Zijn ze niet te schattig deze financiers met kersen? Een bekend cakeje uit Frankrijk wat gekenmerkt wordt door het gebruik van amandelmeel en beurre noisette in het deeg. Naar mijn mening één van de makkelijkste en snelste gebakjes die er bestaan. Snel & gemakkelijk en toch super lekker, ideaal om te serveren bij de koffie of bij een zomerse picknick. Wat deze cakejes extra lekker maken, is de compote van kersen binnenin.
Zoals gezegd is amandelmeel iets typerend voor deze gebakjes. In dit recept heb ik dit vervangen door hazelnootmeel wat ook perfect past met de kersen. Geen fan van hazelnoten, dan kan je natuurlijk ook amandelmeel gebruiken. En zijn de kersen niet meer in het seizoen dan kan je hier ook bessen, bramen, appel of peer gebruiken.
Nog iets typische voor deze Franse gebakjes is de beurre noisette ofwel bruin gebrande boter. Dit resulteert in een hazelnootachtige smaak en geur alsook een lichte karamelsmaak. Dit geeft de karakteristieke smaak aan financiers. Beurre noisette maken is totaal niet moeilijk, het is belangrijk om ze langzaam bruin te laten kleuren.
Hoe maken we deze Financiers met kersen?
In plaats van amandelmeel, gebruikte ik hazelnootmeel. Bij o.a. Koro kan je dit zo kopen maar je kan het ook makkelijk zelf maken. Rooster daarvoor eerst hazelnoten goudbruin in de oven of een pan, laat niet te bruin worden. Het is ook makkelijker om reeds gepelde hazelnoten te gebruiken. Eenmaal goudbruin gebakken, laat volledig afkoelen en maal dan tot fijn meel in een blender. Meer is het niet.
TIP! Geen fan van hazelnoten of geen zin om dit te maken, gebruik dan amandelmeel (makkelijk te vinden in elke supermarkt)
Binnenin de cakejes verwerkte ik een homemade compote van kersen. Hiervoor ontpit je kersen, doe in een kookpotje met wat suiker en laat zachtjes sudderen tot een dikke compote. Ik voegde nog een beetje puddingpoeder toe om iets te binden. Geen zin om dit zelf te maken, geen probleem! Je kan ook (zelfgekochte) kersenconfituur gebruiken.
Vervolgens gaan we de beurre noisette maken. Hiervoor doe je blokjes boter in een kookpotje en smelt op een middelhoog vuur. Roer regelmatig zodat de boter gelijkmatig kan smelten. De boter zal lichtjes beginnen borrelen, hou goed in de gaten. De kleur zal van geel naar goudbruin veranderen en zal lichtjes nootachtige beginnen ruiken. Haal van het vuur en laat lichtjes afkoelen.
Nu is het niet meer dan alles te gaan mengen. Doe het hazelnootmeel, poedersuiker, patisseriebloem, bakpoeder en snuifje kaneel in een mengkom. Voeg hier eiwitten, vanille en de afgekoelde beurre noisette aan toe. Meng of mix goed door. Bedek de bodem van de vormpjes met een beetje deeg gevolgd door een lepeltje kersencompote (of confituur). Schep hierop nog wat deeg, zorg dat het vormpje voor iets meer dan 2/3 gevuld is. De cakejes rijzen nog een beetje tijdens het bakken. Duw op het laatste nog een hele kers met steeltje in het deeg zodat het ietwat uitsteekt. Werk af met wat amandelschaafsel en bak ze mooi goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven, laat volledig afkoelen in de vorm en ontvorm dan voorzichtig.
Tip!! Ik gebruikte kleine siliconen cupcake vormpjes hiervoor.
Financiers met kersen
Equipment
- siliconen cupcake/muffin bakvorm
Ingrediënten
Compote van kersen
- 250 gr kersen ontpit
- 50 gr suiker
- 1 el citroensap
- 1 el vanillepoeder
Financiers
- 125 gr boter (in kleine blokjes)
- 125 gr hazelnootmeel (*)
- 200 gr poedersuiker
- 125 gr patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- 5 eiwitten (**)
- 1/2 tl vanille
- 2 el amandelschaafsel
- kersen
Instructies
Compote van kersen
- TIP!! Geen zin om deze compote te maken? Je kan ook perfect kersenconfituur gebruiken
- Voor de compote, doe de ontpitte kersen in een kookpotje samen met de suiker, citroensap en zo'n 2el water. Laat zachtjes sudderen tot een dikke compote.Los vervolgens de puddingpoeder op in zo'n 3el water, roer goed. Giet dit papje bij de compote en roer goed zodat de compote nog ietwat indikt. Haal van het vuur, doe de compote in een kommetje en laat volledig afkoelen.
Financiers met kersen
- Begin met het maken van de beurre noisette. Hiervoor doe je blokjes boter in een kookpotje en smelt op een middelhoog vuur. Roer regelmatig zodat de boter gelijkmatig kan smelten. De boter zal lichtjes beginnen borrelen, hou goed in de gaten. De kleur zal van geel naar goudbruin veranderen en zal lichtjes nootachtige beginnen ruiken. Haal van het vuur en laat lichtjes afkoelen.
- Doe de hazelnootmeel, poedersuiker, bloem en bakpoeder in een mengkom. Roer dit alvast los. Voeg er de eiwitten, beurre noisette en vanille aan toe. Mix of roer goed tot een ietwat glad deeg.
- Verwarm de oven voor op 180 gradenVet de vormpjes een beetje in. Ik gebruikte siliconen bakvorm en deze vette ik ook een beetje in.
- Doe ongeveer 1el van het deeg in de vormpjes zodat de bodem bedekt is. Schep hierop een eetlepel van de compote of confituur gevolgd door het deeg. Vul de vormpjes steeds met zo'n 2/3 van het deeg. De cakejes zullen tijdens het bakken nog een beetje rijzen.Duw in elk vormpje nog een hele kers met steeltje zodat deze een beetje uitsteekt.Strooi er nog wat amandelschaafsel over. Bak de cakejes zo'n 15min in de oven tot deze mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.
- Haal uit de oven en laat zo goed als volledig afkoelen in de vorm, ontvorm dan pas. Bewaar de financiers luchtdicht.
Notities
Geen zin om dit te maken of geen fan van hazelnoten, dan kan je ook amandelmeel gebruiken wat je wel makkelijk kan vinden. (**) Gooi de eigelen zeker niet weg! Daarmee kan je nog een lekkere homemade lemon curd maken of zelf advocaat maken. Of eventueel een rijkelijke omelet.