Semifreddo met kersen en pistache

Ijs zonder ijsmachine, dat kan perfect met deze Semifreddo met kersen en pistache. Een typisch Italiaanse en super makkelijk dessertje dat eigenlijk een bevroren mousse is op basis van room, eitjes en suiker. Je kan hier weer eindeloos extra's gaan aan toevoegen, in dit geval kersen en pistachenoten.
Naar recept gaan

Ijs zonder ijsmachine zonder dat het één ijsblok wordt, dat is de magie van deze semifreddo met kersen en pistache. Letterlijk vertaald betekent het “half koud”, het is eigenlijk een bevroren mousse. Dit typische dessertje uit Italië is op basis van room, eitjes en suiker dat je romig gaat opkloppen tot een mousse. Aan deze mousse kan je nu nog enkele lekkere extraatjes gaan toevoegen in dit geval zomerse kersen en krokante pistachenoten. Verder voegde ik nog een vleugje vlierbloesemsiroop toe voor een lekkere twist. Dit is echter optioneel.

Je giet de mousse met de extraatjes in een beklede cakevorm en je vriest deze in. Je kan dus makkelijk semifreddo enkele dagen op voorhand al maken. Zo heb je altijd een verfrissend lekker zomers dessertje bij de hand.

Nog leuk aan dit receptje is dat je eindeloos kan gaan variëren met de extra’s die je toevoegt. Zijn de kersen uit seizoen, kan je gaan spelen met ander fruit of andere noten. Voeg eventueel nog wat je favoriete koekjes toe.  

Ijs zonder ijsmachine, dat kan perfect met deze Semifreddo met kersen en pistache. Een typisch Italiaanse en super makkelijk dessertje dat eigenlijk een bevroren mousse is op basis van room, eitjes en suiker. Je kan hier weer eindeloos extra's gaan aan toevoegen, in dit geval kersen en pistachenoten.

Hoe maken we deze Semifreddo met kersen en pistache?

Om te beginnen gaan we alvast de kersen halveren en te ontpitten. Hak de pistachenoten grof. Zet beide even opzij. Bekleed ook alvast de binnenkant van een cakevorm met plasticfolie, zo zal je de semifreddo makkelijk kunnen ontvormen. 

Klop room met één deel van de suiker op, tot de textuur van dikke yoghurt. Klop deze niet te stijf op anders ga je de mousse heel moeilijk kunnen mengen. Neem vervolgens een tweede mengkom (eventueel die van je keukenmachine) en doe hierin de eitjes, het andere deel suiker, de zaadjes van een vanillestok en de zeste van citroen. Mix dit tot een luchtige, schuimige en bleke massa. Deze massa moet zich bijna verdrievoudigen.
Voeg als laatste de opgeklopte room toe aan deze massa en meng dit voorzichtig met een spatel. Meng niet te lang anders zal je er alle lucht uithalen.

Strooi een deel van de kersen en pistache over de bodem van de cakevorm. Giet hierover de helft van de mousse gevolgd door de resterende kersen, pistache en de rest van de mousse. Het is normaal dat de kersen en pistache zullen zakken. Zet dit nu minstens 4h of langer in de diepvries.
Haal de semifreddo zo’n 8 a 10min voor het serveren uit de diepvries, snij in plakjes en serveer. 

Ijs zonder ijsmachine, dat kan perfect met deze Semifreddo met kersen en pistache. Een typisch Italiaanse en super makkelijk dessertje dat eigenlijk een bevroren mousse is op basis van room, eitjes en suiker. Je kan hier weer eindeloos extra's gaan aan toevoegen, in dit geval kersen en pistachenoten.
Ijs zonder ijsmachine, dat kan perfect met deze Semifreddo met kersen en pistache. Een typisch Italiaanse en super makkelijk dessertje dat eigenlijk een bevroren mousse is op basis van room, eitjes en suiker. Je kan hier weer eindeloos extra's gaan aan toevoegen, in dit geval kersen en pistachenoten.
Ijs zonder ijsmachine, dat kan perfect met deze Semifreddo met kersen en pistache. Een typisch Italiaanse en super makkelijk dessertje dat eigenlijk een bevroren mousse is op basis van room, eitjes en suiker. Je kan hier weer eindeloos extra's gaan aan toevoegen, in dit geval kersen en pistachenoten.

Semifreddo met kersen en pistache

Ijs zonder ijsmachine, dat kan perfect met deze Semifreddo met kersen en pistache. Een typisch Italiaanse en super makkelijk dessertje dat eigenlijk een bevroren mousse is op basis van room, eitjes en suiker. Je kan hier weer eindeloos extra's gaan aan toevoegen, in dit geval kersen en pistachenoten.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Cakevorm

Ingrediënten
  

  • 250 gr kersen
  • 80 gr pistachenoten (gepeld & ongezouten)
  • 360 ml room
  • 100 gr suiker
  • 4 eieren
  • 1 vanillestok
  • 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
  • 1 kl vlierbloesemsiroop (optioneel)

Instructies
 

  • Begin met het halveren van de kersen en verwijder de pit.
    Hak de pistachenoten grof.
    Zet beide even opzij.
  • Beleg de binnenkant van een cakevorm met plasticfolie. Je kan best de binnenkant een beetje invetten met wat olie, zo blijft de folie beter plakken.
    Zorg dat de folie ook een beetje overhangt zodat je de semifreddo makkelijk kan ontvormen.
  • Doe de room en 50gr suiker in een mengkom en klop deze op tot de textuur van de dikke yoghurt. Klop deze niet te stijf anders ga je deze niet makkelijk kunnen mengen.
    Doe de eieren, overige 50gr suiker, zaadjes van de vanillestok en zeste van citroen in een tweede kom (of de kom van je keukenmachine). Mix/klop deze bleek en schuimig. Het volume dient bijna te verdrievoudigen.
    Voeg er nu eventueel de vlierbloesemsiroop en de opgeklopte room aan toe meng met een spatel. Meng vooral niet te lang anders zal je er alle lucht uithalen.
  • Verdeel de helft van de kersen en pistachenoten over de bodem van de cakevorm.
    Giet hierover de helft van de mouse, gevolgd door de rest van de kersen, pistachenoten en de overige mousse.
    Het is normaal dat de kersen en pistachenoten naar beneden zakken.
  • Zet voor minstens 4h of langer in de diepvries.
    Haal zo'n 8 a 10min voor het serveren uit de diepvries. Snij dan in plakjes en serveer eventueel met nog wat extra kersen en/of pistachenoten.
    Smakelijk
Trefwoord dessert, ijs zonder machine, kersen, pistachenoten, semifreddo, zomers dessert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.