Grieperig hoofd en lichaam en toch deze waanzinnig lekkere (en redelijk goed uitziende) cake met kokos, passievrucht curd & roomkaas glazuur in elkaar kunnen flansen … dat is ofwel “zo zot als een deur” ofwel is de cake zo makkelijk te maken dat het zelfs met een grieperig “lijft” lukt. Jullie denken waarschijnlijk het eerste, toch is het de tweede optie (met een tikkeltje zottigheid).
Je leest het dus goed, deze stapelcake is echt “appeltje-eitje” om te maken en je hoeft echt geen handige “keukenprins(es)” te zijn. Zelf ben ik dan wel een “kook en bakfreak”, handig ben ik totaal niet.
Het geheim in het maken ervan zit in de voorbereiding. Mijn motto is dan ook “Preparation is the key to succes”.
De cake maak je best 1 dag op voorhand zodat deze kan uitharden voor een stevige stapelcake. Hetzelfde geldt ook voor de tropische passievrucht curd, deze moet kunnen afkoelen en opstijven.
Wanneer je de cake dan gaat samenstellen, hoef je nog even de glazuur mixen en je kan gaan stapelen. In het receptuur hieronder geef ik je de ultieme tips voor een perfect stapelcake.
Oh ja, heb ik trouwens al gezegd dat de kokoscake in combinatie met de passievrucht curd echt de ultieme smaakcombinatie is!
Ingrediënten cake
- 405gr zelfrijzende bloem
- 225gr boter (op kamertemperatuur)
- 400gr suiker
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 360ml kokosmelk
- vanille essence
Extra > 3 springvormen van +/- 18cm of gebruik 1 springvorm van ongeveer 22cm + bakpapier
Ingrediënten passievrucht curd
- 100gr boter
- 60ml passievrucht vruchtvlees (ongeveer 5 stuks)
- 3el citroensap
- 200gr suiker
- 4 eidooiers
Ingrediënten roomkaas glazuur
- 190gr boter (op kamertemperatuur)
- 300gr roomkaas (op kamertemperatuur)
- 100gr poedersuiker
Bereidingswijze cake
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Vet de springvorm(en) in en bedek de bodem met bakpapier.
Mix de boter even los tot ze mooi luchtig en romig is.
Voeg dan de suiker en vanille essence toe en mix even los. Je krijgt nu een ietwat korrelig effect.
Doe hierbij dan één voor één de eieren en eidooiers en mix steeds goed alvorens je het volgende ei toevoegt. Schraap tijdens het mixen af en toe de zijkanten los.
Voeg in porties de bloem toe en giet als laatste de kokosmelk bij het deeg. Mix tot even tot een mooi glad deeg.
Gebruik je 3 springvormen, verdeel dan mooi gelijk het deeg over de springvormen.
Bak de cakes ongeveer 30min in de oven (als je het deeg in slechts 1 vorm bakt, check dan na 50 a 60min de gaarheid).
Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bereidingswijze curd
De curd dien je au-bain-marie te bereiden.
Vul dus een iets grotere pot met water (niet volledig vol) en breng aan de kook.
Doe in een iets kleinere pot (die in de grotere pot met water past) het vruchtvlees van de passievrucht, suiker, citroensap en eidooiers. Zet deze pot in de pot met water, zorg dat het water niet overloopt.
Zet het vuur iets zachter.
Roer de ingredienten los. Probeer regelmatig te roeren zodat de curd kan indikken.
Het duurt ongeveer 10 a 15min tot de curd goed en ietwat is ingedikt.
Je kan dit testen door een houten lepel even in de curd te dopen, op de achterkant maak je een streep met je vinger en de zijkanten moeten mooi blijven zitten.
Doe de boter in een kommetje en giet hierover de curd.
Roer los tot de boter is gesmolten.
Leg dan direct een stuk plasticfolie direct op de curd en laat volledig afkoelen.
Bereidingswijze glazuur + afwerking
Doe de boter en roomkaas in een mengkom.
Mix mooi los en romig
Voeg de suiker toe en mix nog even tot alles is gemengd.
Tip > doe ongeveer 1/3 van dit mengsel in een spuitzak om een rand te spuiten op de onderste en middelste cake. De rand zal er dan voor zorgen dat de curd niet gaat uitlopen.
Neem de eerste cake, spuit rondom een dikke rand glazuur. Vul op met de curd (vul niet tot de rand anders zal hij zeker uitlopen).
Leg hierop de tweede cake ( druk iets aan, niet te hard) en doe hetzelfde. Spuit rondom een dikke rand glazuur en vul op met de curd. Leg hierop de derde cake.
Besmeer de cake nu helemaal met de glazuur. Ik heb niet al te veel glazuur op de cake gesmeerd voor een ietwat “naked” uitzicht.
Als je maar met 1 springvorm hebt gewerkt, snij dan de cake doormidden.
Ook hier hetzelfde, spuit rondom een dikke rand glazuur, vul op met de curd en leg hierop het bovenste gedeelte van de cake.
Besmeer volledig met het glazuur.
Zet de cake 1 a 2h koel zodat de cake en glazuur terug wat kunnen uitharden.
Smakelijk!