Kerststronk met speculaas en mascarpone, een lekker makkelijk dessertje om kerstmenu feestelijk mee af te sluiten. Een kerstbûche waar je geen oven voor nodig hebt en is klaar in amper 30min. Hoe goed klinkt dat! Perfect voor tijdens de feestdagen. De biscuit wordt vervangen door speculaas koekjes. En ook geen zware crème au beurre vulling, wel een heerlijke luchtige mascarpone room. De frambozen binnenin zorgen voor de frisse toets. Je gaat heel wat wow’s horen als je deze op tafel tovert. Zonder dat je het jezelf moeilijk hoeft te maken. En ja, je kan deze eenvoudig op voorhand maken.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes voor de feestdagen? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of nog meer ideetjes nodig voor je kerstmenu? Ga dan zeker deze simpele receptjes eens bekijken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Kerststronk met speculaas en mascarpone?
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille
- Slagroom
- Speculaas koekjes
- Frambozen
- Speculaaspasta
Hoe maak je deze Kerststronk met speculaas en mascarpone?
Begin met het maken van de mascarpone room. Mix hiervoor eerst de mascarpone los met poedersuiker en vanille extract. Vervolgens giet je er de slagroom bij en klop op tot een stevige mousse. Zet even in de koelkast.
Vervolgens leg je twee grote vellen plasticfolie op elkaar op een ietwat vochtig werkoppervlak (zo gaat het niet schuiven). Leg hierop 3 rijen van 7 speculaasje vlak tegen elkaar. De lange kant van het koekje naar je toe. Smeer heel het koek oppervlak egaal in met wat mascarpone room.
Leg nu weer 7 koekjes bovenop de linkste rij en ook 7 koekjes bovenop de rechtste rij zodat de middenstrook helemaal vrij is. In de middenstrook smeer je nog wat extra mascarpone room en verdeel hierover de frambozen. Schep ook boven de frambozen nog wat van de room en smeer egaal uit. Smeer nu ook bovenop de linkse en rechtse rij speculaas een egaal laagje mascarpone room.
Neem nu beide kanten van de plasticfolie vast en vouw ietwat naar binnen. Zo krijgt de stronk een driehoekige vorm. Smeer dan volledig in met de rest van de mascarpone room. Zorg dat alles een egaal laagje krijgt.
Zet dan voor enkele uren in de koelkast. Zo’n 30 a 40min voor het serveren zet je deze best in de diepvries. Zo kan je deze makkelijker op een serveerbord of plank schuiven. Werk af met gesmolten speculaaspasta en frambozen.
Kerststronk met speculaas en mascarpone
Ingrediënten
- 400 gr mascarpone
- 60 gr poedersuiker
- 1 tl vanille extract
- 200 ml slagroom
- 100 gr frambozen (*) + extra om te decoreren
- 21 speculaas koekjes
- speculaaspasta
Instructies
- We beginnen met het maken van de mascarpone room. Doe de mascarpone, poedersuiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit los tot een gladde crème.Giet er dan de slagroom bij en klop op tot een stevige mousse. Zet de kom even in de koelkast.
- Maak je werkoppervlak nu een beetje vochtig en leg daarop 2 grote vellen plasticfolie op elkaar. Zo gaat de folie niet schuiven. Gebruik echt 2 vellen op elkaar voor de stevigheid.
- Maak nu 3 rijen van 7 koekjes. Leg ze met de langste kant naar je toe.
- Smeer nu een deel van de mascarpone room op de koekjes. Smeer mooi egaal uit. Alle speculaas moeten mooi egaal bedekt zijn. Leg nu weer 7 koekjes bovenop de linkste rij en ook 7 koekjes bovenop de rechtste rij zodat de middenstrook helemaal vrij is. In de middenstrook smeer je nog wat extra mascarpone room en verdeel hierover de frambozen. Schep ook boven de frambozen nog wat van de room en smeer egaal uit. Smeer nu ook bovenop de linkse en rechtse rij speculaas een egaal laagje mascarpone room. Het is oke dat de middenstrook ietwat boven de linkse en rechtste rij uitsteekt. TIP! Het is normaal dat je nu nog een ruime hoeveelheid mascarpone room overhebt. Hiermee gaan we zo dadelijk de gehele buitenkant insmeren.
- Nu gaan we met behulp van de plasticfolie de stronk gaan vormen.Neem nu folie links en rechts vast en trek naar binnen zodat er met de koekjes een driehoek ontstaat. Aan de bovenkant zal je zien dat er gaten zijn in de room. Je kan daarom een beetje van de room in een spuitzak doen en in deze gaten spuiten.
- Smeer nu de gehele buitenkant in met de room. Dit mag een royale laag zijn. Spreid mooi egaal uit. Dit gaat het best met de botte kant van een mes. Schuif de stronk met behulp van de folie op een plank. Zet dan voor een paar uur in de koelkast zodat deze goed kan opstijven.
- Zet de stronk zo'n 30min alvorens te serveren in de diepvries. Zo kan je de stronk netjes op een serveerplank schuiven en de plasticfolie verwijderen. Misschien zal je de kantjes moeten bijwerken.Smelt dan nog wat speculaaspasta en giet deze over de stronk. Omdat deze goed goed koud is, gaat de pasta meteen opstijven.Werk nog af met frambozenSmakelijk