We zijn eind november dus het wordt echt wel stilletjes aan tijd om aan die kerstmenu te denken. Ik sta alvast paraat om jullie te overladen met lekkere en vooral makkelijke feestelijke receptjes. Ik begin alvast met de belangrijkste gang van het menu meer bepaald het dessert 😃. Wat had je nu anders van mij verwacht? Voor het toetje gaan we de Italiaanse tour op met deze heerlijke semifreddo met cranberry’s. Een lekker fris kerstdessert dat je volledig op voorhand kan maken en daar houden we van met de feestdagen!
Wat is nu eigenlijk een semifreddo? Letterlijk vertaald betekend dit “half koud”, het is eigenlijk een bevroren mousse. Je zou ook wel eens kunnen zeggen zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine en zonder dat één blok ijs vormt. De basis van een semifreddo bestaat uit room, eitjes en suiker. Natuurlijk kan je hier weer zelf een heleboel extraatjes aan gaan toevoegen. Ik gaf deze versie nog een extra Italiaanse toets door een combinatie van room en mascarpone te gebruiken. Met de veenbessen compote geven we dit dessertje nog een echte “Christmas touch”.
Wie semifreddo zegt, zegt ook room. Dit ingrediënt is onmisbaar in de bereiding ervan. Ik gebruikte hiervoor de 100% Belgische room van Inex. Gemaakt met weidemelk van bij ons, super smaakvol en makkelijk bruikbaar voor alle bereiding (zowel zoet als hartig).
TIP! Vorig jaar mocht ik ook een receptje ontwikkelen voor Inex voor de feestdagen. Het werd deze feestelijke en super makkelijke kerststronk. Misschien ook een leuk idee voor dit jaar!
Hoe maken we deze semifreddo met cranberry’s?
Beginnen doen we met het maken van de veenbessen compote. Doe hiervoor veenbessen in een kookpotje samen met suiker, zeste van sinaasappel en een snuifje kaneel. Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen. De cranberry’s zullen open poffen en een dikke compote vormen. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
Voor de semifreddo, hiervoor gaan we de mascarpone, room en zaadjes vanillestok eerst al even loskloppen tot een dikke crème. We voegen hier ook nog de zaadjes van een vanillestok aan toe. Zet even opzij.
Breng een kookpot met water aan de kook, we gaan namelijk een au bain-marie vormen. Doe de eieren en suiker in een hittebestendige kom die bovenop de kookpot met warm water past. Mix dit met een handmixer zo’n 3min bleek en luchtig. Vervolgens haal je de kom uit de bain-marie. Mix nog eens zo’n 5min op hoge snelheid tot de massa bijna verdubbelt en mooi luchtig is. Spatel in delen dit ei-suiker mengsel onder het mascarpone-room mengsel. Meng niet te lang zodat dit lekkere luchtig blijft.
Neem een beklede cakevorm en verdeel over de bodem enkele schepjes compote. Niet heel de bodem hoeft bedekt te zijn. Giet hierover een deel van de mousse, gevold door weer wat van de compote en de rest van de mousse. Zet dit voor zo’n 4h of langer in de diepvries.
TI¨P! Dit kan je dus makkelijk enkele dagen van tevoren al maken.
Serveer met wat verkruimelde koekjes (in dit geval speculaas) en eventueel nog wat extra compote.
Extra tip ! Je zou ook individuele semifreddo’s kunnen maken met behulp van een siliconen cupcake bakvorm of de vormen van Silikomart. Check de notities even voor meer info.
Semifreddo met cranberry’s
Equipment
- Rechthoekige cakevorm
- Voor individuele kleine semifreddo's > check de notities even
Ingrediënten
Compote van veenbessen
- 250 gr veenbessen (vers of diepvries)
- 75 gr suiker
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
- 1 snuifje kaneel
Semifreddo
- 250 gr mascarpone
- 400 ml room (INEX room 40%)
- 1 vanillestokje
- 3 eieren
- 135 gr suiker
Instructies
Compote van veenbessen
- Beginnen doen we met de compote van veenbessen. Doe de veenbessen, suiker, zeste van sinaasappel en snuifje kaneel in een kookpotje. Zet op het een middelhoog vuur en laat zachtje sudderen. De veenbessen zullen zachtjes beginnen open poffen. Roer regelmatig zodat je een dikke compote krijgt. Reken op zo'n 25min.Haal dan van het vuur en laag volledig afkoelen.
Semifreddo
- Begin alvast met de binnenkant te bekleden van je cakevorm met plasticfolie of bakpapier.
- Doe de mascarpone, room en zaadjes van vanillestok in een mengkom en mix dit alvast even los (met je keukenmachine of handmixer). Je moet een mooie gladde crème krijgen. Zet dit even opzij.
- Breng een pot met water aan de kook. Doe de eieren en suiker in een kom (hittebestendig) en zet deze bovenop de pot met warm water. = au bain-marieMix dit nu voor zo'n 3min tot deze licht, bleek en luchtig wordt. De suiker zal zo ook oplossen. Haal na 3min mixen de kom uit de pot met water. Mix nog eens zo'n 5min tot dit bijna verdubbelt is in volume.
- Giet een derde van dit ei-suiker mengsel bij het room mengsel en meng voorzichtig met een spatel. Doe hetzelfde met de rest van het ei-suiker mengsel. Meng niet te lang aangezien dit lekker luchtig dient te zijn.
- Neem je beklede cakevorm en verdeel enkele eetlepels van de compote over de bodem. Deze hoeft niet helemaal bedekt te zijn, gewoon enkele schepjes. Giet hierover de helft van het room mengsel, gevolgd door weer wat van de compote en het resterende room mengsel. Het is normaal dat de compote ietwat zal zakken omwille van het gewicht. TIP! Je kan nog wat compote bewaren en deze er apart bij serveren. Zet in de diepvries voor minstens 4h of langer. Je kan dit perfect enkele dagen van tevoren reeds maken.
- Haal de semifreddo zo'n 5min voor het serveren uit de diepvries. Snij in plakken en serveer met eventueel wat extra compote en verkruimelde koekjes (in dit geval speculaas).Smakelijk!
Notities
Wat heb je hiervoor nodig? Ofwel een siliconen cupcake bakvorm (heel belangrijk, het moet siliconen zijn en geen metalen vorm). Ofwel het merk Silikomart (te koop bij Bouwhuis of à la tarte) heeft ook enkele heel leuke vormen die je hiervoor kan gebruiken.
Hoe ga je te werk? Eigenlijk gaat dit net hetzelfde in z’n werk. Je giet de panna cotta in de vormpjes maar je gebruikt geen compote. De compote gaan we gewoon bij het serveren erbij scheppen.
Bij het serveren kan je de panna cotta op een koekje leggen. Ik gebruikte hier de Parijse wafeltjes van Jules Destrooper. Ofwel maak je zelf koekjesdeeg, steek koekjes uit die net iets groter zijn dan de cupcake vormen en bak deze mooi goudbruin.