Pastasalade met rode pesto

Deze pastasalade met rode pesto is een ideaal bijgerecht voor bij je volgende barbecue of zomerse picknick. Wat deze pasta zo lekker maakt is de heerlijk romige rode pesto saus gemaakt met ricotta of mascarpone. Verder voegen we nog lekker veel groentjes toe.
Naar recept gaan

Een pastasalade dat hoort gewoon bij de zomer, daarvan kan je nooit genoeg inspiratie van hebben. Dus sla dit receptje van pastasalade met rode pesto zeker op voor je volgende zomerse barbecue of picknick. Je kan deze salade trouwens ook perfect als doordeweekse maaltijd maken en er nog een stukje vlees of vis bij bakken. Of hou het 100% veggie en werk af met nog wat extra feta of gebakken halloumi. Naast pasta en rode pesto bevat deze pastasalade ook nog de nodige groentjes namelijk paprika, komkommer, rode ui en kruiden. Op en top zomers kan je dit receptje noemen!

Deze pastasalade met rode pesto is een ideaal bijgerecht voor bij je volgende barbecue of zomerse picknick. Wat deze pasta zo lekker maakt is de heerlijk romige rode pesto saus gemaakt met ricotta of mascarpone. Verder voegen we nog lekker veel groentjes toe.

Hoe maken we gedroogde tomaten?

Heb je een klassieke oven, verwarm deze dan voor op zo’n 90 a 100 graden (niet warmer). Beleg een ruime bakplaat met bakpapier.

Zelf heb ik kerstomaten gebruikt omdat ik deze toch iets lekkerder vindt dan klassieke tomaten. Je kan eventueel ook trostomaten kiezen.
Leg de gehalveerde kerstomaatjes op de bakplaat met het snijvlak naar boven. Kruid ze met peper en zout en verdere kruiding is naar eigen smaak. Ik ben fan van oregano en rozemarijn dus heb deze dan ook gebruikt. Je kan ook tijm gebruiken. Strooi er ook een beetje suiker over, dat zal het bittere ietwat wegnemen. Eventueel kan je er ook nog wat olijfolie over gieten maar hoeft niet of 2 a 3 teentjes look uitpersen en erover verdelen.

Zet in de oven voor toch minstens 3 a 4h of langer. Persoonlijk hou ik het meeste van halfgedroogde tomaten, dat ze nog wat zacht zijn. Wil je ze iets vaster, dan zullen ze nog iets langer de oven in moeten.
Belangrijk! de tomaatjes mogen niet bakken, ze moeten verschrompelen.

Zijn de tomaten perfect gedroogd of halfgedroogd, haal dan uit de oven en laat ze afkoelen. Doe ze vervolgens in propere bokalen of potjes samen met een teentje knoflook. Vul aan met olijfolie tot de tomaatjes onderstaan. Bewaar in de koelkast. Dit kan je toch enkele weken bewaren.

Hoe maken we deze pastasalade met rode pesto?

Beginnen doen we met de pasta gaar te koken. Ik koos hier voor spirelli pasta, je kan ook penne of macaroni gebruiken.
Ondertussen kan je ook de romige rode pesto saus maken, hiervoor doe je de “zelfgemaakte” of “zelfgekochte” gedroogde of zongedroogde tomaten in een blender samen met enkele blaadjes basilicum, 1/2 teentje look en Parmezaanse kaas in een blender. Mix tot een gladde pasta. Om deze lekker romig te maken, doe je er ricotta of mascarpone bij. Ik voegde ook wat van het kookwater toe van de pasta om de saus iets lopender te maken.

Als de pasta gaar is, giet deze dan af. Doe de pasta in een ruime mengkom en voeg zo’n 1/3 van de rode pesto saus toe. Meng goed en laat de pasta volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de saus in de pasta trekken.

Terwijl de pasta afkoelt, kan je de groentjes gaan fijnhakken. Ik koos voor een mix van paprika, komkommer en rode ui. Als de pasta volledig is afgekoeld, voeg de fijngesneden groentjes toe en ook nog eens 1/3 van de saus. Meng goed. Vlak voor het serveren, voeg je nog wat rucola toe en fijngehakte kruiden (basilicum en/of peterselie). De resterende rode pesto saus, serveer je er apart bij.
TIP! Naast paprika en komkommer zou je ook nog gehalveerde kerstomaten kunnen toevoegen, courgette, geroosterde aubergine, …
TIP! Werk eventueel nog af met wat verbrokkelde feta of geitenkaas.

Deze pastasalade met rode pesto is een ideaal bijgerecht voor bij je volgende barbecue of zomerse picknick. Wat deze pasta zo lekker maakt is de heerlijk romige rode pesto saus gemaakt met ricotta of mascarpone. Verder voegen we nog lekker veel groentjes toe.
Deze pastasalade met rode pesto is een ideaal bijgerecht voor bij je volgende barbecue of zomerse picknick. Wat deze pasta zo lekker maakt is de heerlijk romige rode pesto saus gemaakt met ricotta of mascarpone. Verder voegen we nog lekker veel groentjes toe.

Pastasalade met rode pesto

Deze pastasalade met rode pesto is een ideaal bijgerecht voor bij je volgende barbecue of zomerse picknick. Wat deze pasta zo lekker maakt is de heerlijk romige rode pesto saus gemaakt met ricotta of mascarpone. Verder voegen we nog lekker veel groentjes toe.
Gang Bijgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Rode pesto saus

  • 200 gr gedroogde tomaten (*)
  • 25 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 el basilicum (fijngehakt)
  • 1 el citroensap
  • 200 gr ricotta (of mascarpone)
  • Peper en zout

Pastasalade

  • 350 gr pasta (penne, spirelli, …)
  • 1 rode ui
  • 1 a 2 paprika's
  • 1 kleine komkommer
  • 50 gr rucola
  • 1 el basilicum (fijngehakt)
  • 1,5 el peterselie (fijngehakt)
  • 2 handjes pijnboompitten (geroosterd)

Instructies
 

Rode pesto saus

  • Doe de gedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, basilicum, citroensap en optioneel 1 a 2el van de olie van de tomaatjes in een blender en mix tot een grove pasta. Doe er de ricotta(of mascarpone) bij en mix tot een gladde (ietwat dikkere)crème.
    Proef en breng verder op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
    Het is normaal dat dit een vrij dikke crème is. Wanneer de pasta bijna gaar is, giet je een beetje van het kookvocht bij deze rode pesto saus. Mix nog eens goed.

Pastasalade

  • Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking.
    Als de pasta bijna klaar is, doe dan ongeveer 1 soeplepel van het kookvocht bij de rode pesto saus.
    Giet de pasta af, laat even uitlekken en doe dan in een mengkom.
    Giet hierbij 1/3 van de rode pesto saus. Meng goed en laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal de pasta bijna alle saus opnemen.
  • Ondertussen kan je de groentjes gaan fijnsnijden.
    Pel de rode ui en hak fijn.
    Snij de paprika's en komkommer in kleine blokjes.
  • Als de pasta volledig is afgekoeld, voeg de fijngesneden groentjes toe en ook nog eens 1/3 van de saus. Meng goed. Vlak voor het serveren, voeg je nog de rucola toe, fijngehakte kruiden en optioneel geroosterde pijnboompitten. De resterende rode pesto saus, serveer je er apart bij.

Notities

(*) Ik gebruikte mijn homemade half gedroogde tomaten hiervoor. Je kan ook een potje gedroogde/zongedroogde/half gedroogde tomaten van de supermarkt hiervoor gebruiken. Of je kan ook een potje rode pesto gebruiken, mix dan gewoon nog met wat blaadjes basilicum, citroensap en de ricotta of mascarpone. 
Homemade gedroogde tomaten
* 1KG kerstomaten (of trostomaten)
* Peper en zout
* 1 a 1,5kl oregano (gedroogd)
* 1kl rozemarijn (vers of gedroogd – fijngehakt)
* 1tl suiker
* Olijfolie
* Knoflook
Gebruik je een gewone klassieke heteluchtoven, verwarm dan voor op 90 a 100 graden (niet warmer). De tomaten mogen niet bakken maar rustig te verschrompelen.
Halveer de kerstomaten. Gebruik je gewone tomaten, snij dan in vieren.
Leg de tomaten met het snijvlak naar boven. Kruid ze met peper, zout, oregano, rozemarijn en de suiker. 
Zet in de oven voor minstens 3 a 4u, eventueel nog langers als je nog meer gedroogd wilt hebben. Mijn favoriet is half gedroogd. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Verdeel de gedroogde tomaten over propere bokalen of potjes. Steek in elk potje 1 of 2 gepelde teentjes look en vul aan met olijfolie. Bewaar in de koelkast voor enkele weken. 
 
Trefwoord AEG SteamPro combi stoomoven, barbecue, bbq, bijgerecht, pasta, pastasalade, picknick, rode pesto, tomaten, zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.