Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto

Op en top zomers deze makkelijke Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto! Ideaal om als hoofdgerecht te serveren maar kan ook altijd bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan kiezen om deze vegetarisch te houden of serveer met gedroogde ham of mortadella.
Naar recept gaan

Een hele mond vol … carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto. En dan vergeet ik nog enkele heerlijke ingrediënten van deze zomerse salade te vermelden. Dit receptje dat is gewoon puur de zomer, het lijkt wel een kleurrijk schilderijtje. Een schilderij om effectief op te eten bomvol verse zomerse ingrediënten met veel Italiaanse invloeden. Italië is van de partij maar de hoofdrol is weggelegd voor onze prachtige Belgische tomaten. Deze carpaccio kan je trouwens zowel als hoofdgerecht serveren alsook als bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan voor 100% veggie gaan of voeg wat gedroogde ham of mortadella toe.

Onze tomaten die hebben de hoofdrol, daar is geen twijfel over mogelijk. Voor wie of wat zijn de bijrollen dan wat deze salade echt tot een topper maakt? Ten eerste heb je lekkere zoete perziken wat heerlijk matcht bij tomaten. Er zijn ook croutons die lekker krokant zijn gebakken samen met wat homemade oregano pesto. Ik voegde ook mortadella toe, dit is optioneel. Je kan dit ook weglaten of vervangen door gedroogde ham. En ja, dan heb je nog de burrata. Dat maakt deze salade gewoon zo geweldig lekker. Ik maakte geen vinaigrette bij want de burrata maakt dit lekker romig en ik serveerde er de resterende oregano pesto nog apart bij.
Simpel maar zo goed!

Op en top zomers deze makkelijke Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto! Ideaal om als hoofdgerecht te serveren maar kan ook altijd bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan kiezen om deze vegetarisch te houden of serveer met gedroogde ham of mortadella.
Op en top zomers deze makkelijke Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto! Ideaal om als hoofdgerecht te serveren maar kan ook altijd bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan kiezen om deze vegetarisch te houden of serveer met gedroogde ham of mortadella.

Hoe maken we deze Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto?

Wil je er net zoals mij de homemade oregano pesto bij serveren? Dan begin je hiermee. Je kan deze pesto trouwens makkelijk een dag op voorhand al maken. Het is trouwens geen 100% klassieke pesto. De dure pijnboompitten gaan we vervangen door amandelen. Deze gaan we eerst kort goudbruin roosteren in een pan. Doe in een blender en mix deze alvast tot grove kruimels. Voeg hier vervolgens een teentje look, lente-ui, verse oregano, Parmezaanse kaas, citroensap, zeste van citroen, olijfolie, peper en zout aan toe. Mix tot een mooie gladde pesto. Bewaar in de koelkast.

Vervolgens gaan we de croutons maken. Neem hiervoor sneetjes brood, stokbrood, ciabatta, … en snij of breek in kleinere stukjes. Doe in een mengkom. Neem zo’n 2el van de oregano pesto en meng deze met 1 a 2el olijfolie om deze iets lopender te maken. Giet over het brood in de mengkom, meng kort en voorzichtig. Stort dit op een beklede bakplaat, spreid goed uit en bak mooi goudbruin in de oven. Hussel tijdens het bakken er doorheen. Laat afkoelen.
TIP! Je kan ook een klassieke “homemade” of “zelfgekochte” pesto hiervoor gebruiken.

Snij je tomaten in zeer dunne plakjes, zorg dat je mes heel scherp is hiervoor. Ontpit de perziken en snij in dunne plakjes. Hak ook een rode ui en komkommer fijn. Dit kan je ook weer makkelijk op voorhand al doen. Neem een groot serveerbord of schaal en wrijf een beetje in met olijfolie. Leg hierop de dunne plakjes tomaat, ze mogen een beetje overlappen. Kruid een beetje met peper en zout. Leg hierop de plakjes perzik, rode ui, optioneel de mortadella of gedroogde ham, de croutons en burrata. Serveer direct met de resterende oregano pesto er apart bij.
TIP! Je kan elk element al op voorhand voorbereiden of snijden. Alles op het bord of schaal leggen doe je best vlak voor het serveren. Anders worden de croutons te wak en gaat de burrata uitlopen.

Op en top zomers deze makkelijke Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto! Ideaal om als hoofdgerecht te serveren maar kan ook altijd bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan kiezen om deze vegetarisch te houden of serveer met gedroogde ham of mortadella.
Op en top zomers deze makkelijke Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto! Ideaal om als hoofdgerecht te serveren maar kan ook altijd bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan kiezen om deze vegetarisch te houden of serveer met gedroogde ham of mortadella.

Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto

Op en top zomers deze makkelijke Carpaccio van tomaat met perzik, burrata en oregano pesto! Ideaal om als hoofdgerecht te serveren maar kan ook altijd bijgerecht bij een barbecue of picknick. Je kan kiezen om deze vegetarisch te houden of serveer met gedroogde ham of mortadella.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 sneetjes brood (of 1/2 stokbrood, ciabatta, …)
  • 5 a 6 rijpe tomaten (*)
  • 2 a 3 rijpe perziken
  • 1 rode ui
  • 1/2 komkommer
  • 2 bollen burrata (of vervang door mozzarella)
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Mortadella of gedroogde ham optioneel

Oregano pesto

  • 50 gr amandelen
  • 2 lente-uitjes
  • 1 teentje look
  • 30 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • 1/2 citroen (sap)
  • 50 gr oregano (vers)
  • 50 ml olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Oregano pesto

  • Begin met de amandelen kort te roosteren in een pan. Hou goed in de gaten dat ze niet aanbranden, laat ze lichtjes kleuren.
    Doe in een blender en mix deze alvast tot grove kruimels.
    Voeg hier vervolgens het teentje look, lente-ui,Parmezaanse kaas, zeste van citroen, citroensap, de blaadjes oregano, olijfolie, peper en zout aan toe. Mix tot een mooie gladde pesto. Bewaar in de koelkast.
    TIP ! Je kan natuurlijk ook klassieke pesto gebruiken (homemade of zelfgekochte)
  • Voor de croutons, snij het brood in kleine blokjes en doe in een mengkom
    Meng 2el van de oregano pesto met zo'n 1 a 2el olijfolie, zodat deze iets lopender wordt. Giet over het brood, meng kort en voorzichtig. Stort dit op een beklede bakplaat, spreid goed uit en bak de croutons mooi goudbruin in de oven op 170 graden. Hussel tijdens het bakken er ook even door.
    Eenmaal mooi goudbruin gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen.

Carpaccio

  • Snij je tomaten in zeer dunne plakjes, zorg dat je mes heel scherp is hiervoor.
    Ontpit de perziken en snij in dunne plakjes.
    Hak ook een rode ui en komkommer fijn.
    TIP! Dit kan je ook weer makkelijk op voorhand al doen.
  • Neem een groot serveerbord of schaal en wrijf een beetje in met olijfolie. Leg hierop de dunne plakjes tomaat, ze mogen een beetje overlappen. Kruid een beetje met peper en zout.
    Leg hierop de plakjes perzik, rode ui, komkommer, optioneel de mortadella of gedroogde ham, de croutons en burrata. Serveer direct met de resterende oregano pesto er apart bij.
    Smakelijk

Notities

(*) Ga voor lekkere, smaakvolle tomaten zoals bijvoorbeeld coeur de boeuftomaten, of kerstomaten, trostomaten. Ik gebruikte de toma’gusto tomaten en de kleurrijke kerstomaten van Stoffels. 
Trefwoord barbecue, burrata, carpaccio, croutons, oregano, pesto, picknick, tomaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.