hoeft de diepvries frambozen niet te ontdooien. 
Trefwoord dessert, feestdagen, feestmenu, frambozen, kerstdessert, kerstdiner, kerstmenu, kerstmis, klaar in 30min, mascarpone, no bake, snel klaar, speculaas, speculaaspasta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.