Onze Belgische aardbeien, wat zijn ze toch zo lekker! Een productje van bij ons toch wel fier op te zijn. Een ingrediënt die gewoon puur al zo lekker is en waar je ook heel veel lekkers mee kan maken. Op mijn blog kan je al een heel resem aan receptje ermee vinden. Ik doe er daar nu met plezier nog eentje bij namelijk deze waanzinnig lekkere taart met aardbeienmousse. Een makkelijk receptje om de komende weken zeker eens uit te proberen. Je zal er 100% mee scoren en uitpakken!
De korst is gemaakt van een homemade kruimeldeeg. Je kan hier natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar taartdeeg voor gebruiken. Het jezelf makkelijk maken, mag altijd vind ik. De vulling is een lekkere mousse gemaakt op basis van zure room, room en heel veel aardbeitjes. Simpel, puur en gewoon super lekker!
TIP! Je kan hier ook frambozen of andere bessen voor gebruiken. Of ga voor een mis van bessen.
Hoe maken we deze Taart met aardbeienmousse?
We beginnen met het maken van het taartdeeg (of ga voor kant en klaar). Doe hiervoor patisseriebloem, suiker, vanillesuiker en kleine blokjes koude boter in een mengkom. Mix of kneed dit tot heel fijne kruimels. Voeg er het eitje aan toe en mix of kneed tot een mooie deegbal. Vormt deze nog geen deegbal en is het nog wat te droog, voeg een koffielepeltje water toe. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat zo’n 30min opstijven in de koelkast.
Rol het deeg uit tot zo’n 5mm dikte. Bekleed er je taartvorm mee. Duw goed aan in de randjes en bodem. Het kan zijn dat het deeg wat gaat scheuren, duw of kneed deze wat dicht. Snij het overtollige deeg weg. Laat nog eens 30min opstijven in de koelkast en bak dan mooi goudbruin met bakbonen (=blind bakken). Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de mousse, doe aardbeien, aardbeienconfituur, citroensap, vanillesuiker en suiker in een steelpannetje. Zet op een zacht vuurtje en laat zo’n 10min zachtjes sudderen. Haal door een zeef en vang het sap op. Doe het sap terug in het kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg uitgeknepen geweekte blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat heel even wat afkoelen.
Klop room samen met poedersuiker stijf op. Doe de zure room in een andere mengkom en giet hierbij het aardbeien mengsel. Roer goed tot een glad mengsel. Schep er de opgeklopte room bij en meng met een spatel tot een romige gladde massa. Giet dit in de afgekoelde taartkorst en laat zo’n 4h of langer opstijven in de koelkast
Vlak voor het serveren, werk je nog af met verse aardbeien.
Taart met aardbeienmousse
Equipment
- 1 taartvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
Taartdeeg
- 250 gr patisseriebloem
- 125 gr boter (koud)
- 2 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker (= +/- 10gr)
- 1 ei
Aardbeienmousse
- 225 gr aardbeien (vers of diepvries) + extra om af te werken
- 3 el aardbeienconfituur
- 1/2 citroen
- 2 zakjes vanillesuiker (= +/- 20gr)
- 1 el suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 200 ml room
- 2 el poedersuiker
- 200 gr zure room
Instructies
Deeg (*)
- Doe de bloem, koude boter in kleine blokjes, suiker en vanillesuiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit tot een fijne kruimelige massa. Voeg dan het ei toe en mix tot je een mooie deegbal krijgt (kan toch een minuutje duren alvorens deze zich begint te vormen). Vormt het nog geen deegbal en is het nog een beetje droog, begin dan met één koffielepeltje water toe te voegen. Kneed nog even. Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo'n 30min opstijven in de koelkast.Ondertussen kan je aan de mousse beginnen.
- Vet je taartvorm in met wat boter en bebloem deze.Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot zo'n 5mm dikte ongeveer. Bekleed je taartvorm ermee. Duw goed aan in de kantjes en bodem. Het kan zijn dat het deeg wat zal scheuren, duw de gaatjes en scheurtjes dan wat dicht. Snij het overtollige deeg weg. Prik enkele gaatjes in de bodem met behulp van een vork.Zet nog eens zo'n 30min in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bak het deeg blind (met behulp van bakpapier en bakbonen of linzen/rijst) voor zo'n 15min.Verwijder dan voorzichtig de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 7min tot de korst mooi goudbruin gebakken is. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
Mousse
- Doe de aardbeien, confituur, sap van halve citroen, vanillesuiker en suiker in een steelpannetje. Zet op een zacht vuurtje en laat zo'n 10min zachtjes sudderen zodat de aardbeien een moes beginnen vormen. Terwijl dit op het vuur staat, kan je de gelatine alvast weken in koud water. Haal dan het aardbeien mengsel door een zeef om de pitjes eruit te halen. Doe het sap terug in het kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen geweekte blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit heel kort ietwat afkoelen
- Klop alvast de room met de poedersuiker stijf op. Niet te stijf want je moet deze nog makkelijk kunnen mengen.Doe de zure room in een andere mengkom en giet hierbij het ietwat afgekoelde aardbeien mengsel. Roer goed tot een glad egaal mengsel. Doe er vervolgens de opgeklopte room bij en meng met een spatel tot een gladde romige massa. Meng niet te lang want dit moet lekker luchtig blijven. Giet deze mousse in de afgekoelde taartkorst. Zet voor minstens 4h of langer (mag ook een nachtje) in de koelkast.
- Vlak voor het serveren werk je de taart af met nog wat verse aardbeienSmakelijk