Stoofpotje met kip

Dit stoofpotje met kip is perfect voor op je kerstmenu. Het heeft veel weg van een vol-au-vent, enkel nog een beetje feestelijker. Dit makkelijke receptje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Een lekker makkelijk en budgetvriendelijk gerechtje voor tijdens de feestdagen.
Naar recept gaan

Dit stoofpotje met kip heeft heel veel weg van de bekende vol-au-vent. Je hebt de stukjes kip in een heerlijke witte saus alsook het bladerdeeg is aanwezig. Dus het heeft heel veel weg van een koninginnenhapje. Echter is deze versie iets feestelijker gepresenteerd en we voegen ook groentjes toe aan dit stoofpotje. Dit makkelijke receptje is wederom het bewijs dat we met de feestdagen niet altijd naar fancy dure ingrediënten hoeven te grijpen. Met een lekker sappig stukje kip, in dit geval de dijen kan je even goed super smaakvol en feestelijk gerechtje op tafel toveren.

Ik heb het in het verleden al een paar keer verkondigd, stoofpotjes zijn ideaal voor op je kerstmenu! Ze zijn ideaal voor als je toch wel voor een grote groep dient te koken. De grootste troef vind ik, is dat je deze makkelijk op voorhand al kan maken. Dit stoofpotje van kip kan je perfect de dag voordien al maken, ik zou zelf zeggen “moet” maken. Met een nachtje staan wordt deze er alleen maar beter op. Plus je maakt het jezelf alleen maar gemakkelijk want dan hoef je het enkel nog maar op te warmen.

Serveer met kroketten, frietjes of puree en iedereen is “tevree”! 😃 Ook een appeltje gevuld met veenbessen zou hier perfect bij passen.

TIP! Je kan de kip ook perfect vervangen door parelhoen of fazant.
TIP! Ik voegde deze keer geen gehaktballetjes toe maar dat zou je ook nog kunnen toevoegen.

Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes

Dit stoofpotje met kip is perfect voor op je kerstmenu. Het heeft veel weg van een vol-au-vent, enkel nog een beetje feestelijker. Dit makkelijke receptje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Een lekker makkelijk en budgetvriendelijk gerechtje voor tijdens de feestdagen.

Hoe maken we dit stoofpotje met kip?

We gaan beginnen met het garen van de kippendijen (best met bot) in kippenbouillon. Breng hiervoor kippenbouillon aan de kook, leg er vervolgens de kippendijen in samen met een takje tijm en rozemarijn. Laat zachtjes sudderen tot het vlees mooi gaar is. Haal de gare kip uit de bouillon en laat ietwat afkoelen zodat je het vlees mooi kan plukken. Zeef de bouillon en zet opzij.
TIP!! Dit kan je makkelijk reeds 2 dagen van tevoren maken. Bewaar de stukjes kip als de bouillon afgedekt in de koelkast.
TIP!! Je kan je eigen kippenbouillon maken maar ik hou van gemakkelijkheid en gebruikte hiervoor gewoon blokjes kipbouillon.

Nu kunnen we het stoofpotje of de feestelijke vol-au-vent gaan maken. Smelt een klontje boter en stoof hierin fijngehakte sjalot, prei en champignons aan voor zo’n 5min. Roer regelmatig zodat de sjalot niet te bruin wordt. Voeg er vervolgens kleine blokjes knolselder aan toe en laat nog eens enkele minuten mee bakken. Strooi er bloem over, roer los en laat een minuutje bakken. Giet er een deel van de bouillon over en roer goed zodat deze ietwat begint in te dikken. Voeg nog eens deel bouillon toe samen met wat fijngehakte rozemarijn en tijm. Laat nu zachtjes sudderen zodat de groentjes mooi kunnen garen.

Als laatste voeg je nog wat room en wat peper en zout voor smaak toe. Nu kan je ook de stukjes kip gaan toevoegen, roer heel kort en laat nog even doorwarmen. Roer nu niet te veel meer anders worden de stukjes kip kleiner.
TIP! Dit kan je perfect de dag voordien al maken. Bij het opwarmen voor het serveren, kan je dan nog wat overgebleven bouillon toevoegen zodat de saus terug iets lopender wordt.

Serveren doen we natuurlijk met een bladerdeegkoekje. Steek vormpjes uit het bladerdeeg (rondjes, sterren, ….). Leg deze op een beklede bakplaat, wrijf in met wat losgeklopt ei en bak mooi goudbruin in de oven. Dit doe je best pas op het laatste. Bladerdeeg is op z’n lekkerst als het net gebakken is.

Serveer het stoofpotje met het bladerdeegkoekje en eventueel wat kroketten, frietjes of puree.

Dit stoofpotje met kip is perfect voor op je kerstmenu. Het heeft veel weg van een vol-au-vent, enkel nog een beetje feestelijker. Dit makkelijke receptje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Een lekker makkelijk en budgetvriendelijk gerechtje voor tijdens de feestdagen.
Dit stoofpotje met kip is perfect voor op je kerstmenu. Het heeft veel weg van een vol-au-vent, enkel nog een beetje feestelijker. Dit makkelijke receptje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Een lekker makkelijk en budgetvriendelijk gerechtje voor tijdens de feestdagen.

Stoofpotje met kip

Dit stoofpotje met kip is perfect voor op je kerstmenu en kerstdiner. Het heeft veel weg van een vol-au-vent, enkel nog een beetje feestelijker. Dit makkelijke receptje kan je makkelijk de dag voordien al maken. Een lekker makkelijk en budgetvriendelijk gerechtje voor tijdens de feestdagen.
Gang Hoofdgerecht
Porties 6

Ingrediënten
  

 • 1 l kippenbouillon
 • 1 takje tijm
 • 1 takje rozemarijn
 • 8 kippendijen (voorkeur met bot)
 • 2 klontjes boter
 • 1 (grote) sjalot
 • 1 prei
 • 1/2 knolselder
 • 250 gram champignons
 • 40 gr bloem
 • 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
 • 1/2 tl tijm (*)
 • 120 ml room
 • 1 vel bladerdeeg

Instructies
 

 • Beginnen doen we met het garen van de kippendijen.
  Doe de kippenbouillon in een ruime kookpot en breng aan de kook.
  Als dit kookt, leg voorzichtig de kippendijen in de bouillon en voeg ook het takje tijm en rozemarijn toe. Breng opnieuw aan de kook en laat dan heel zal zachtjes sudderen, vooral niet meer laten koken. Reken op ongeveer 30 a 40min alvorens de kippendijen gaar zijn.
  Als deze gaar zijn, schep uit de kookpot en laat afkoelen. Als deze lauw zijn dan is het de makkelijkste manier om deze in kleinere stukjes te "plukken". Maak de stukjes niet te klein, je wilt deze nog kunnen proeven. Bewaar de stukjes kip afgedekt in de koelkast.
  Zeef de bouillon en zet apart.
  TIP!! Dit kan je makkelijk 2 dagen van tevoren al doen. Bewaar de bouillon dan afgedekt in de koelkast.
 • Nu gaan we het stoofpotje maken.
  Pel de sjalot en hak fijn.
  Was de prei en hak fijn.
  Schil de knolselder en hak in kleine gelijke blokjes.
  Maak de champignons proper en snij in plakjes.
  Verwarm ondertussen ook de kippenbouillon.
 • Verhit een ruime stoofpot met 2 klontjes boter.
  Voeg de sjalot, prei en champignons toe en bak voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat de sjalot niet te bruin wordt.
  Doe er vervolgens de blokjes knolselder bij en laat nog eens zo'n 3min mee bakken.
  Strooi de bloem over de groentjes, roer even en laat een minuutje mee bakken. Begin met zo'n 250ml bouillon toe te voegen en roer goed (met een garde) zodat dit ietwat begint in te dikken. Giet er vervolgens nog eens zo'n 500ml bouillon bij en laat nu zachtjes sudderen voor zo'n 10 a 15min zodat de groentjes kunnen garen. Doe er ook de fijngehakte rozemarijn en tijm bij.
  Giet er nu de room bij en breng verder op smaak met peper en zout.
  Voeg de stukjes kip toe en laat nog kort doorwarmen. Eenmaal je de kip hebt toegevoegd, roer niet te veel meer anders gaan de stukjes nog kleiner worden door het roeren.
  TIP! Dit kan je perfect de dag voordien al maken. Dan hoef je enkel voor het serveren alles nog even op te warmen. Voeg eventueel nog wat resterende bouillon toe om het terug iets lopender te maken
 • Afwerken doen we met een bladerdeeg koekje. Je kan uit het vel bladerdeeg gewone rondjes uitsteken of gebruik bijvoorbeeld een ster uitsteker.
  Leg deze op een beklede bakplaat, wrijf in met wat losgeklopt ei en bak deze mooi goudbruin in de oven (ongeveer 10min). Dit zou ik op het laatste gewoon even afbakken. Bladerdeeg is het lekkerste als het net uit de oven komt.
  Serveer het stoofpotje met het bladerdeegkoekje en eventueel kroketten, frietjes of puree.
  Smakelijk

Notities

(*) Ben geen fan van tijm. Laat deze dan weg of vervang door gedroogde dragon. Dragon gaat ook perfect samen met kip.
 
Trefwoord bladerdeeg, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstmis, kerstrecept, kip, knolselder, prei, Stoofpotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.