Baileys tiramisu met speculaas, een lekker simpel dessert in een glaasje klaar in amper 30min dus perfect voor je kerstmenu. Een feestelijke tiramisu met extra veel koffiesmaak en speculaas. Want de combinatie koffie en speculaas is gewoon hemels. Deze versie is er eentje zonder eitje wel met alcohol. Iets wat jullie misschien niet gewend van mij zijn 😃. Maar een beetje Baileys verwerkt in een dessertje, zelfs ik kan daar niet vanaf blijven. Verwacht je aan laagjes speculaas, een heerlijke mascarpone mousse met koffie en een laagje speculaaspasta. Simpel, super snel klaar en eenvoudig op voorhand te maken.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes voor de feestdagen? Check dan zeker ook even deze receptjes. Of nog meer ideetjes nodig voor je kerstmenu? Ga dan zeker deze simpele receptjes eens bekijken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Baileys tiramisu met speculaas?
- Koffie
- Baileys of andere romige koffielikeur.
- Slagroom
- Oploskoffie
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Speculaas
- Speculaaspasta
Hoe maak je deze Baileys tiramisu met speculaas?
Zet een tas (50ml) sterke koffie en laat volledig afkoelen. Meng deze vervolgens met koffielikeur. Zet even opzij.
Doe dan de slagroom en oploskoffie in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Laat vooral niet koken. Roer goed zodat de koffie kan oplossen. Haal dan van het vuur en voeg hier ook nog wat koffielikeur aan toe. Zo kan dit mengsel sneller afkoelen.
Ondertussen doe je mascarpone en poedersuiker in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa. Giet er dan het afgekoelde slagroom-koffie mengsel bij. Dit klop je dan op tot een luchtige ietwat stevige mousse. Als dit nog iets te lopend is, zet dan voor zo’n 20min in de koelkast.
Neem vervolgens de dessert glaasjes. Dan dip je 2 speculaasjes (per glaasje) in het koffie-koffielikeur mengsel en leg op de bodem. Je zal deze misschien wat moeten breken en ze mogen ook op elkaar liggen. Schep hierop een beetje van het mascarpone mengsel gevolgd door weer 2 speculaasjes (gedipt in de koffie). Vul het glas verder op met mascarpone mengsel. Hou nog wel wat overschot zodat je er nog een laagje speculaaspasta kan overgieten. Zet dan de glaasjes in de koelkast voor minstens 1h of langer om op te stijven.
Vervolgens smelt je wat speculaaspasta au bain-marie. Giet hiervan wat bovenop de tiramisu en spreid mooi egaal uit. Zet opnieuw in de koelkast om verder op te stijven. Werk te tiramisu eventueel nog af met wat verkruimelde speculaasjes.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Baileys tiramisu met speculaas
Equipment
- 4 dessert glaasjes (of 1 grote kom)
Ingrediënten
- 50 ml sterke koffie (koud)
- 200 ml Baileys (of andere romige koffielikeur)
- 150 ml slagroom
- 1 el oploskoffie
- 300 gr mascarpone
- 40 gr poedersuiker
- +/- 16 speculaasjes
- speculaaspasta
Instructies
- Zorg ervoor dat je sterke koffie helemaal is afgekoeld. Meng deze dan met 175ml Baileys. Zet even opzij
- Doe de slagroom en oploskoffie in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje (niet koken) zodat de koffie rustig kan oplossen. Roer af en toe. Eenmaal die is opgelost, haal van het vuur. Voeg er de resterende 25ml Baileys aan toe zodat dit mengsel sneller kan afkoelen.
- Doe de mascarpone en poedersuiker in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde massa.Eenmaal het room-koffie mengsel is afgekoeld, giet dit bij de mascarpone. Klop op tot een luchtige mousse. Als deze iets te lopend is, zet dan zo'n 20min in de koelkast.
- Neem dan je glaasjes. Dip zo'n 2 speculaasjes (per glaasje) in het koffie-Baileys mengsel en leg op de bodem van het glas. Het kan zijn dat je de koekjes ietwat zal moeten breken. Je mag ze stapelen. Verdeel hierop een beetje van het mascarpone mengsel gevolgd door weer een laagje speculaas(weer 2 speculaas gedipt in het koffie mengsel). Schep hierop weer wat van het mascarpone mengsel. Zet de glaasjes zo in de koelkast om op te stijven. Reken. toch op zo'n een uurtje (mag ook langer).
- Wanneer de tiramisu ietwat is opgesteven, kan je de glaasjes nog afwerken met wat gesmolten speculaaspasta. Hiervoor smelt je de speculaaspasta au bain-marie. Zorg ervoor dat er geen water bij de pasta kan anders zal deze meteen gaan schiften. Giet wat over de tiramisu en spreid mooi egaal uit. Zet opnieuw in de koelkast om opnieuw op te stijven. TIP! Je kan de tiramisu makkelijk de dag voordien al maken.
- Werk eventueel af met nog wat verkruimelde speculaas koekjes.