Ga terug
Deze semifreddo met cranberry's is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Super makkelijk en snel te maken en bovendien moet je deze op voorhand al maken. Een heerlijke bevroren mousse waar je geen ijsmachine voor nodig hebt in combinatie met een frisse compote van veenbessen.

Semifreddo met cranberry's

Deze semifreddo met cranberry's is het ideale dessert voor op je kerstmenu. Super makkelijk en snel te maken en bovendien moet je deze op voorhand al maken. Een heerlijke bevroren mousse waar je geen ijsmachine voor nodig hebt in combinatie met een frisse compote van veenbessen.
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • Rechthoekige cakevorm
  • Voor individuele kleine semifreddo's > check de notities even

Ingrediënten
  

Compote van veenbessen

  • 250 gr veenbessen (vers of diepvries)
  • 75 gr suiker
  • 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
  • 1 snuifje kaneel

Semifreddo

  • 250 gr mascarpone
  • 400 ml room (INEX room 40%)
  • 1 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 135 gr suiker

Instructies
 

Compote van veenbessen

  • Beginnen doen we met de compote van veenbessen.
    Doe de veenbessen, suiker, zeste van sinaasappel en snuifje kaneel in een kookpotje. Zet op het een middelhoog vuur en laat zachtje sudderen. De veenbessen zullen zachtjes beginnen open poffen. Roer regelmatig zodat je een dikke compote krijgt. Reken op zo'n 25min.
    Haal dan van het vuur en laag volledig afkoelen.

Semifreddo

  • Begin alvast met de binnenkant te bekleden van je cakevorm met plasticfolie of bakpapier.
  • Doe de mascarpone, room en zaadjes van vanillestok in een mengkom en mix dit alvast even los (met je keukenmachine of handmixer). Je moet een mooie gladde crème krijgen. Zet dit even opzij.
  • Breng een pot met water aan de kook.
    Doe de eieren en suiker in een kom (hittebestendig) en zet deze bovenop de pot met warm water. = au bain-marie
    Mix dit nu voor zo'n 3min tot deze licht, bleek en luchtig wordt. De suiker zal zo ook oplossen.
    Haal na 3min mixen de kom uit de pot met water. Mix nog eens zo'n 5min tot dit bijna verdubbelt is in volume.
  • Giet een derde van dit ei-suiker mengsel bij het room mengsel en meng voorzichtig met een spatel. Doe hetzelfde met de rest van het ei-suiker mengsel. Meng niet te lang aangezien dit lekker luchtig dient te zijn.
  • Neem je beklede cakevorm en verdeel enkele eetlepels van de compote over de bodem. Deze hoeft niet helemaal bedekt te zijn, gewoon enkele schepjes. Giet hierover de helft van het room mengsel, gevolgd door weer wat van de compote en het resterende room mengsel. Het is normaal dat de compote ietwat zal zakken omwille van het gewicht.
    TIP! Je kan nog wat compote bewaren en deze er apart bij serveren.
    Zet in de diepvries voor minstens 4h of langer. Je kan dit perfect enkele dagen van tevoren reeds maken.
  • Haal de semifreddo zo'n 5min voor het serveren uit de diepvries. Snij in plakken en serveer met eventueel wat extra compote en verkruimelde koekjes (in dit geval speculaas).
    Smakelijk!

Notities

Bij bovenstaand recept, heb ik een gewoon klassiek rechthoekige cakevorm gebruikt. Zoals je kan zien kan je ook kleine individuele semifreddo's maken. 
Wat heb je hiervoor nodig? Ofwel een siliconen cupcake bakvorm (heel belangrijk, het moet siliconen zijn en geen metalen vorm). Ofwel het merk Silikomart (te koop bij Bouwhuis of à la tarte) heeft ook enkele heel leuke vormen die je hiervoor kan gebruiken. 
Hoe ga je te werk? Eigenlijk gaat dit net hetzelfde in z'n werk. Je giet de panna cotta in de vormpjes maar je gebruikt geen compote. De compote gaan we gewoon bij het serveren erbij scheppen. 
Bij het serveren kan je de panna cotta op een koekje leggen. Ik gebruikte hier de Parijse wafeltjes van Jules Destrooper. Ofwel maak je zelf koekjesdeeg, steek koekjes uit die net iets groter zijn dan de cupcake vormen en bak deze mooi goudbruin. 
Trefwoord dessert, feestdagen, feestmenu, gemakkelijk dessert, ijs zonder machine, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, mascarpone, semifreddo, veenbessen