Clafoutis met rabarber en bessen

Lekker makkelijk recept voor Clafoutis met rabarber en bessen, een snel en makkelijk nagerecht. Heerlijk Frans gebak waarvan ik nu een taart heb gemaakt. Super simpel gebak, normaal met kersen maar nu met frisse rabarber en bessen.
Naar recept gaan

Clafoutis met rabarber en bessen, een heerlijk frans dessert met een leuke twist. Een super makkelijk dessertje uit de Franse keuken dat wat weg heeft van pudding of dikke pannenkoek maar dan gebakken in de oven. Een klassieke clafoutis wordt gemaakt met kersen. Ik maakte nu een versie met rabarber en bessen, de perfecte combinatie van fris en zoet. Ik maakte er een taart van door het clafoutis mengsel in taartdeeg (zelfgemaakt of zelf gekocht) te gieten. Zo krijgt dit dessertje nog een lekkere krokante toets.

TIP! Je hoeft natuurlijk het taartdeeg niet te gebruiken en gewoon voor 100% clafoutis te gaan.

Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met rabarber? Check dan zeker ook deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor Clafoutis met rabarber en bessen, een snel en makkelijk nagerecht. Heerlijk Frans gebak waarvan ik nu een taart heb gemaakt. Super simpel gebak, normaal met kersen maar nu met frisse rabarber en bessen.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Clafoutis met rabarber en bessen?

  • Rabarber
  • Boter
  • Eieren
  • Melk
  • Room
  • Vanille extract
  • Patisseriebloem
  • Suiker
  • Kaneel
  • Bessen mix : vers of diepvries OF je kan deze ook met alleen maar rabarber maken

Wil je er net zoals mij een taart van maken, dan maak je nog zanddeeg of gebruik je kant-en-klaar taartdeeg.

Hoe maak je deze Clafoutis met rabarber en bessen?

Wil je er net zoals mij een taart van maken. Maak dan eerst je taartdeeg (of gebruik kant-en-klaar). Hoe je deze maakt, kan je hier vinden. Rol het deeg dan uit en bekleed er je taartvorm mee. Verwijder het overtollige deeg. Zet in de koelkast terwijl je de clafoutis vulling maakt.

Begin met de boter te smelten. Eenmaal gesmolten, laat deze ietwat afkoelen maar zorg ervoor dat de boter vloeibaar blijft. Ondertussen kan je de rabarber al in kleine stukjes snijden. Zet even opzij.

Doe dan eitjes in een mengkom en doe er melk, room en vanille extract bij. Mix of meng dit alvast even los. Giet er de gesmolten boter bij en mix opnieuw goed. Doe er bloem, suiker en kaneel bij. Mix tot een glad mengsel.

Vervolgens doe je de stukjes rabarber in de taartvorm (of in een ovenschaal) samen met de bessen. Giet er het clafoutis mengsel over. Bak dit in de oven tot de korst mooi goudbruin en krokant gebakken is en de vulling mooi stevig gebakken is.

Haal dan uit de oven en serveer ofwel lauw ofwel koud

Lekker makkelijk recept voor Clafoutis met rabarber en bessen, een snel en makkelijk nagerecht. Heerlijk Frans gebak waarvan ik nu een taart heb gemaakt. Super simpel gebak, normaal met kersen maar nu met frisse rabarber en bessen.
Lekker makkelijk recept voor Clafoutis met rabarber en bessen, een snel en makkelijk nagerecht. Heerlijk Frans gebak waarvan ik nu een taart heb gemaakt. Super simpel gebak, normaal met kersen maar nu met frisse rabarber en bessen.

Clafoutis met rabarber en bessen

Lekker makkelijk recept voor Clafoutis met rabarber en bessen, een snel en makkelijk nagerecht. Heerlijk Frans gebak waarvan ik nu een taart heb gemaakt. Super simpel gebak, normaal met kersen maar nu met frisse rabarber en bessen.
Totale tijd 1 uur
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 8

Equipment

  • 1 taartvorm +/- 24 a 25cm (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 30 gr boter
  • 1 grote tak rabarber (of 2 a 3 kleintjes)
  • 3 eieren
  • 190 ml melk
  • 190 ml room
  • 1 tl vanille extract
  • 70 gr patisseriebloem
  • 130 gr suiker
  • 1 snuifje kaneel
  • 175 gr bessen mix (vers of diepvries)

Korst (optioneel)

  • 250 gr patisseriebloem
  • 125 gr boter (koud)
  • 2 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (+/- 8 a 10gr)
  • 1 ei

Instructies
 

  • Als je net zoals mij er een taart van wilt maken, maak dan eerst het deeg (of kies voor kant-en-klaar taartdeeg)
    Doe de bloem, koude boter in kleine blokjes, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit tot een fijne kruimelige massa. Voeg dan het ei toe en mix tot je een mooie deegbal krijgt (kan toch een minuutje duren alvorens deze zich begint te vormen). Vormt het nog geen deegbal en is het nog een beetje droog, begin dan met één koffielepeltje water toe te voegen. 
  • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot zo'n 5mm dikte ongeveer. Bekleed je taartvorm ermee. Duw goed aan in de kantjes en bodem. Het kan zijn dat het deeg wat zal scheuren, duw de gaatjes en scheurtjes dan wat dicht. Snij het overtollige deeg weg. Prik enkele gaatjes in de bodem met behulp van een vork.
    Zet even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
  • Voor de clafoutis, begin met de boter te smelten. Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen (maar zorg dat dit nog vloeibaar blijft)
    Vervolgens snij je de rabarber in kleine blokjes. Zet even opzij.
  • Doe de eieren in een mengkom en giet er de melk, room en vanille extract bij. Meng of mix dit alvast even los. Doe er de gesmolten boter bij en mix opnieuw even.
    Doe er dan de bloem, suiker en kaneel bij. Mix goed tot een gladde massa.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Verdeel de rabarber en bessen over de taartvorm of een ovenschotel als je er geen taart van maakt.
    Giet er het clafoutis mengsel over.
    Bak voor zo'n 35 a 40min tot het deeg en clafoutis mooi gebakken is.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen. Je kan de taart/clafoutis zowel lauw als koud serveren.
Trefwoord bessen, clafoutis, dessert, gebak, melk, rabarber, room, snelle recepten, voor bij de koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.