December … niet de meest lichtste maand van het jaar 😀
Sinterklaas & de feestdagen, hoef ik nog meer te zeggen? We gaan van de zalige zoetigheden van de Sint naar de feestmenu’s van Kerst & Nieuwjaar. Een “mousseje” hier een rijkelijk sausje daar, een stevige Kerstbuche, een gezellige fondue … licht kan je dat allemaal niet noemen. Maar met deze sla wraps met zalm start je alvast je feestmenu licht & lekker!
Een hapje dat je trouwens ook perfect gewoon doordeweeks op tafel kan toveren. Lekker veelzijdig, daar hou ik wel van.
Een hapje dat ook weer alles heeft waar ik naar zoek tijdens de feestdagen namelijk lekker en super smaakvol EN volledig of zo goed als volledig op voorhand te maken.
Een hapje met een heerlijke combi van de krokante romaine sla, een lekker stukje kruidig gebakken zalm, wat geroosterde avocado, wat zuurte van de gepekelde ui en een licht pittig chilisausje. Ja, dit hapje heeft het gewoon allemaal!
Tip ! De zalm kan je zowel koud als warm serveren in de slakuipjes.
Ingrediënten (voor 4 a 5 personen)
- 400gr verse zalmfilet
- 2el vers citroensap
- 1tl chilipoeder
- 1/2tl gerookt paprikapoeder
- 1/2tl oregano
- 100gr griekse yoghurt
- 2el zoete chilisaus
- 1 avocado
- 1 a 2 baby romaine sla
- Peper en zout
- Olijfolie
Ingrediënten gepekelde ui
- 1 rode ui
- 125ml azijn
- 1,5el suiker
- 1kl zout
- 1/4tl peperkorrels
Bereidingswijze
Voor de gepekelde ui, deze kan je makkelijk al een weekje op voorhand maken.
Pel de ui en snij in dunne reepjes.
Doe de azijn, suiker, zout en peperkorrels in een kookpotje en breng aan de kook. Als dit eenmaal kookt, voeg de rode ui toe en laat zo’n 2min mee koken.
Giet dan in een bokaal (met deksel) en sluit deze. Laat afkoelen op kamertemperatuur en bewaar dan in de koelkast.
Het dipsausje kan je al makkelijk een paar uur op voorhand maken.
Meng daarvoor de yoghurt met de zoete chilisaus en een snuifje zout. Meng goed, dek af en zet in de koelkast.
Voor de zalm
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de zalm in een ovenschaal.
Meng 3el olijfolie met het citroensap, chilipoeder, paprikapoeder, oregano en snuifje zout. Wrijf hiermee de zalm in en bak deze voor zo’n 12 a 15min (afhankelijk van de dikte + hoe je de zalm zelf graag eet).
Tip > Je kan de zalm zowel warm, lauw als koud serveren op de wrap.
Vlak voor het serveren, halveer je de avocado, verwijder de pit en snij in dunne plakjes.
Verhit een (grill)pan op hoog vuur met een scheutje olijfolie en bak hierin heel kort de avocado.
Vul de blaadjes sla met een beetje zalm, een plakje avocado en wat gepekelde ui (deze kan je er ook apart bij serveren). Serveer direct met de chilisaus.
Smakelijk