Zaterdag, dan heb ik voor jullie altijd een toetje in de aanbieding. Met dit veel te warme weer, is een cake of taart bakken uitgesloten. De oven komt hier dan echt niet aan, koken achter mijn fornuis is ook uitgesloten. Ijsjes zijn ideaal tijdens dit veel te warme weer of dit receptje voor cheesecake in een glaasje. Een dessertje dat gewoon niet kan mislukken en je hebt ook geen gevaar tot smelten wat bij ijsjes bij dit weer wel het geval is. Een fris origineel toetje waar je eindeloos mee kan variëren en spelen.
Veel tijd, moeite of werk hoef je echt niet te steken in deze cheesecake in een glaasje. Wat wel mooi meegenomen is met deze tropische temperaturen. Ik wil dan echt niet te veel tijd doorbrengen in mijn keuken, het liefst zit ik gewoon een hele dag voor mijn ventilator en niet te veel bewegen. Maar om dit dessertje te maken, verlaat ik graag even mijn favoriete ventilator.
Voor de bodem, hoef je enkel je favoriete koekjes te verkruimelen. Ik koos voor de Parijse wafeltjes van Jules Destrooper, maar je kan hier eender welk koekje voor gebruiken. Je zou zelf ook wat granola kunnen gebruiken.
Bovenop dat krokante laagje komt een lekker cheesecake laagje op basis van roomkaas, mascarpone en yoghurt. Je zou die yoghurt ook kunnen vervangen door opgeklopte room maar de yoghurt maakt het frisser en lichter. Als afwerking gebruikte ik mijn homemade confituur van aardbei & rabarber en wat vers fruit. Meer is het niet! Super simpel, snel klaar en weinig werk
Hoe maken we deze cheesecake in een glaasje?
Voor we beginnen aan de glaasjes, kan ik als tip geven om de glaasjes pas samen te stellen iets voor het serveren. Doe je dit al uren op voorhand dan zullen de koekjes helemaal wak zijn en het is veel lekker als ze nog wat krokant zijn. Maar we kunnen wel alle elementen al klaarzetten waardoor je gewoon vlak voor het serveren de glaasjes dient samen te stellen. Of je kan de glaasjes ook anders samenstellen waardoor je ze wel al op voorhand kan vullen. In plaats van onderaan de koekjes, doe je het cheesecake laagje onderaan het glaasje gevolgd door de confituur. Dan hoef je enkel nog maar af te werken voor het serveren met de koekjes en het vers fruit.
De koekjes hoef je enkel grof te verkruimelen. Bewaar deze luchtdicht.
Voor het cheesecake laagje, mix je eerst roomkaas en mascarpone los en luchtig. Voeg hier natuuryoghurt, honing, zeste van limoen en wat vanille extract toe en mix nog even los. Ofwel vul je hiermee alvast je glaasjes en zet in de koelkast. Ofwel doe je het in een kom, bewaar in de koelkast om voor het serveren de glaasjes samen te stellen (als je de koekjes onderaan wenst).
Het laatste laagje is met confituur, ik gebruikte hier mijn homemade rabarber-aardbei confituur. Het recept kan je hier vinden. Je kan hier eender welk homemade of zelfgekochte confituur voor gebruiken. Werk de glaasjes nog af met verse bessen.
Cheesecake in een glaasje
Equipment
- 4 glaasjes
Ingrediënten
- 8 a 10 koekjes (naar keuze – ik gebruikte de Parijse wafels van Jules de Strooper)
- 150 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 150 gr mascarpone
- 100 gr natuuryoghurt
- 2 a 3 el honing
- 1/2 tl zeste van limoen
- 1 tl vanille extract
- confituur of jam (*)
- verse bessen
Instructies
- TIP !! Voor we beginnen aan de glaasjes. Doe je dit al uren op voorhand dan zullen de koekjes helemaal wak zijn en het is veel lekker als ze nog wat krokant zijn. Maar we kunnen wel alle elementen al klaarzetten waardoor je gewoon vlak voor het serveren de glaasjes dient samen te stellen. Of je kan de glaasjes ook anders samenstellen waardoor je ze wel al op voorhand kan vullen. In plaats van onderaan de koekjes, doe je het cheesecake laagje onderaan het glaasje gevolgd door de confituur. Dan hoef je enkel nog maar af te werken voor het serveren met de koekjes en het vers fruit.
- Verkruimel je koekjes en bewaar deze luchtdicht.
- Mix de roomkaas samen met de mascarpone los en luchtig in een mengkom. Voeg er vervolgens de yoghurt, honing (begin met 2el), zeste van limoen en vanille extract aan toe. Mix goed.Proef en voeg eventueel nog wat honing of zeste van limoen toe.> Ofwel verdeel je deze cheesecake over 4 glaasjes en bewaar in de koelkast. Je kan nu ook al de confituur en de bessen hierover verdelen. Gebruik zo'n 1 a 1,5el confituur per potje.> Ofwel zet je gewoon de mengkom in de koelkast en stel je vlak voor het serveren de glaasjes samen (zo kan je de koekjes wel onderaan het glas doen)
- Ga je voor dezelfde samenstelling als mijn glaasjes dan verdeel je vlak voor het serveren de koekjes over de glazen gevolgd door het cheesecake mengsel, confituur en verse bessen. Smakelijk