Ja, je leest het goed … een recept voor chocolade salami. Dat is geen vergissing. Bij ons is het momenteel nog iets vrij onbekend maar in Zuid-Europa is het enorm populair. De arretjescake van onze noorderburen komt hier ook vrij dicht bij in de buurt. Wat houdt deze zoete salami nu juist in? Chocolade, boter, koekjes, cacaopoeder en poedersuiker … kan niet slecht zijn he 😃. Ik voegde nog wat pistachenoten toe en wat zeste van sinaasappel, beide passen perfect bij de chocolade.
Dit receptje vraagt niet veel ingrediënten en is heel makkelijk en snel te maken. Qua originaliteit scoor je ook, het is eens wat anders dan een speculaasje of praline bij de koffie.
Ik raad aan om deze een dag van tevoren reeds te maken zo kan ie een hele nacht opstijven. Zo hoef je hem enkele nog maar in plakken te snijden de dag erna.


Hoe maken we deze chocolade salami?
We beginnen met het smelten van de chocolade en boter au bain-marie. Roer goed zodat je een mooie egale massa hebt. Haal van het vuur.
TIP! Ik gebruikte een mix van pure en melk chocolade. Je kan ook voor gewoon 1 soort kiezen.
Breek droge koekjes (Type Maria) in kleinere stukjes en hak pistachenoten grof. Doe in een mengkom samen met poedersuiker, cacaopoeder en zeste van sinaasappel. Meng al even. Giet hierover het chocolade-boter mengsel en meng goed tot een plakkerige massa.
Leg een groot stuk plasticfolie op je werkoppervlak en probeer een worst te vormen van dit mengsel. Verpak dan stevig in de plasticfolie. Rol nog even zodat de chocolade salami mooi stevig gerold is. Laat zo een nachtje opstijven in de koelkast.
Vlak voor het serveren, verwijder je de plasticfolie en wrijf de salami in met wat poedersuiker. Snij in plakjes en serveer.
TIP! Maak de salami 1 a 2 dagen van tevoren maar niet langer. De koekjes zullen dan wak worden en je wilt deze nog lekker krokant hebben


Chocolade salami
Ingrediënten
- 125 gr boter
- 80 gr pure chocolade
- 20 gr melk chocolade
- 175 gr droge koekjes Type Maria koekjes
- 75 gr pistachenoten
- 90 gr poedersuiker
- 50 gr cacaopoeder
- 1 tl zeste van sinaasappel
Instructies
- Smelt de boter samen met de chocolade au bain-marie. Roer goed.Eenmaal gesmolten en je hebt een mooie egale massa, haal van het vuur en zet even opzij.
- Breek de koekjes in kleine stukjes en hak de pistachenoten grof. Doe beide in een mengkom samen met de poedersuiker, cacaopoeder en zeste van sinaasappel. Meng goed en giet hierover het boter-chocolademengsel. Meng goed tot een plakkerige massa.
- Leg een lang stuk plasticfolie op je werkoppervlak en stort hierop het chocolade mengsel.Probeer er ietwat een worst van te vorm. Verpak dan stevig in de plasticfolie en rol nog even goed zodat de chocolade salami mooi rond en stevig gerold is. De salami dient ongeveer een diameter van zo'n 6cm te hebben. Leg in de koelkast en laat opstijven. Je kan dit best een nachtje laten opstijven zodat ie goed stevig is.
- Voor het serveren, verwijder je de plasticfolie. Wrijf de salami nog een beetje in met poedersuiker en snij er dan plakjes van.