Veelzijdigheid troef met zoete aardappels! Deze groente kan je zowel verwerken in zoete als hartige bereidingen van puree tot pannenkoeken, van wafels tot frietjes. Op de blog heb ik al receptje staan van een zoete wafel bereiding. Daar komt nu een super makkelijke hartige versie bij met deze hartige wafels met zoete aardappel. Een receptje waar je ook weer alle kanten mee op kan. Maak er een hapje van of een hoofdgerecht en beleg het naar hartelust!
Bak er kleine wafeltjes van en serveer met wat guacamole en je hebt een super hapje. Ik liet mij een beetje inspireren op de typische BLT sandwich, ofwel een sandwich belegd met “bacon, lettuce & tomato”. Als moet ik zeggen dat ik nog wel enkele extra’s heb toegevoegd zoals wat plakjes avocado en stukjes gegrilde kip. Zo’n BLT wordt ook telkens rijkelijk ingesmeerd met mayo, wel ik maakte er een licht kruidig yoghurtsausje bij.
Hoe maken we deze hartige wafels van zoete aardappel?
Voor deze wafels heb je dus gekookte zoete aardappel nodig. Dit kan je het best de dag voordien al doen zodat deze goed zijn uitgelekt. Ideaal ook om op een zondag al voor te bereiden dan hoef je op maandag enkel het super snelle beslag nog even te maken en de wafels te bakken.
Ga je de wafels net zoals mij serveren met de gegrilde kip en bacon, dan kan je deze best al beginnen bakken. Aangezien het maken van het deeg voor de wafels en het bakken zelf niet zo lang duurt.
Leg enkele sneetjes spek op een beklede bakplaat en bak deze mooi goudbruin in de oven. Laat afkoelen zo worden deze lekker krokant. Grill kipfilets in een grillpan of in een gewone pan.
Voor het maken van het deeg voor de wafels, begin je met het pureren van de gekookte en afgekoelde zoete aardappels. Hier voeg je bloem, ei, gerookt paprikapoeder, tijm, peper en zout aan toe. Meng goed, dit is een vrij vast deeg. Verwarm je wafelijzer, vet een beetje in met wat olie en schep ongeveer 1,5 a 2el per wafel in het wafelijzer. Bak de wafels mooi goudbruin langs de buitenkant en binnenin nog een beetje smeuïg, reken op zo’n 6 a 7min.
Terwijl de wafels bakken, kan je alvast de avocado pellen en in plakjes snijden. Ook een tomaat mag in plakjes gesneden worden, eveneens als de gegrilde kip. Maak nog een snel yoghurtsausje door yoghurt te mengen met 1el mayonaise, wat fijngehakte bieslook en peterselie, peper en zout.
Serveer de zoete aardappelwafels met wat sla, plakje tomaat, avocado, kip en krokant spek. Serveer er het yoghurtsausje bij.
Hartige wafels van zoete aardappel
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
Zoete aardappelwafels
- 300 gr zoete aardappelen (geschild & gekookt)
- 90 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
- 1,5 tl gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl tijm
- Peper en zout
Extra's om te serveren
- 2 kipfilets
- 12 sneetjes spek
- 1 a 2 tomaten
- sla
- 200 gr yoghurt (natuuryoghurt of griekse yoghurt)
- 1 el mayonaise
- 1,5 el peterselie (fijngehakt)
- 1,5 el bieslook (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
Zoete aardappel wafels
- Pureer de gekookte en afgekoelde zoete aardappelen. Voeg hier de bloem, bakpoeder, ei, gerookt paprikapoeder, tijm, peper en zout bij. Meng goed, het deeg zal vrij vast zijn
- Verwarm je wafelijzer en vet in met wat olie. Schep ongeveer 1,5 a 2el per wafel van het deeg in het wafelijzer en bak de wafels mooi goudbruin langs de buitenkant en nog een beetje smeuïg aan de binnenkant
- Ondertussen kan je ook de kipfilets grillen of bakken. Kruid deze enkel met wat peper en zout.Bak ook het spek krokant. Hiervoor leg je de plakjes spek op een beklede bakplaat (niet laten overlappen) en bak deze zo'n 10min op 200 graden. Hou goed in de gaten op het laatste dat ze niet te bruin worden. Haal uit de oven en laat afkoelen, zo zal je spek lekker krokant worden. Snij de tomaat en avocado in plakjesMaak het yoghurtsausje door yoghurt te mengen met mayonaise, kruiden peper en zout.
- Serveer de wafels met wat sla, plakjes tomaat en avocado, plakjes kip, het krokante spek en het yoghurtsausje.Smakelijk