Puddingtaart met citrus en gember

Puddingtaart met citrus en gember

Een op en top feestelijk taartje ideaal om mee uit te pakken tijdens de feestdagen! Met de feestdagen mag het toch net dat tikkeltje meer zijn en dat tikkeltje meer is deze puddingtaart met citrus en gember zeker. Het vraagt misschien wat meer stappen maar dat ben je eenmaal vergeten na die eerste hap. Wat dat je van een heerlijke krokante korst gevuld met een smeuïge pudding die op smaak wordt gebracht door gember en citrus. En als afwerking een simpele mascarponecrème en gekonfijte citrus. Op en top feestelijk, op en top uitpakken en op en top yumminess!

Puddingtaart met citrus en gember

Een taartje dat je volledig op voorhand al kan maken, de dag voordien zelfs.
Altijd handig met de feestdagen!

Puddingtaart met citrus en gember

Tips >
>Wil je nu niet zelf de korst maken, dan kan je ook perfect taartdeeg van de winkel meebrengen
>>Geen zin om gekonfijte citrus te maken (nochtans niet zo moeilijk of tijdrovend) dan kan je de taart ook gewoon serveren met verse partjes sinaasappel en pompelmoes.
>>>Je kan zowel de korst, vulling en gekonfijte citrus de dag voordien al maken

Puddingtaart met citrus en gember

Ingrediënten korst

  • 240gr boter/margarine (koud)
  • 2el suiker
  • 280gr patisseriebloem
  • 230gr zure room
  • Extra : taarvorm van +/- 20 a 22cm

Ingrediënten vulling + topping

  • 500ml melk
  • 1 stukje gember (+/- 5cm)
  • Zeste van halve sinaasappel + 1tl fijngeraspt
  • Zeste van halve citroen + 1tl fijngeraspt
  • 100gr suiker
  • 4 eigelen
  • 1/2tl vanille essence
  • 45gr maizena
  • 1 blaadje gelatine
  • 200gr mascarpone
  • 100ml room
  • 50gr poedersuiker
  • 1el citroensap
  • Optioneel : 1el gembersiroop

Ingrediënten gekonfijte citrus

  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 200gr suiker
  • 175ml water

Bereidingswijze

Voor de korst.
Doe de bloem, suiker en koude boter in kleine blokjes in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix tot je fijne kruimels hebt.
Voeg de zure room toe en mix/kneed tot je een mooie deegbal krijgt. Is het deeg nog iets te droog voeg dan een heel klein beetje koud water toe.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
*
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet en bebloem je taartvorm in.
Rol het deeg uit op een stuk bakpapier (dikte van zo’n 3 a 4 mm). Met behulp van het bakpapier kan je het deeg in de taartvorm leggen. Duw goed aan en snij het overtollige deeg weg.
Bak het deeg eerst zo’n 15min blind, verwijder dan het bakpapier en baklinzen/knikkers en bak nog eens zo’n 10min tot de korst mooi goudbruin gebakken is. Laat volledig afkoelen en ontvorm dan.

Voor de vulling
Snij de gember in grove stukjes.
>Doe de melk in een kookpotje en voeg de stukjes gember toe samen met de grove zeste van citroen en sinaasappel. Verhit de melk tot net onder het kookpunt. Laat dit nu infuseren, des te langer des te meer smaak. Je kan dit al een dag op voorhand doen.
>Eenmaal genoeg geïnfuseerd, verhit de melk dan terug tot net onder het kookpunt.
>Week het blaadje gelatine in koud water.
>Ondertussen klop de eigelen los samen met de suiker en vanille essence. Voeg de maizena toe en meng goed. Giet een beetje van de melk bij dit papje, meng goed en giet het papje in de kookpot bij de rest van de melk. Breng zachtjes al roerend aan de kook. Laat zo’n 1min doorkoken (blijven roeren). Haal dan van het vuur en voeg de zeste van citroen, sinaasappel en uitgeknepen blaadje gelatine toe. Meng goed.
>Giet de pudding in een kom en dek af met plasticfolie. Leg de folie direct op de pudding dit zal voorkomen dat er een velletje op de pudding komt.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur
>Eenmaal op kamertemperatuur, roer de pudding los en schep de pudding in de taartvorm.
>Laat minstens 2h of langer opstijven in de koelkast

Voor de gekonfijte citrus
Snij de citroen, limoen en sinaasappel in heel dunne plakjes.
Doe het water en suiker in een ruime pan en breng aan de kook.
Voeg de plakjes citrus toe en laat 20min zachtjes sudderen.
Zet het vuur uit en laat de citrus plakjes afkoelen in de siroop.
Leg dan de plakjes citrus op een taartrooster om uit te lekken.

Vlak voor het serveren.
Doe de mascarpone en poedersuiker in een mengkom en klop even los.
Voeg de room toe samen met het citroensap en gembersiroop en klop mooi stevig op.

Werk de taart af met de mascarponecrème en de plakjes gekonfijte citrus.

Smakelijk!

Nog meer inspiratie nodig voor je Kerstmenu? Check dan zeker ook even deze receptjes >

Puddingtaart met citrus en gember



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.