Taart met koekjeskorst en blauwe bessen curd

Taart met koekjesbodem en curd van blauwe bessen-1

Je weet wat ze zeggen  “Geluk zit vaak in kleine dingen” …
Mijn hond dat een hele avond braaf met haar kopje op mijn schoot ligt …
Een fietstochtje met de boyfriend op zondagnamiddag …
Een zelfgemaakte taart die er niet alleen goed uitziet maar ook nog eens fantastisch smaakt …
Ja, dit taartje met blauwe bessen doet mij echt stralen van geluk!

Taart met koekjesbodem en curd van blauwe bessen-1

En wat het allemaal nog wat mooier maakt is de simpelheid (ja echt!) en dat je geen hele waslijst aan ingredienten nodig hebt. Allemaal simpele dagdagelijks ingredienten die misschien iedereen wel in huis heeft of die je vlug in de winkel kan vinden. Want wat kan je nu anders doen op een regenachtige zaterdag?

Taart met koekjesbodem en curd van blauwe bessen-1

De korst van deze taart bestaat uit slechts 3 ingredienten en daar komt geen kneedwerk aan te pas. Gewoon koekjes fijnmalen, mengen met boter en suiker en alvast even bakken.
Zo gemakkelijk is de korst om te maken en zo makkelijk is ook de vulling met name de curd, vergelijkbaar met een pudding maar steeds met een vruchtensmaakje. Ik denk dat iedereen wel de bekende lemon curd kent, maar hierop kan je eindeloos variëren. Zo maakte ik al een kerstversie van curd met cranberry’s (zie), een tropische versie met passievrucht (zie), een lenteversie met rabarber (zie) en nu eentje met blauwe bessen.
Gewoon onbeschrijfelijk hoe heerlijk die zoete krokante koekjesbodem met daarbij de frisse curd van blauwe bessen is, gewoon proberen zou ik zeggen!

Taart met koekjesbodem en curd van blauwe bessen-1

Ingrediënten korst

  • 170gr droge koekjes (type Maria koekjes of sprits)
  • 3el suiker
  • 80gr boter (gesmolten)

Ingrediënten blauwe bessen curd

  • 200gr blauwe bessen
  • 120ml citroensap
  • 3 eierdooiers
  • 1 ei
  • 150gr suiker
  • 55gr boter (in blokjes)

Bereidingswijze

Begin met het maken van de curd.
Doe de blauwe bessen en citroensap in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook.
Laat zachtjes sudderen tot de bessen allemaal zijn open gesprongen.
Haal door een zeef en vang het sap op.
Giet het sap terug in een pannetje en laat even afkoelen.

Doe ondertussen de 3 eierdooiers, het ei en suiker in een mengkom en klop even los.
Zet het pannetje met het sap op een zacht vuurtje.
Schep enkele eetlepels sap bij het ei-suikermengsel, roer even los. Giet nu dit gehele mengsel bij het sap in pannetje. Zet het vuur hoger en blijf roer met een garde tot de curd is ingedikt tot de dikte van pudding/yoghurt.
Haal van het vuur, voeg hierbij de blokjes boter en roer tot de boter gesmolten is.
Giet de curd in een kom en leg een vel plasticfolie direct op de curd zodat er geen velletje op kan komen.
Laat de curd afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Voor de bodem, maal de koekjes fijn en meng met de gesmolten boter en suiker.
Neem een ingevette taartvorm en stort het koekjesmengsel hierin, duw goed aan voor de bodem en randjes.
Bak de bodem alvast 12min in de oven.
Haal uit de oven laat even afkoelen.

Taart met koekjesbodem en curd van blauwe bessen-1

Eenmaal curd en taartbodem zijn afgekoeld, kan je de taartbodem opvullen met de curd.
Bak dit nog 10min in de oven op 170 graden.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te serveren.
Tip! Om te serveren, werk de taart af met extra blauwe bessen

Taart met koekjesbodem en curd van blauwe bessen-1

Smullen maar!
+
Heb je dit taartje zelf gemaakt, laat mij gerust weten wat je ervan vond (vind ik altijd leuk)!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

1 thought on “Taart met koekjeskorst en blauwe bessen curd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.