Een hele mond vol … carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto. En dan vergeet ik nog enkele heerlijke ingrediënten van deze zomerse salade te vermelden. Dit receptje dat is gewoon puur de zomer, het lijkt wel een kleurrijk schilderijtje. Een schilderij om effectief op te eten bomvol verse zomerse ingrediënten met veel Italiaanse invloeden. Italië is van de partij maar de hoofdrol is weggelegd voor onze prachtige Belgische tomaten. Deze carpaccio kan je trouwens zowel als hoofdgerecht serveren alsook als bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan voor 100% veggie gaan of voeg wat gedroogde ham of mortadella toe.
Onze tomaten die hebben de hoofdrol, daar is geen twijfel over mogelijk. Voor wie of wat zijn de bijrollen dan wat deze salade echt tot een topper maakt? Ten eerste heb je lekkere zoete perziken wat heerlijk matcht bij tomaten. Er zijn ook croutons die lekker krokant zijn gebakken samen met wat homemade oregano pesto. Ik voegde ook mortadella toe, dit is optioneel. Je kan dit ook weglaten of vervangen door gedroogde ham. En ja, dan heb je nog de burrata. Dat maakt deze salade gewoon zo geweldig lekker. Ik maakte geen vinaigrette bij want de burrata maakt dit lekker romig en ik serveerde er de resterende oregano pesto nog apart bij.
Simpel maar zo goed!
Hoe maken we deze Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto?
Wil je er net zoals mij de homemade oregano pesto bij serveren? Dan begin je hiermee. Je kan deze pesto trouwens makkelijk een dag op voorhand al maken. Het is trouwens geen 100% klassieke pesto. De dure pijnboompitten gaan we vervangen door amandelen. Deze gaan we eerst kort goudbruin roosteren in een pan. Doe in een blender en mix deze alvast tot grove kruimels. Voeg hier vervolgens een teentje look, lente-ui, verse oregano, Parmezaanse kaas, citroensap, zeste van citroen, olijfolie, peper en zout aan toe. Mix tot een mooie gladde pesto. Bewaar in de koelkast.
Vervolgens gaan we de croutons maken. Neem hiervoor sneetjes brood, stokbrood, ciabatta, … en snij of breek in kleinere stukjes. Doe in een mengkom. Neem zo’n 2el van de oregano pesto en meng deze met 1 a 2el olijfolie om deze iets lopender te maken. Giet over het brood in de mengkom, meng kort en voorzichtig. Stort dit op een beklede bakplaat, spreid goed uit en bak mooi goudbruin in de oven. Hussel tijdens het bakken er doorheen. Laat afkoelen.
TIP! Je kan ook een klassieke “homemade” of “zelfgekochte” pesto hiervoor gebruiken.
Snij je tomaten in zeer dunne plakjes, zorg dat je mes heel scherp is hiervoor. Ontpit de perziken en snij in dunne plakjes. Hak ook een rode ui en komkommer fijn. Dit kan je ook weer makkelijk op voorhand al doen. Neem een groot serveerbord of schaal en wrijf een beetje in met olijfolie. Leg hierop de dunne plakjes tomaat, ze mogen een beetje overlappen. Kruid een beetje met peper en zout. Leg hierop de plakjes perzik, rode ui, optioneel de mortadella of gedroogde ham, de croutons en burrata. Serveer direct met de resterende oregano pesto er apart bij.
TIP! Je kan elk element al op voorhand voorbereiden of snijden. Alles op het bord of schaal leggen doe je best vlak voor het serveren. Anders worden de croutons te wak en gaat de burrata uitlopen.
Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto
Ingrediënten
- 4 sneetjes brood (of 1/2 stokbrood, ciabatta, …)
- 5 a 6 rijpe tomaten (*)
- 2 a 3 rijpe perziken
- 1 rode ui
- 1/2 komkommer
- 2 bollen burrata (of vervang door mozzarella)
- Olijfolie
- Peper en zout
- Mortadella of gedroogde ham optioneel
Oregano pesto
- 50 gr amandelen
- 2 lente-uitjes
- 1 teentje look
- 30 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1/2 citroen (sap)
- 50 gr oregano (vers)
- 50 ml olijfolie
- Peper en zout
Instructies
Oregano pesto
- Begin met de amandelen kort te roosteren in een pan. Hou goed in de gaten dat ze niet aanbranden, laat ze lichtjes kleuren. Doe in een blender en mix deze alvast tot grove kruimels. Voeg hier vervolgens het teentje look, lente-ui,Parmezaanse kaas, zeste van citroen, citroensap, de blaadjes oregano, olijfolie, peper en zout aan toe. Mix tot een mooie gladde pesto. Bewaar in de koelkast. TIP ! Je kan natuurlijk ook klassieke pesto gebruiken (homemade of zelfgekochte)
- Voor de croutons, snij het brood in kleine blokjes en doe in een mengkomMeng 2el van de oregano pesto met zo'n 1 a 2el olijfolie, zodat deze iets lopender wordt. Giet over het brood, meng kort en voorzichtig. Stort dit op een beklede bakplaat, spreid goed uit en bak de croutons mooi goudbruin in de oven op 170 graden. Hussel tijdens het bakken er ook even door. Eenmaal mooi goudbruin gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.
Carpaccio
- Snij je tomaten in zeer dunne plakjes, zorg dat je mes heel scherp is hiervoor. Ontpit de perziken en snij in dunne plakjes. Hak ook een rode ui en komkommer fijn.TIP! Dit kan je ook weer makkelijk op voorhand al doen.
- Neem een groot serveerbord of schaal en wrijf een beetje in met olijfolie. Leg hierop de dunne plakjes tomaat, ze mogen een beetje overlappen. Kruid een beetje met peper en zout. Leg hierop de plakjes perzik, rode ui, komkommer, optioneel de mortadella of gedroogde ham, de croutons en burrata. Serveer direct met de resterende oregano pesto er apart bij. Smakelijk